Album Recensies

Rodrigo Y Gabriela and C.U.B.A. - Area 52

Toegevoegd op vrijdag 20 januari 2012, 12:41
Laatste update vrijdag 20 januari 2012, 13:01
Geschreven door Bjorn
Bron: Rockblog

Rodrigo Y Gabriela and C.U.B.A. - Area 52

Rodrigo Y Gabriela is terug met het nieuwe album “Area 52”. Sinds de zomer van 2011 zal de wereld RYG zeker kennen aangezien ze met Hans Zimmer de soundtrack voor het laatste deel van Pirates Of The Caribbean hebben gemaakt.

Bij de voorbereiding van dit album trokken de Mexicaanse gitaarvirtuozen naar Cuba, waar ze gingen samenwerken met muzikanten die ze nog nooit ontmoet hadden. Ze werkten samen met de dertienkoppige begeleidingsband C.U.B.A. uit Havana. Dit collectief bevat de beste Cubaanse muzikanten. Daarnaast werkten ook het Palestijnse Le Trio Joubran, Anoushka Shankar, drummer John Tempesta (The Cult) en bassist Carles Benavent (o.a. Miles Davis) mee aan het album. Alex Wilson, een Zwitserse pianist kreeg de eer om de arrangementen te verzorgen.

Het album bevat helaas geen nieuw materiaal, maar nummers uit het bestaande repertoire werden in een compleet nieuw jasje gestoken. Doorgaans blijft het album steeds je aandacht behouden, want de technische kant zit weer perfect in elkaar. Het tokkelen, ritmische gitaarspel en daarbovenop de latin –en jazzinvloeden zijn nog steeds prioriteit, maar op deze plaat is er natuurlijk plaats voor de typische Cubaanse stijl.

Songs als ‘Ixtapa’, waarbij een trompet werd toegevoegd, heeft duidelijk een meerwaarde. De vermenging van gitaar en trompet zorgen er voor dat zo’n song beter tot zijn recht komt. Bij de song ‘11:11’ wordt het wat psychedelic, waarbij dit mij doet denken aan Pink Floyd. Hét rustmomentje op “Area 52” is ‘Logos’. Het pianospel in samenwerking met de gitaar maakt je aan het dromen, omdat het zo’n traag en ritmische opbouw heeft. Overige songs als ‘Tamacun’ en ‘Hanuman’ worden versterkt door drumpartijen van Tempesta. Die hadden ze overigens gerust weg mogen laten, maar het is niet zo dat die drums een storende factor zijn.

Algemeen gezien een leuke plaat waarbij de arrangementen zeker geslaagd zijn, waarbij de toevoeging van de trompet als instrument een meerwaarde heeft bij bepaalde songs. Live zal dit waarschijnlijk fantastisch klinken, aangezien het collectief C.U.B.A. mee op tour is met Gab en Rod.

Area 52 is vanaf 23 januari te verkrijgen.

Reacties

Volg Rockblog