Blogs

Europa versus USA: Headliner-status bereikt?

Toegevoegd op dinsdag 16 november 2010, 11:52
Laatste update woensdag 9 februari 2011, 14:36
Geschreven door Redactie

 

Als halve Amerikaan en jaarlijkse bezoeker van Lollapalooza, Chicago voelde ik me een klein beetje verplicht eens een overzichtje te maken van bands die in Europa headliner-waardig zijn en in de Verenigde Staten van Amerika dan weer niet.

Ik bekijk even de bekendere zomerfestivals van 2010. In Europa zijn dat Glastonbury, Rock Werchter, Rock Am Ring,.. In USA zijn dat Coachella, Bonnaroo, Lollapalooza en Austin City Limits. Headliner nummer 1 die ik ga bespreken is de Duitse Metalband Rammstein.

Rammstein is een makkelijk voorbeeld. Op elk groot Europees festival was deze band headliner. Rock Werchter, Rock Am Ring & andere. In de Verenigde Staten is dit niet het geval. Simpele reden is dat het laatste album van Rammstein met de bekende track ‘’Pussy’’ niet zomaar mocht verkocht worden in de winkel en de band zelf is niet overal toegelaten om op te treden in Amerika.

Mijn tweede voorbeeld is Jay-Z. Merkwaardig is dat deze Rap-legende headliner was op Glastonbury 2008 maar niet op Rock Am Ring 2010. Daar tegenover was hij dan wel weer headliner op het Amerikaanse Coachella 2010. Het is duidelijk dat Mr. Z bekender is in de States en zou daar ook headliner zijn op elk festival.

Als derde is Lady Gaga aan de beurt. Dit jaar was de Pop-godin headliner op het Lollapalooza festival in Chicago. Het was een groot risico van de organisator maar heeft nog nooit zo’n groot publiek gehad voor 1 act. Of Lady Gaga festivals zou headlinen in Europa is nog onbekend maar ze mocht in 2009 al de Marquee op Rock Werchter afsluiten tegenover Coldplay op de Mainstage. Toch had ze nog een aardig publiek.

Dave Matthews Band is heeft in sommige staten van Anerika al god-status bereikt en mocht dit jaar als nummer 1 band pronken op het Bonnaroo Festival in Tennessee. Ze stonden in 2009 ook op Rock Werchter maar ergens op de middag op de Mainstage van het festival. Ook hun optreden in de Lotto Arena in Antwerpen dit jaar was niet zo populair en had een zwakke opkomst.

Dan heb je nog M.I.A. die headliner was op Austin City Limits 2010. Bij ons speelt deze dame in middelgrote podia zoals Trix, Antwerpen. Al haar shows waren wel op korte tijd uitverkocht en haar optreden op het Belgische Lokerse Feesten was ook een grandioos succes. Toch heeft zij nog niet de headliner-status in Europa zoals ze in de States wel heeft.

The Flaming Lips zijn in Europa bekend genoeg om enkele festivals te headlinen maar dat deden ze niet op BV Pukkelpop 2010. Wel een mooie plaats op de affiche daar, toch zijn ze nog bekender op Austin City Limits. Ik vind deze band zeker headliner-waardig in Europa maar in 2009 waren ze dat op Rock Werchter ook niet. (optreden werd wel afgelast).

Als jullie nog enkele voorbeelden weten, dan mag je die hieronder bij de comments zeker toevoegen.