Album Recensies

Arjen Anthony Lucassen - Lost in the New Real

Toegevoegd op donderdag 26 april 2012, 10:11
Laatste update vrijdag 4 mei 2012, 09:21
Geschreven door Jeroen
Bron: Rockblog

Arjen Anthony Lucassen - Lost in the New Real

Een nieuw album van Arjen Lucassen is altijd iets om naar uit te kijken. Het maakt niet uit onder welke naam het gebodene (Ayreon, Star One, Stream of Passion of Guilt Machine) wordt uitgebracht, kwaliteit is doorgaans gewaarborgd. Ook ‘Lost in the New Real’ is voor de liefhebbers van Arjen’s werk weer om van te smullen. Voor de verandering wordt dit conceptalbum onder zijn eigen naam uitgebracht. Dit zal mede te maken hebben met het feit dat Lucassen in tegenstelling tot voorgaande releases de hoofdvocalen volledig voor eigen rekening neemt. De enige andere van belang zijnde stem op dit album is die van niemand minder dan Rutger Hauer.

Het album draait om een zekere mr. L die na meer dan 100 jaar uit een cryogene slaap wordt gewekt door psychiater Voight-Kampff (Rutger Hauer). Op schijf één worden vervolgens de beslommeringen van mr. L na zijn ontwaken besproken. Hierbij worden verschillende zware topics aangehaald zoals euthanasie, bevolkingsgroei en de milieuproblematiek. De verschillende nummers en onderwerpen op schijf één worden met elkaar verbonden door de korte vertellingen van Rutger Hauer die voor zijn rol zelf de teksten schreef. Op schijf twee komen vervolgens nummers aan bod die niet in het futuristische verhaal van schijf één passen maar wel erg dicht bij de materie blijven. Daarnaast is op schijf twee nog plaats voor vijf covers van Arjen’s muzikale helden.

De muziek dan; gezegd moet worden dat dit album erg divers is. Er komen heel veel verschillende muziekstromingen voorbij zoals rock, hardrock, spacerock, folk, metal, psychedelica, pop en ga zo maar door. Risico hiervan is dat het album nog wel eens als vlees noch vis zou kunnen gaan aanvoelen. Dat dit niet het geval is, is dan ook bijzonder knap. Debet hieraan is het compositorische talent van de heer Lucassen zelve. Omdat het niveau van nummers over de gehele breedte van het album zo hoog ligt, heeft uitschieters opnoemen geen enkele zin. Enkele tracks die ik toch wel even bij naam wil benoemen zijn het prachtige titelnummer ‘Lost in the New Real’, het up-tempo ‘E-Police’, het hilarische ‘Where Pigs Fly’ en de schitterende Led Zeppelin cover ‘The Battle of Evermore’, waarop de mooie tweede stem verzorgd wordt door Elvya Dulcimer.

Tot slot wil ik nog even vermelden dat mocht je tot aanschaf besluiten over te gaan van dit zoveelste meesterwerk van de heer Lucassen, er een prachtige vinylversie van het album op de markt is met werkelijk schitterend artwork. Oh ja, en als bonus worden bij de vinylversie de twee zilveren schijfjes meegeleverd.

Gerelateerde muziek

Reacties

Volg Rockblog