Album Recensies

Drie kwartier ongepolijste stonerschoonheid op nieuw Truckfighters album Universe

Toegevoegd op vrijdag 17 januari 2014, 11:30
Laatste update vrijdag 17 januari 2014, 11:30
Geschreven door Haiko
Bron: Rockblog

Drie kwartier ongepolijste stonerschoonheid op nieuw Truckfighters album Universe

Ze zijn terug, de ongekroonde koningen van de stonerrock: Truckfighters. Bijna vijf jaar hebben we moeten wachten op een nieuw studio-album van het energieke Zweedse trio, maar het vervolg op het in 2009 uitgebrachte Mania mag met open armen worden ontvangen.

Universe

Op het eerste gezicht lijkt Universe, het album in kwestie, niet veel om het lijf te hebben: de tracklist bevat immers maar zeven tracks. Erg weinig voor een studio-album, zou je zeggen. Niets is minder waar, want wie afgelopen jaar de Chairman EP in huis gehaald heeft, weet dat Truckfighters nummers anno nu met gemak acht minuten luistertijd in beslag kunnen nemen.

Universe bevat drie van die giganten en de laatste van de drie, de albumafsluiter, draagt met zijn veertien minuten niet voor niets de titel Mastodont. In totaal mogen we genieten van drie kwartier Truckfighters op zijn best.

Pompende stonergrooves

Langdradig en saai wordt Universe echter geen enkel moment. De kersverse eigenaars van Fuzzorama Records zijn ook op hun nieuwe album weer even sterk als voorheen en weten als geen ander met hun typerende pompende stonergrooves iedere seconde op de nieuwe plaat optimaal te benutten.

Doordat iedere seconde telt op Universe, is er geen absolute uitschieter te benoemen. Het loopje uit het aanstekelijke singletje Prophet blijft eeuwig rondspoken in je hoofd, maar tegelijkertijd zijn het nummers als Get Lifted die op infinite repeat gedraaid kunnen worden. Enige kanttekening bij Universe is misschien het ietwat summiere Convention. Summier vanwege zijn duur (1 minuut 43), want met zo’n fijne melodie hadden de mannen de vijfde track op Universe met gemak kunnen uitbouwen tot minimaal vier minuten.

Ongepolijste stonerschoonheid

Wat mogen we blij zijn dat Ozo, Dango en Poncho de trend der overproductie niet gevolgd hebben en zich gewoon weer hebben toegelegd op het scheppen van catchy riffs, melodieuze intermezzo’s en bovenal ijzersterke stonerrocksong, want met Universe laat Truckfighters zien dat je ook in deze barre tijden als artiest een kwalitatief sterk album kunt leveren zonder door te slaan in de productie en digitale foefjes.

Waarom zouden ze ook: Ozo’s vocale oneffenheden en ongepolijste baslijnen zijn samen met Dango’s maffe gitaarriffs en –solo’s precies de reden dat fans de band live keer op keer aan het werk willen zien en natuurlijk al lang een gecrowdfunde en gesigneerde limited edition van Universe hebben gescoord via PledgeMusic.

Cultstatus

Truckfighters houdt van zijn muziek en van zijn fans. Die fans raken de Zweden nooit meer kwijt, want de heren hebben in het circuit hun cultstatus al ruimschoots verdiend. 

Universe is vanaf 31 januari verkrijgbaar in de winkels, maar nu al te bestellen voor nog geen twee tientjes.

Truckfighters is op 27 februari te checken in de Melkweg in Amsterdam en de band speelde op 16 januari jl. in de Nijmeegse Doornroosje.

Gerelateerde muziek

Reacties

Volg Rockblog