Blogs

Muzieksmaak en kleding: een vloekende combinatie

Toegevoegd op zondag 20 februari 2011, 16:49
Laatste update zondag 20 februari 2011, 17:11
Geschreven door Kelly

Kopieergedrag

Laatst stond ik in de kroeg wat te babbelen over muziek: 'van welke muziek houd jij?', vroeg de jongen. Waarop ik: 'rock en techno', antwoordde. Het weerwoord dat ik toen kreeg, klonk als hele, slechte muziek in mijn oren: “o, je ziet er helemaal niet rock- of techno-achtig uit”, zei hij. Nu vraag ik me af: moet ik mij dan kleden naar mijn muzieksmaak?

Ik geef toe, dat ik nog nooit een hooggeblondeerd meisje met een Chiuaua onder haar arm, naar metal heb horen luisteren. Ook heb ik nog nooit een ‘emo’ ergens op de grond zien zitten waarbij bubbling muziek en dirty house uit zijn mobiel knalde. En er is ook nog nooit een grote neger gehuld in Karl Kani in de Free Record Shop, naar mij toegekomen, om te zeggen dat ik er goed aan doe dat ik de cd van Tim Knol aanschaf. Maar waarom is het zo dat je van kleding af kan leiden naar wat voor muziek iemand luistert?

Ik pas ervoor om erbij te lopen als een kloon van een ander. Op Lowlands bijvoorbeeld, bijna al die meiden lopen daar in de Lowlandslook. Een wijde broek, met gekke vormpjes en een Kees van Hondt-tak 24/7 in hun hand. Zo paraderen ze het hele weekend over het festivalterrein, alsof het de catwalk is.

Of neem Graspop, dat festival is helemaal walhalla voor kopieën. Zo kwam er op Graspop een lamme gast naar me toe - terwijl hij zijn bier overgoot van het bekertje in een hoorn-  vroeg hij mij of ik z’n vriend had gezien. Ik stelde hem de vraag hoe hij er uitzag. Waarop hij antwoordde: “zwart lang haar en een zwart T-shirt”. Enfin, 80% van het festival voldeed aan die omschrijving.
 

Misschien heeft de jongen gelijk: er zijn mensen die zich kleden naar hun muzieksmaak of er zelfs voor kiezen om er als dubbelganger bij te lopen. Maar hoe zie je mij dan als rockende technoliefhebber voor je? Ik gekleed, tijdens een concert van mijn favoriete rockband, in een verwassen rockbandshirt, sneakers en een Kanye West-zonnebril?

Muzieksmaak combineren met mijn kleding is voor mij in ieder geval een vloekende combinatie. Maar in dit geval: wie de schoen past trekke hem aan.