De albumklassiekers van Rockblog [deel 2] Interpol - Turn On The Bright Light

Toegevoegd op zaterdag 17 september 2011, 12:49
Laatste update zaterdag 8 oktober 2011, 16:39
Geschreven door Joep
Bron: Rockblog

De albumklassiekers van Rockblog [deel 2] Interpol - Turn On The Bright Light

Iedere week licht een teamlid van Rockblog één van zijn albumklassiekers toe. In deze serie komen de albums aan bod die voor de teamleden persoonlijk veel betekend hebben. In deel twee vertelt Joep over zijn albumklassieker...

Iedere week licht een teamlid van Rockblog één van zijn albumklassiekers toe. In deze serie komen de albums aan bod die voor de teamleden persoonlijk veel betekend hebben. In deel twee vertelt Joep over zijn albumklassieker.

In 2002 bracht een jonge New Yorkse band Interpol het debuutalbum 'Turn On The Bright Lights' uit. Hiermee nam de band het voortouw van de zogenaamde 'post-punk revival'. Het werd goed ontvangen door de muziekcritici en behoort tot één van de beste albums van de jaren nul. Ook voor mij geldt: 'Turn On The Bright Lights' is een klassieker.

Eerlijk is eerlijk, ik ontdekte Interpol niet in 2002. Dat was veel later in 2006 toen 'Antics' al verschenen was. Ik begon met 'Turn On The Bright Lights' waarbij hij na de eerste luisterbeurt niet direct tot mijn favorieten behoorde. Langzaam maar zeker bleef deze plaat terugkomen en werd het voor mij een blauwdruk voor een goede plaat. Het was er zo eentje waar voor je gevoel alles aan klopte. Interpol heeft na het debuutalbum nog een aantal prima albums gemaakt, maar kwam niet in de buurt van de magie die 'Turn On The Bright Lights' had.

Het prachtige 'NYC', het knallende outro van 'Roland' of het pompende 'PDA'; ik zou geen hoogtepunt kunnen of zelfs willen aanwijzen. De albumhoes sluit perfect aan bij het gevoel dat de muziek geeft. Die donkere, mysterieuze sfeer die over het album hangt komt ook goed terug in de concerten en videoclips van de band. Het is strak, afstandelijk, cool en het heeft melodieuze baslijnen, het kenmerkende gitaargeluid en de machtige stem van Paul Banks; dat is Interpol. En dan nog het liefst strak in pak.

Interpol heeft mijn smaak bepaald. Hierdoor ging ik naar bands met een vergelijkbaar geluid luisteren, zoals Editors en Joy Division. Die laatste is natuurlijk wel de uitvinder van het geluid waardoor Interpol sterk beïnvloed is, maar dat ontdekte ik later pas. 'Turn On The Bright Lights' was voor mij de start van de zoektocht naar nieuwe bands en is grotendeels verantwoordelijk voor mijn liefde voor de muziek.

Interpol's debuutalbum 'Turn On The Bright Lights' is ook te beluisteren op Spotify.

Vorige week lichtte Haiko zijn albumklassieker toe. Check hem hier.

Gerelateerde muziek

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!