Interviews

Shinedown wil luisteraars een boodschap meegeven

Toegevoegd op woensdag 7 november 2012, 22:26
Laatste update donderdag 8 november 2012, 12:56
Geschreven door Sebastiaan

Na hun plotse doorbraak in 2008 met 'Sound of Madness', die wereldwijd miljoenen keren over de toonbank ging, heeft de Amerikaanse rockband Shinedown de smaak te pakken. In navolging van 'Amaryllis', de nieuwste en vierde langspeler in het repertoire, hebben ze dit jaar Nederland al tweemaal aangedaan: in februari Paradiso in Amsterdam en vorige week popcentrum 013 in Tilburg (review). De band heeft nog ambities voor een aantal Europese festivals volgend jaar, om vervolgens weer in de studio te duiken, zo vertelt de bassist met de toepasselijke naam: Eric Bass. “Na Sound of Madness kregen we het gevoel dat we overnieuw moesten beginnen. Nu begint alles pas.”

Lang achteruit gezakt in zijn stoel doet Bass zijn verhaal. Zijn grijsgekleurde muts verbergt zijn lange, blonde coupe die hij tijdens liveshows alle kanten op laat zwiepen. Zijn ogen stralen plezier en passie voor het vak uit. “We verkeren op het moment in een flow”, stelt hij tevreden. “We dachten: we doen gewoon nog een keer Nederland. In november en december nemen we een pauze, om vervolgens onze ogen op de festivals te richten.” Een optreden op Pinkpop of op Lowlands ziet de bassist zitten. In 2009 trad Shinedown al op in Landgraaf, de eerste keer in acht jaar dat het Nederland aandeed.

Op de vraag waarom deze toer in Europa zoveel langer duurt dan die in de Verenigde Staten, antwoordt Bass in alle eerlijkheid: “Weet je wat het is met Amerikanen. Die komen naar onze shows om zich klem te zuipen en om een groot feest te bouwen. Jullie Europeanen luisteren aandachtiger, dat zie je in jullie ogen.” Voor Shinedown wilde het in het begin echter niet zo vlotten. Waar ze in de Verenigde Staten al volle zalen trokken, hadden de poppodia in ons land geeneens trek in het viertal. Dat veranderde definitief met Sound of Madness, een plaat met een flinke laag post grunge vermengd met radiovriendelijke ballads. “We deden daarna 530 optredens in 2,5 jaar. Sindsdien is er geen stoppen meer aan de trein die Shinedown heet”, spreekt Bass tevreden.

In maart verscheen de langverwachte opvolger, Amaryllis. De bandleden van Shinedown ervaarden een enorme druk om op dit album weer te presteren, zo vertelt Bass. “Want ja, hoe kun je dat succes van Sound of Madness evenaren, laat staan overtreffen? We dachten er niet aan, en wilden dit keer gewoon een positieve plaat maken.” Met ‘positief’ bedoelt de bassist dat het een bepaalde boodschap aan de luisteraars wou meegeven. Shinedowns teksten gaan veelal over wantrouwen, familieproblemen en mishandeling, maar in Amaryllis is voor een andere richting gekozen.

In de single Bully wordt bijvoorbeeld verteld hoe je je kunt weren tegen pestkoppen. Wij zijn vroeger allemaal wel eens gepest op school, daardoor konden we onszelf goed verplaatsen in de lyrics”, legt Bass uit. “Dat is het verschil. Deze plaat geeft een boodschap. En voor ons als band heeft het ook enorm veel betekend. Voor het eerst in ons tienjarig bestaan schreven we teksten samen. Er ontstond op deze manier een hechtere vriendschap.” Volgens Bass zorgde dit ervoor dat de bandleden in sneltreinvaart nummers schreven en maakten. In een maand hadden ze 34 liedjes op de plank, waarvan ze er uitendelijk twaalf mee mochten nemen van de platenmaatschappij.

Meer dan de helft van het materiaal op Amaryllis, is een ballad. Bass lacht: “Dat is zeker niet bewust gedaan. We hebben geen agenda dat we de helft uptempo en de andere helft ballad willen. We pakken gewoon het beste wat we gemaakt hebben, de rest stoppen we in de koelkast.” De bassist sluit niet uit dat één van de nummers op de volgende plaat terechtkomen. Daar wil hij op het moment nog niet aan denken, maar hij denkt wel dat een nieuwe plaat eind volgend jaar, begin 2014 alweer in de winkels ligt. “Voor nu toeren we nog lekker Europa door, nemen we in november en december vrij voor onze vrouwen, en gaan we in 2013 proberen om in Azië te spelen. Daar zijn we nog nooit geweest.

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!