Album Recensies

Pearl Jam - Lightning Bolt

Toegevoegd op vrijdag 11 oktober 2013, 23:25
Laatste update zaterdag 12 oktober 2013, 00:51
Geschreven door Jeroen
Bron: Rockblog

Pearl Jam - Lightning Bolt

Hoe nu een recensie te beginnen van het nieuwe album van Pearl Jam? Met te zeggen dat het een goed album is? Misschien wel het beste album van de band in de afgelopen 10 jaar? Dat er wat mij betreft ook een paar overbodige nummers opstaan? Dat de eerste single 'Mind Your Manners' daartoe behoort? Dat 'Lightning Bolt' met afstand de langste albumtitel in de Pearl Jam discografie is? Nee, laat ik maar gewoon beginnen bij het begin. 'Lightning Bolt' is alweer het tiende album van Pearl Jam. En ja, het is nu flauw om te refereren aan het album waar het allemaal ooit mee begon. En nee, er is geen enkele vergelijking te trekken met dat niet nader te noemen album. 'Lightning Bolt' is qua sfeer nog het beste te vergelijken met de albums 'Pearl Jam' en 'Backspacer'.

Vedder en co. beginnen het album in ieder geval overtuigend, want 'Getaway' is een lekkere binnenkomer. De band rockt als vanouds en Eddie Vedder zingt helderder en melodischer dan hij in tijden gedaan heeft. Deze lekkere start wordt helaas niet doorgezet. 'Mind Your Manners' en 'My Father's Song' zijn op zich verdienstelijke punky rocksongs, maar verre van bijzonder. Met 'Sirens' herpakt de band zich gelukkig. 'Sirens' is zo'n geweldige midtempo ballad waar de band patent op lijkt te hebben. Ook het titelnummer is een schot in de roos. Zo bevlogen hebben de mannen in jaren al niet meer geklonken. Het daaropvolgende 'Infalible' (weer zo’n wonderschone midtempo ballad) is misschien wel het mooiste nummer van het album. Ook het daaropvolgende 'Pendulum' en 'Swallowed Whole' zijn van bovengemiddelde kwaliteit.

Op 'Let the Records Play' gaat het vervolgens weer mis. Dat Pearl Jam zo nu en dan haar punkroots tentoonspreidt is tot daar aan toe. Dat doen ze immers al jaren (met wisselend succes). Maar rhythm en blues? Dat is een pad wat ze maar beter niet kunnen bewandelen. Gelukkig sluit het album wel weer in stijl af met o.a. een mooie herbewerking van het van Eddie Vedder’s solo album bekende ‘Sleeping by Myself’ en het prachtige ‘Yellow Moon’. Uiteindelijk valt er dus meer dan genoeg te genieten op ‘Lightning Bolt’. Pearl Jam doet weliswaar geen nieuwe dingen, maar doet waar ze goed in is en dat levert een van de beste Pearl Jam albums op sinds dat beruchte debuutalbum.

 

Gerelateerde muziek

Reacties

Volg Rockblog