Interviews

Interview: Channel Zero

Toegevoegd op woensdag 13 juli 2011, 22:18
Laatste update maandag 19 september 2011, 13:00
Geschreven door Reno
Channel Zero is alweer een tijdje aan een succesvolle comeback bezig. Na de reünie shows van vorig jaar heeft men onlangs een nieuw album uitgebracht en staat de band geprogrammeerd op een aantal grote festivals. Tijdens het Fortarock festival in Nijmegen sprak Rockblog backstage met Channel Zero gitarist Mikey Doling...

Channel Zero is alweer een tijdje aan een succesvolle comeback bezig. Na de reünie shows van vorig jaar heeft men onlangs een nieuw album uitgebracht (review) en staat de band geprogrammeerd op een aantal grote festivals.

Tijdens het Fortarock festival in Nijmegen (review) sprak Rockblog backstage met Channel Zero gitarist Mikey Doling (ex-Soulfly). Hij ontpopte zich als een ware spraakwaterval. Later in het interview stapte ook drummer Phil Baheux de kleedruimte binnen en bemoeide zich met de nodige vragen.

Vorige week stonden jullie spontaan als vervanger van de zieke Ozzy Osbourne op Graspop. Hoe is dat gegaan?

Mikey:"Allereerst hebben wij Ozzy niet vervangen, niemand kan Ozzy vervangen. Hij is een legende. Whitesnake en Judas Priest zijn een plek opgeschoven en hebben ze ons ertussen geplaatst. We mochten na mijn persoonlijke held Zakk Wylde het podium op. We hoorde de dag ervoor dat we de eer kregen om op Graspop te spelen en hebben nog wat gerepeteerd. Ik was net van Los Angeles terug in België en we hadden sinds januari pas twee keer gerepeteerd. We zijn er uiteindelijk gewoon helemaal voor gegaan en het was geweldig."

Jullie kozen om veel materiaal te spelen van de nieuwe plaat terwijl deze pas net uit is. Waarom die keuze?

Mikey: "Feed 'em With a Brick werd dezelfde week gereleased en we waren deze nummers aan het repeteren voor de release show in Biebob (Vosselaar). We zouden die show de eerste helft allemaal nieuwe nummers spelen en de tweede helft de 'classics'. We hebben op Graspop voor diezelfde opzet gekozen."

De releaseshow was in een kleine zaal met zo'n 500 bezoekers. Even daarvoor sta je voor tienduizenden mensen op een festival. Wat vind je nu het leukste om te doen.

Mikey: "Beiden zijn te gek. Het zijn echter wel twee totaal verschillende shows, waarbij je met hele andere zaken rekening moet houden. We geven ons altijd 200%."

Kun je eens terugblikken op het ontstaan van jullie reünie eind 2009 en jouw rol daarin als nieuw bandlid door het vertrek van Xavier:

Mikey: "Ik heb Xavier nooit gekend, maar respecteer hem ernorm om het werk dat hij voor Channel Zero heeft geschreven. Hij heeft werkelijk fantastische riffs geschreven die ik met veel plezier speel. Ik loop inmiddels alweer een paar jaar mee en voel me echt onderdeel van deze band"

Inmiddels ben jij één van de belangrijkste componisten voor de nieuwe muziek. Jij en Franky DSVD (Zanger) hebben het meeste materiaal geschreven:

Mikey: door de vulkaanuitbarsting in Ijsland zat Franky vast in de VS. Dat was echt een zegen, want door de extra tijd die we kregen hebben we veel songs kunnen schrijven. Franky en ik hebben zo de lijnen uitgezet en de basis voor de plaat bepaald. Deze basis namen we mee om samen met de overige bandleden het album te maken. Het is echt een inspanning van ons allemaal. Phil luistert veel naar heavy stuff zoals de nieuwe Hatebreed, Slayer en ook Kyuss. Als hij een idee voor een richting had, liet hij me dat soort dingen horen die ik weer vertaalde in onze muziek.

Intussen is ook Phil aangeschoven en als bandlid van het eerste uur schotelen we hem de vraag voor of het het ten tijde van de reünie-shows ook al de bedoeling was om een nieuw album te maken?

Phil: "destijds waren we daar nog helemaal niet mee bezig. We hadden niet eens verwacht dat de reünie zo uitbreid zou gaan worden. Bovendien hadden we eerst een andere uitdaging en dat was het vinden van een gitarist, wat uiteindelijk Mikey is geworden.

Mikey: "het was inderdaad niet de bedoeling. We wilden 6 shows in de AB in Brussel doen en dat zou het dan zijn. Het idee voor een nieuwe plaat is pas ontstaan toen we werkelijk een tornado aan ideeën voor nieuwe muziek ontwikkelden. Dat was het moment waarop we dachten dat we hier ook iets mee wilden doen. We lieten een aantal nummers aan  Roadrunner Records horen terwijl we in de studio zaten en vanaf dat moment wilden ze direct met ons in zee. Er zat toch zo’n 13 jaar tussen deze en de vorige plaat, dus het label wilde wel even horen wat we aan het doen waren.”

Hoe zien jullie dit album ten op zichte van de vorige albums?

Mikey: “Het is als het leven. Destijds was Channel Zero een jonge band. Inmiddels zijn we zijn ouder en wijzer geworden en de plaat is meer volwassen net zoals de teksten. Het zijn ook andere tijden, waardoor je op een andere manier wordt geïnspireerd. Luister naar de teksten van Franky. Die gaan vaak over oorlog, want de wereld staat in brand en overal ter wereld vind je landen, bevolkingsgroepen of mensen in oorlog met elkaar. Oorlog is in onze visie ‘bullshit’ maar we hebben er nu eenmaal mee te maken.“

Waar staat de albumtitel ‘Feed ‘em with a Brick’ precies voor?

Mikey lachend: “We hebben dit heavy album gemaakt en nu voeren we deze aan jullie of je nu wilt of niet…”

Hoe ziet de toekomst voor Channel Zero eruit?

Mikey: “We gaan touren om dit album te promoten en daarna zijn we van plan om nog een plaat te maken. Jullie zijn voorlopig nog niet van Channel Zero af.” Phil is het hier duidelik roerend mee eens en geeft zijn gitarist een hell yeah met een high five!

Een laatste vraag; wat is het vreemdste wat je sinds de reünie hebt meegemaakt?

Phil weet het meteen: “De opnames voor de video van de single “Hot Summer” speelde zich af in de woestijn en het was er steenkoud terwijl wij omringd werden met een dozijn naakte vrouwen. Go see that video hahaha…”

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!