Interviews

Ulcerate: New Zealand's Finest

Toegevoegd op woensdag 27 november 2013, 19:51
Laatste update woensdag 27 november 2013, 20:11
Geschreven door Jeroen

Een van de beste death metal platen dit jaar kwam uit Nieuw-Zeeland. Het land dat doorgaans alleen bekend staat om zijn rugbyers en zijn robuuste landschap, blijkt met Ulcerate ook een uitstekend metalgezelschap te huisvesten. Jeroen Voncken sprak met Jamie St. Merat, bandleider en drummer extra ordinaire.

Het nieuwe album 'Vermis' is jullie eerste album voor Relapse. Hoe bevalt de samenwerking tot nu toe?

De samenwerking met Relapse voelt geweldig tot nu toe. De mensen zijn erg toegewijd en begaan met het eindproduct. Het mooie daarnaast is, dat ze ons geen strobreed in de weg leggen. Wij doen graag ons ding op onze eigen manier en de mensen van Relapse geven ons hier de ruimte voor.

Wie zijn jullie grootste muzikale invloeden?

Onze eerste invloeden waren bands als Angelcorpse, Today is the Day, de oude Cryptopsy, Immolation, Gorguts en Deeds of Flesh. Nu we wat ouder zijn, zijn onze smaken uiteraard wat diverser als toen. Maar deze bands waren wel bepalend voor onze sound.

Hoe verliep het schrijfproces voor 'Vermis'? Ik had namelijk gelezen dat jullie vorige album 'The Destroyers of All' nog al redelijk soepeltjes tot stand kwam. Gold hetzelfde voor 'Vermis'?

Nee, het was het totaal tegenovergestelde zelfs. 'The Destroyers of All' was opzettelijk geschreven op een lineaire manier, waarbij ieder nummer afzonderlijk van top tot teen werd samengesteld. Dit ging zo vanzelfsprekend, dat het op gegeven moment wel leek of de nummers zich vanzelf schreven. Voor 'Vermis' wilden we ten opzichte van 'The Destroyers of All' wat meer ritmische en melodische variatie in de riffs. Om dit te bereiken schreven we meer in partjes om daarna deze partjes in elkaar te puzzelen. Dit leverde een aantal frustrerende momenten op, aangezien niet alle stukjes van de puzzel direct wilden passen. Over het eindresultaat ben ik overigens meer dan tevreden. Ten opzichte van 'The Destroyers of All' hebben we een grote stap voorwaarts gezet vind ik.

Duurde het schrijfproces ook langer dan?

Het hele schrijfproces duurde inderdaad best lang. We zijn al met al van maart 2012 tot en met januari 2013 bezig geweest. We produceerden de nieuwe songs in groepen van twee. Zo kregen we een gevoel welke kant we uit wilden qua sound.

Over de sound gesproken. Het geluid op 'Vermis' is stukken rauwer dan op jullie voorgaande albums. Bijna sludgy zelfs. Was dit een bewuste keuze?

Klopt! Het was inderdaad de bedoeling om dit sludgy geluid te introduceren op 'Vermis'. Zelf hadden we het gevoel dat we qua geluid alles wel al gedaan hadden op onze vorige albums. Op 'Vermis' wilden we het met een iets andere set-up proberen. Een set-up die ons een ander geluid zou geven dan de 'gebruikelijke' death metal sound. We hebben ook een hele hoop vrienden laten langskomen die al wat jaren actief waren in de stoner en doom scene. En hun invloed heeft duidelijk zijn sporen nagelaten op de sound van 'Vermis'.

Wat de mix betreft, 'The Destroyers of All' was voor ons gevoel zo clean mogelijk gemixt. Ditmaal wilden we graag een wat troebelere benadering van het geluid. Het drumgeluid bijvoorbeeld. We hebben de microfoons zo opgesteld dat de drums meer als een geheel werden opgenomen en niet elk onderdeel van het drumstel apart. Dit bepaalde ook min of meer de fundering voor de rest van de instrumenten. Ik heb links en rechts gelezen dat mensen de drums te ver weg gemixt vonden. Hoewel ik het daar niet per se mee oneens ben, was dat wel een bewuste keuze. We wilden het drumgeluid wat naar achterhalen om zo het gitaar- en basgeluid wat meer ruimte te geven. Daarnaast wilde ik dat de drums voor erg natuurlijk zouden klinken. Ik vind dat dat erg goed gelukt is.

In Europa kennen we Nieuw-Zeeland vooral door The All Blacks, Lord of the Rings en Flight of the Conchords. Zijn er buiten jullie nog meer interessante band op het moment met Nieuw-Zeelandse roots?

Ja zekers! Witchrist, Vassafor, Sinistrous Diabolous, Shallow Grave, Diocletian en Jakob zijn allemaal Nieuw-Zeelandse bands die op dit moment hard aan de weg timmeren.

Kan je iets vertellen over de teksten op 'Vermis'? Is er concept?

Ja, er is wel een soort van concept. De teksten zijn gecentreerd rondom het thema onderdrukking. Het album haalt verschillende aspecten met betrekking tot onderdrukking aan, zoals de hulpeloosheid en het leiden van degenen die worden onderdrukt. De barbaarsheid van de onderdrukkers en de manieren van onderdrukking. Ook de misbruik van macht en manipulatie worden aangehaald. Daarnaast heb je degenen die niet op de hoogte zijn van de onderdrukking en in relatieve luxe leven en degenen die wel op hoogte zijn maar monddood gemaakt zijn, dan wel niets durven te ondernemen. Al deze aspecten en houdingen met betrekking tot onderdrukking komen aan bod.

Als je je eigen festival zou mogen organiseren, welke bands zouden dan zeker op de line-up moeten staan?

Bolt Thrower, Immolation, Dead Congregation, Ulver, Gorguts, Martydod, Ascension, Cult of Luna, Jakob, Mgla, Portal, Yob, Pallbearer, wife, Bohren und der Club of Gore... Ik kan zo nog wel even doorgaan. Maar in ieder geval een breed palet aan genres, maar wel allemaal met een duistere sound.

Wat zijn jouw favoriete albums dit jaar tot nu toe?

*          Cult of Luna – Vertikal

*          Aosoth – Arrow in Heart

*          Wife – Stoic

*          Svart Crown – Profane

*          Gorguts – Colored Sands

*          Ulver – Messe I.X. – IV.X

Ik las dat jullie volgend jaar naar Europa komen. Jullie zouden in ieder geval op Hellfest in Frankrijk spelen. Gaan jullie nog meer festivalshows doen? En gaan jullie ook nog enkele clubshows doen?

Op het moment staan we alleen nog maar op Hellfest. We zijn momenteel wel bezig met de planning van een complete tour.

Bedankt voor je tijd!

Thanks for the support!

 

 

 

 

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!