Blogs

Weg met de CD!

Toegevoegd op maandag 11 april 2011, 12:09
Laatste update maandag 19 september 2011, 04:17
Geschreven door Haiko

Sinds de jaren ’80 proppen we kasten en vitrines vol met Compact Discs; van singles tot limited editions. De entertainmentindustrie loopt inmiddels al bijna tien jaar achter de feiten aan: Muziek wordt illegaal verspreid, de schijfjes worden steeds minder vaak verkocht en het persen van een flinke partij albums begint een verliesgevend deel van de muziekwereld te worden. Het is tijd. Tijd om vaarwel te zeggen tegen de CD.

Pijn in het hart

Dit alles zeg ik met pijn in mijn hart; ik ben zelf een verzamelaar. Mijn cd-collectie bevat een respectabel aantal albums die mij in de loop der jaren het kopen waard leken. Als eersteklasser begon ik iedere ochtend om 5 uur om mijn krantenwijk te lopen. De verdiende guldens werden opgespaard om eens per maand de collectie mee aan te vullen. Trots als een pauw presenteerde ik mijn nieuwe glimmende aanwinsten aan mijn ouders. Mijn moeder wist dat er teveel gitaren inzaten naar haar smaak, hetgeen mijn vader juist apprecieerde. Het kwam dan ook regelmatig voor dat ik mijn pa in de huiskamer aantrof met een koptelefoon op zijn hoofd, een glimlach op zijn gezicht en een stapeltje van mijn schijfjes voor zijn neus.

Nog steeds krijg ik geregeld een rondleiding door de epische LP-kast van mijn ouwe heer als bedankje.

Van vinyl naar CD ...

Platenspelers en de bijbehorende langspeelplaten zijn tegenwoordig collectors-items, exemplaren voor de liefhebber. Hetzelfde onvermijdelijke lot wacht de CD. Eigenlijk had het al tien jaar geleden moeten gebeuren.

Van mp3 naar stream

Met de komst van het internet kwam ook de mp3. Één van de eerste formaten die via de computer verspreid kon worden. Het afgelopen jaar is, met de komst van onder meer Spotify, de eerste stap gezet in de goede richting: Legaal streamen van hoge kwaliteit muziek, overal ter wereld.

De tweede stap

Zoals gezegd is de eerste stap gezet, maar de tweede stap is misschien nog wel belangrijker: Afscheid nemen van de CD als primaire muziekhouder. Natuurlijk gaat dit niet zonder horten of stoten, ik heb immers zelf al aangegeven dat ik er zelf ook grote moeite mee heb.

Het bezoek aan de platenzaak, het beluisteren van het album en het neertellen van gemiddeld vijftien euro voor een schijfje, houder en boekje; alles zal veranderen. Platenzaken zullen veranderen, misschien wel kopje onder gaan.

Het goede doel

Uiteindelijk is het allemaal in het belang van het goede doel: Goedkopere, legaal verspreide muziek. Nu hoor ik je denken: “Hoezo goedkoper?”. Dit is vrij simpel te verklaren: platenlabels zullen hun muziek alleen nog maar digitaal beschikbaar hoeven te stellen. Geen productiekosten voor grote hoeveelheden CD’s, geen transportkosten voor het mondiaal verspreiden van de schijven en bovenal ook nog eens een releasedatum die op ieder continent gelijk is!

A small price to pay

Aan de ene kant lever je in, betaal je de prijs: Geen fysiek Cdtje meer in je kast. Aan de andere kant betaal je hierdoor een stuk minder voor je (digitale) album; A small price to pay.

Hoe denk jij hierover?

Heb jij moeite met het afscheid nemen van de CD, of wegen bij jou de voordelen van digitale verspreiding ook hoger? Laat het ons weten in de comments of via twitter.

Stem ook even op de "Stelling van de week", die ook de titel Weg met de CD! draagt.