Interviews

Interview Mike Wiebe: Riverboat Gamblers

Toegevoegd op maandag 24 juni 2013, 21:44
Laatste update dinsdag 7 januari 2014, 16:40
Geschreven door Gregory

Sommige mensen vinden frontman Mike Wiebe een creatief genie, anderen vinden het dan misschien weer een beetje een vreemde excentriekeling. Feit is wel dat, dankzij hem, Riverboat Gamblers tot op vandaag nog steeds een van de meest vernieuwende Punkrock bands uit de scene te noemen is. Met hun geheel eigen sound hebben ze over de jaren een meer dan solide, zelfs nog exponentieel groeiende, fanbase opgebouwd. Wat drijft zo’n mens? Wij gingen het voor u na, backstage op Groezrock!

Hey Mike! We beginnen meteen met een vrij persoonlijke vraag: wat luister je op de tourbus?

Iedereen gaat zijn eigen IPod in. Ik beluister veel Comedy Podcasts, Comedy Bang Bang en What The Fuck With Marc Maron zijn mijn favorieten. Maar ook Podcasts over wetenschap interesseren mij enorm. Je leert er gewoon zaken uit die eigenlijk iedereen zou moeten weten. Ik kan niet echt nieuwe platen bedenken die mij echt kunnen boeien. Ik ben zo van de kaart momenteel dat ik mij niet kan voorstellen welke nieuwe platen ik allemaal heb. Er is wel zo’n rapper die me te binnenschiet Danny Brown. Die maakt echt wel goeie muziek.

Ben je een rap liefhebber dan?

Nee niet echt! Ik vind de meeste muziek, ongeacht welke genre, gewoon enorm slecht. Maar dan heb je altijd die top 5 procent die daar bovenuit steekt. Daar luister ik dan naar. En veel films kijken ook! Dat is echt een goeie bezigheid op tour.

Ok blij dat we die kant opgaan. Mike je bent een enorme Comic liefhebber. Als je iemand mocht zijn van de laatste Avengers film, wie zou je dan kiezen?

Ik ga voor Iron Man: die kerel is rijk! Het gaat gewoon om het geld, ik geef niet echt om het redden van mensen of het afschieten van lasers.

Oh kom op! De lasers zijn toch behoorlijk cool?

Ja de lasers zijn toch wel redelijk cool! Het zou langs de andere kant ook wel leuk zijn om Thor te zijn. Dan was ik super gespierd en had ik prachtig haar! Maar vergeet die kerels even. Ik wil wat uitweiden over wat minder bekende Avengers. Een beetje de onderste laag Avengers zoals Wonderman, één van de West kust Avengers. Hij is een Hollywoodster die ook super krachten heeft. Dan heb je het pas echt gemaakt! Nog een van mijn favorieten is Starfox. Hij had de kracht om iemand verliefd op zich te laten worden. Hij kon ook vliegen en zware spullen opheffen maar dat is dan weer minder indrukwekkend. Je kon hem herkennen aan zijn bijna Wolverine-achtige kapsel. Ik ga hier niet veel vrouwen mee versieren maar het is echt een passie van mij. Het rockband gebeuren zal mij iets meer succes opleveren dan mijn kennis van obscure Avengers.

Ok, dan kunnen we het misschien hebben over enkele real life super villains. Zijn jullie als Punkrock band politiek geëngageerd?

Daar weten we echt niks van, we zijn “dumb as shit”. Nee, wat betreft onze lyrics zit het daar wel ingepeperd maar als ik politieke teksten schrijf dan doe ik dat graag in de context van mijn eigen leven. Niet zozeer dit is juist, dit fout maar meer het zoeken naar mijn plaats in de wereld. Van sommige dingen weet ik uiteraard dat ze verkeerd zijn, iedereen weet dat ze verkeerd zijn. Zaken zoals racisme en homofobie dat ligt er metersdik op dat dat verkeerd is. Het is bijna te gemakkelijk om te zingen van racisme is slecht, ja natuurlijk is dat slecht onder welke steen heb jij de laatste 20 jaar gewoond. We zijn 2013, wordt eens wakker.

Als ik dit dus doe dan heb ik het meer over incidenten die mij rechtstreeks beïnvloed hebben. Ik wil niet staan roepen van “de regering is slecht”. Dat neemt de aandacht weg van de specifieke problemen. Liever dus iets persoonlijker over hoe bijvoorbeeld een bepaald ideaal mij getroffen heeft. Dat betekent niet dat ik het verkeerd vind dat mensen zingen van de “regering is slecht” maar ik doe het liever op mijn manier.

Ok dan is het misschien al duidelijk wat je van Obama vindt? Ik hoor veel gemor over het feit dat hij zijn beloftes niet zou nakomen?

Dat ligt nogal ingewikkeld. Hij is niet de grote redder waar we allemaal op gehoopt hadden maar langs de andere kant was hij waarschijnlijk wel nog beter dan het alternatief. Het hele ding is een beetje een enge zaak. Er zitten veel monsters die niet ons welzijn op de eerste plaats hebben staan. Het zijn uiteindelijk toch de bedrijven die alles te zeggen hebben. Je kan wel janken zoveel als je wilt maar dat gaat heus niks veranderen.

Dan sluiten we dat onderwerp maar snel even af. Jullie hebben onlangs een duo video gelost voor Good + Comedians. Kun je dat concept een beetje toelichten en vertellen waar het idee vandaan komt?

Wel we waren ze tegelijk aan het opnemen. Het oorspronkelijke idee was dat het zo zou worden, een verhaal en een performance video. Maar toen dachten we zou het cool zijn als we die twee aan mekaar kunnen linken? Dat er een soort van verhaallijn achter zit waar we deze man zijn ondergang kunnen volgen. Bij Comedians was het dan eigenlijk de bedoeling dat, terwijl hij daar dood ligt, dat een beetje het leven na de dood voorstelt. Het was trouwens een van de eerste video’s waar ik zelf producer van was.

Een andere kerel stond in voor de directie maar het was een geweldige ervaring, heel moeilijk. Niet zo zeer het concept maar het ineen lassen van één verhaallijn. We hebben nog een video gemaakt voor Blue Ghosts die binnenkort uitkomt.

Dat was mijn volgende vraag. Wat gebeurt er in die video?

Dat wordt een enge video. Ik wist niet goed wat ik daar moest doen dus het is een heel “geestige” video geworden. Het heeft iets te maken met een spookstadje in Texas.

Ik ben benieuwd! Als ik zo vrij mag zijn om dit te zeggen, van alle zuivere Punkrock bands op de affiche hebben jullie toch wel het meest unieke geluid. For The Love Of Punk beschreef jullie ooit als “A soulful, sweaty mixture of rock n’ roll swagger and punk rock grit”. Waar haalden jullie in godsnaam jullie invloeden vandaan?

Ja we trekken toch wel uit een heleboel invloeden. Je kan ons niet echt in een hokje stoppen. We zijn ooit begonnen als de band “The Dictators”. Vandaar zijn we dan invloeden beginnen binnen trekken en dat ging dan van Pop Punk tot Hardcore, van de Rolling Stones tot Classic Rock. Ik denk dat ieder bandlid dat betrokken is bij het schrijven van de muziek een heel ander startpunt had. Dat is dan allemaal bij elkaar gemixt op een manier waar we ons allemaal wel in kunnen vinden.

Als je je stijl dan een naam mocht geven en enkele bands mocht kiezen die onder hetzelfde genre vallen dan zeg jij…?

Sexual Chocolate! Ik weet wel niet welke andere bands dit ook doen want ik wil ze niet beledigen door ze deel te maken van Sexual Chocolate. Rocket From The Crypt zijn voor mij persoonlijk wel een heel grote invloed geweest. We hebben ook een heel nauwe band met Death To Me. Zij zijn zo’n beetje onze “broeder band”.

Dus Rocket From The Crypt en Death To Me zijn Sexual Chocolate?

Zeer zeker!

Hoe hard baal je dat je niet op dezelfde dag speelt als The Flatliners?

Wel we mogen al met hen spelen in Queensland dus dat valt nog wel mee. Het is een veel kleiner festival dus we gaan ook meer samen kunnen rondhangen. Ik hou van festivals maar soms kunnen ze frustrerend zijn. Er zijn zoveel mensen daar en je krijgt maar tien minuten met hen. Je moet pers gaan doen, merch en dan weer naar een andere band gaan kijken. Wij hebben een festival in Austin genaamd SXSW en dat is geweldig want iedereen komt naar onze stad maar je kunt maar maximum 5 a 10 minuten doorbrengen met al je vrienden. Dat gaat dan van: “Hey, hoe gaat het? Wil je een shot doen? Ok cool, ik zie je later!" Maar we kunnen volgende week dus wel rondhangen. Weet je The Flatliners zijn trouwens ook Sexual Chocolate!

Ik heb al gemerkt dat je je heel bewust bent van de line-up?

Ja ik ben enorm bezig met het maken van flyers op deze tour. Dat was tof om te doen. Deze line-up is echt geschift trouwens.

Waar komt het flyer maken vandaan? Heb je je dat jezelf aangeleerd?

Het is eigenlijk een zeer gemakkelijk te gebruiken programma maar ik had vroeger een “screen printing” bedrijf. Ook door in veel bands te zitten. Veel van mijn zuurverdiende centen gingen rechtstreeks naar het kopieercentrum. Dan bracht je wat boeken en artworks mee en dan was je vertrokken. Tegenwoordig kan je dat allemaal op je gsm, dat is pas gek! We hadden een cool kopieercentrum in Denton geleid door een kerel uit een band. Hij keek niet op een kopietje meer of minder.

Was dat “the place to be”, het kopieercentrum?

Dat was toch waar ik rondhing om flyers te maken. Ik deed dit echt enorm graag! Wanneer een band van een vriend moest optreden ging ik steeds gelijk vragen of ik de flyers mocht voorzien. Had ik maar geweten dat als ik had geleerd om te screen printen dat ik daar dan nog geld voor had gekregen ook.

Ok, als afsluiter Mike, ik heb gehoord dat je graag stand up comedy doet. Ik ga je vragen om ons je beste mop te vertellen!

On the spot, ok dat wordt moeilijk! In welke gewichtseenheid kopen hipsters cocaïne?

Een instagram!

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!