Interviews

Interview Twenty | One | Pilots: De Revelatie Van Lowlands 2013

Toegevoegd op vrijdag 23 augustus 2013, 21:17
Laatste update vrijdag 23 augustus 2013, 21:32
Geschreven door Gregory

De commentaren liegen er niet om, Twenty One Pilots was de verrassing van Lowlands 2013. Met hun unieke sound en energieke shows zijn deze getalenteerde jongens goed op weg om hun plekje te verdienen tussen de allergrootsten. Wij strikten de twee heren een paar uur voor hun nu al legendarische show op het Charlie podium voor een gesprekje rond auto radio’s, de druk van het presteren en pokemon.

Dus dit is jullie eerste keer in Nederland. Hoe bevalt het hier?

Geweldig, wat een prachtig land! We zijn vooral fan van de architectuur. Zo’n mooie gebouwstructuren hebben we in Amerika niet. Ze zien er veel ouder uit. Alles is van steen of baksteen, dat geeft de gebouwen echt karakter.

Jullie spelen hier vandaag op Lowlands, toch geen klein festival. Wanneer kregen jullie het gevoel dat jullie echt aan het doorbreken waren?

De enige manier voor ons om echt grip te krijgen op hoe snel alles gaat is door het kijken naar het aantal liveshows dat we doen. Tussen de afspraken met platenmaatschappijen door hadden we een meeting met een boekingskantoor. Van de labels wisten we niet goed wat ze deden maar een boekingskantoor levert shows en geld op. Dat wisten we zeker! Op een gegeven moment hadden we dan ook zoveel gigs gepland dat we er effectief van konden leven. Toen hebben we onze baan opgezegd, dat was het grote “nu zijn we het echt aan het maken” moment. Eén van de allermooiste momenten uit ons leven.

Wat deden jullie hiervoor dan?

Verschillende jobs. We hebben onder meer in restaurants gewerkt, bij Starbucks en cateringbedrijven.
Tyler: Het is grappig. Ik treed nu op, op grote festivals waar ik overal van die cateringtentjes zie staan. Een paar jaar terug zette ik die zelf nog op. Ik weet hoe moeilijk het is om die tenten soms recht te krijgen. Het zijn echt rotdingen.

Voelen jullie soms druk? Als opkomende band heb je alles nog te bewijzen toch?

Dat valt wel mee. Als je het wil maken in deze branche moet je een soort van vertrouwen bezitten. Vertrouwen in jezelf maar ook in je bandmaten, je nummers, je muziek en je liveshow. Heb je dat vertrouwen niet of zijn er momenten dat je aan jezelf begint te twijfelen dan pas kan de druk echt verstikkend beginnen te werken. Wij hebben met ons tweeën besloten dat, wat er ook gebeurt, we altijd 100 procent achter onze beslissingen blijven staan. We moeten onszelf ook overtuigen dat we hier echt thuishoren. Het is geen toeval dat we hier vandaag op dit mooie festival staan.

Over bandmaten gesproken. Het project Twenty | One | Pilots bestaat slechts uit twee leden. Verloopt dat altijd even vlot?

Het is gemakkelijk! Als we een repetitie willen houden of iets veranderen hoeven we slechts rekening houden met één andere persoon.

Jullie zijn genomineerd binnen de category ‘artist to watch’ op de VMA’s. Durven jullie al dromen van een overwinning?

Dat is grappig  want we hadden het er daar net nog over. De VMA’s zijn al binnen een paar dagen maar wij zitten dan gewoon in Manchester. Ik denk dat als we gewonnen hadden ze ons wel zouden uitgenodigd hebben. We zijn echter niet ondankbaar, de nominatie op zichzelf is al een hele eer.

De steun van MTV over de laatste 6 tot 8 maanden is echt een droom geweest. We zijn opgegroeid met het ontdekken van muziek op MTV. We beschouwden het echt als een zender die wist wat goede muziek was en nu worden we daar zelf gepusht.

Hoe zijn jullie op jullie unieke sound gestoten? Hoe krijg je het voor mekaar om al die genres te combineren en toch nog goed werkende nummers over te houden?

Onze sound is ontstaan doordat we niet wisten dat er regels waren betreft het schrijven van nummers. We wisten niet dat we slechts één genre moesten kiezen. We komen beiden van een generatie die de mogelijk had om beïnvloed te worden door zoveel verschillende muzikale stijlen. Ik denk trouwens dat muziek in de toekomst steeds verder de grenzen tussen zijn genres zal zien vervagen.

Waarom dragen jullie de maskers?

Daar zitten eigenlijk twee verklaringen achter. De eerste is dat je in het huidige muzieklandschap altijd iets moet hebben waardoor je er bovenuit steekt. De maskers geven ons vanaf minuut 1 al een voordeel omdat dat niet iets is wat je elke show ziet.

Ten tweede verkleint het de afstand tussen ons en de fans. Als je in een zaal staat en je fans komen opdagen terwijl ze ook een masker dragen dan krijg je een soort eenheidsgevoel. Je focust je meer op de show en de muziek dan op de bandleden. We willen de aandacht niet op ons leggen maar op ons project en op onze muziek.

In jullie nummer car radio gaat het over hoe een gebrek aan muziek je langzaam gek kan maken. Zijn jullie ook van die mensen die niet zonder muziek kunnen?

Ja absoluut. Muziek helpt ons door zoveel problemen. Ik kan hier niks zeggen zonder iemand te beledigen maar laat ons zeggen dat muziek mij door enkele heel slechte tijden geholpen heeft.

In Slowtown maken jullie een pokemon verwijzing. Hebben jullie een favoriete pokemon?

Tyler: Hitmonlee.

Josh: Ik hou het simpel met squirtle.

Tyler: Dat Game Boy spel was ik echt verslaafd aan.

Josh: Ik speelde het spel niet zozeer maar verzamelde wel de kaarten. Ik deed dat omdat mensen mij vertelden dat die ooit veel waard zouden. Hoe ik mij dat ooit heb kunnen laten wijsmaken. Gelukkig ben ik niet met Beanie Babies begonnen.

Tyler en Josh hun nieuwe album Vessel is vanaf 30 augustus te koop.

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!