Interviews

Interview Yellowcard "We zijn nog niet van plan het rustiger aan te doen"

Toegevoegd op vrijdag 8 maart 2013, 19:26
Laatste update vrijdag 8 maart 2013, 19:33
Geschreven door Gregory

Op woensdag 6 maart stonden Pop Punk iconen Yellowcard in de Trix te Antwerpen. De perfecte gelegenheid voor Rockblog dus om eens een praatje gaan slaan met Ryan Key over hun tour, The Beastie Boys en geiten. We troffen een overduidelijk vermoeide frontman aan in een klein achterzaaltje van de mooiste concertzaal in Antwerpen.

De tour begint op zijn einde te lopen. Hoe is het geweest?

Het is een lange tour geweest. Dit was de langste die we ooit gedaan hebben en het grootste deel ervan was internationaal. We zijn echt klaar om naar huis te gaan. Iedereen is ziek of is ziek geweest, het was op sommige locaties echt overdreven koud. Begrijp mij niet verkeerd, heel veel shows waren echt ongelooflijk maar het is een zeer belastende trip geweest.

Ziek? Toch niks te ernstig mag ik hopen!

We hebben met lelijke bronchitis en behoorlijk intense sinus infecties te maken gekregen. Het is zeer zwaar geweest. Je moet die bus delen en vliegtuigen. Het is moeilijk om gezond te blijven in dit weer.

Ok, veel beterschap nog in ieder geval! Had je een favoriete show deze tour? Een hint, veel van onze lezers komen uit Nederland.

Haha, wel eigenlijk heb ik wel een favoriete show. We hebben in Kingston gespeeld, niet ver van Londen. Dat was in zo’n hele kleine zaal waar misschien 250 mensen in pasten. We konden amper bewegen op het podium zelf. Als ik een stap achteruit zette dan raakte ik de drums en een stap naar rechts dan zat ik met mijn hoofd tegen de viool. Maar het was gewoon zo’n gave show! We hadden al enorm lang niet meer in zo’n kleine ruimte gespeeld, het voelde alsof we in een tijdmachine terecht waren gekomen. Het was fantastisch! Ook gewoon de energie van dat publiek. Zeker mijn favoriete show!

Daar draait het toch allemaal om bij Punkrock?

Klopt, het was super cool!

Jullie verkochten eerder de Tivoli uit, vandaag de Trix. Heb je een verklaring voor jullie succes? Die viool moet toch een “babe magnet” zijn?

Ja ik denk wel dat dat ons een voordeel heeft gegeven. Tegenwoordig zijn er zoveel bands, het is niet gemakkelijk om daar bovenuit te steken. Die viool heeft ons zeker iets extra gegeven. Ik zou echter toch wel vooral onze songwriting capaciteiten en harde werk willen onderstrepen

Als je iemand mocht kiezen, uit eender welke andere band, om in jouw band te spelen: wie zou je kiezen en waarom? Ik ga het je iets gemakkelijker maken. Je hoeft niet te zeggen wie je er uit zou schoppen.

Haha, o man dat is een moeilijke! Misschien dat ik dan een gitaar speler neem dan kan ik gewoon zingen en hoeft er niemand te vertrekken. Ik denk dat ik voor Ryan van Story Of The Year zou gaan, die doen het voor de moment toch even rustiger aan. Hij kan gitaar spelen en verdomd goed ook. We houden van die kerels. Het zou geweldig zijn mochten we allemaal in een en dezelfde band kunnen spelen!

Binnekort dus een Story Of The Yellowcard tour?

Ja, waarom niet!

Yellowcard is al van 1997 bezig, dat is ondertussen al 16 jaar geleden. Ocean Avenue waren mijn eerste stappen in de scene. Begin je je al oud te voelen?

We worden er zeker niet jonger op. Ik speel pas vanaf 2000 bij Yellowcard maar we doen nog steeds wat we moeten doen. We zijn hier aan het touren als gekken en zijn nog niet van plan om het rustiger aan te doen.

Dus dat is dan 13 jaar bij Yellowcard voor jou, een respectabel aantal jaren. Heb je momenten uit die 13 jaar die er voor jou echt uitsteken?

De Warped Tour, een jongens droom! In 2004 en dan ook zeker vorig jaar. We deden de volledige tour op de mainstage. Dat was echt iets groots voor ons. Een ander moment waren de VMA’s in 2004 toen we een award wonnen. Daar waren we echt van onder de indruk. We hadden zo een beetje het gevoel van, wat doen wij hier? Toen was Rockmuziek echt nog een deel van de show. We speelden onder meer een medley met Jet en Hoobastank. Linkin Park was daar ook trouwens. Het absolute hoogtepunt was voor mij echter het ontvangen van onze award uit de handen van de Beastie Boys. Op de achterruit van mijn allereerste auto had ik een sticker van de Beastie Boys. Ik was een enorme fan toen ik jong was. Toen we die “moonman” van hun kregen, echt geweldig.

Dan zat je wel in zak en as toen het nieuws van Adam er vorig jaar doorkwam?

Dat was echt moeilijk. Ik wist toen echt een hele tijd geen blijf met mijzelf. Vorig jaar was een rampzalig jaar voor de scene.

Zijn er al (Europese) plannen voor de toekomst?

Nog niks concreet. We zijn de tourkalender voor de rest van dit jaar nog aan het samenstellen maar we gaan eerst genieten van een welverdiende pauze! We hopen wel op enkele mooie festival mogelijkheden hier in Europa. Maar er ligt nog niks vast.

Heb je de geit remix van only one al gezien?

Haha, ja die is echt fantastisch. Toen we de eerste zagen dachten we meteen van wij moeten er ook een maken. Toen bleek deze al te bestaan. Echt hilarisch!

Misschien kan die geit meekomen op de volgende tour?

Haha, dat zou behoorlijk stinken op de bus. Het ruikt er nu al erg genoeg. We slapen daar met 16 kerels, echt niet cool. We delen hem deze volledige tour al met Set It Off. Er hangt een enorme mannengeur.

Is dat het ergeste deel aan touren? De stank en vuiligheid?

Haha, nee hoe erg die geur soms ook kan worden, het gescheiden zijn van onze families blijft toch het zwaarste deel aan touren. Dit is wel het enige dat moeilijker wordt naarmate je ouder wordt. Je vermelde daarnet al dat we al 13 jaar bezig zijn en al die tijd dat je je vrouw of vriendin moet missen doe je niet voor je plezier.

Ok, dan zit door mijn vragen heen. Enorm bedankt om met ons te praten Ryan.

Geen probleem man!

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!