Album Recensies

School Is Cool - Entropology

Toegevoegd op vrijdag 27 januari 2012, 15:05
Laatste update vrijdag 27 januari 2012, 15:06
Geschreven door Joep
Bron: Rockblog

School Is Cool - Entropology

Nadat het Belgische School Is Cool, de winnaar van Humo's Rock Rally uit 2010, het debuut 'Entropology' in oktober van vorig jaar al uitbracht in het thuisland, maakt Nederland dit jaar ook kennis met de bombastische popgroep uit Antwerpen. Het kwartet blijkt live een hele belevenis met lovende recensies tot gevolg. Ze stonden onder meer al op de festivals Pukkelpop en Dranouter en gaven een eigen zaalshow in de Ancienne Belgique in Brussel. Wordt School Is Cool de volgende Belgische sensatie in Nederland?

Met de prachtige vioolklanken in 'The World Is Gonna End Tonight' opent School Is Cool het debuutalbum. Dit nummer, met opvallende tegendraadse percussie is een fijne opener en laat gelijk de hoge mate van muzikaliteit zien. 'Entropology' is op te delen in drie stukken, waarbij tweemaal 'Interlude' wordt gebruikt als rustmoment. Deze rustmomenten zijn wel nodig want School Is Cool trapt vaak vanaf de eerste seconde het gas volledig in en dat komt de subtiliteit en opbouw niet ten goede. Uitzonderingen hierop zijn 'Car. Backseat. Parking Lot (Reprise)' en '(Entropology)' waarbij ze wel de gevoelige snaar weten te raken. Het laat zien dat School Is Cool het wel in zich heeft maar dat de verdeling op het album beter kan.

De vergelijking met Arcade Fire en in mindere mate Vampire Weekend is snel gemaakt, maar toch heeft School Is Cool een eigen smoel. Dit komt vooral door het prettige stemgeluid van Johannes Gernard en de aanstekelijke composities. Entropology straalt energie en power uit en staat vol met prachtige melodieën met een hoog meezing gehalte. Een groot compliment gaat ook uit naar de productie van het album, want deze klinkt fris en nergens overgeproduceerd. Precies hoe een debuutalbum dient te klinken dus.

School Is Cool zit vol potentie en zet een uitstekend debuutalbum neer. Enkel de variatie in nummers is een punt ter verbetering, maar dat kan bij een tweede album verholpen worden. Nummers als de doorbraak 'New Kids In Town' en 'Road To Rome' staan als een huis en zijn bijzonder aanstekelijk. Ongetwijfeld zullen deze nummers live nog bombastischer klinken. School Is Cool heeft dus alles in huis om nieuwe sensatie uit België te worden in Nederland.

School Is Cool staat op 12,13 en 14 april in Paradiso, Effenaar en Rotown.

Reacties

Volg Rockblog