Live Recensies

Suikerrock, 26-07: Klassieke rock in de hete zon.

Toegevoegd op zondag 29 juli 2012, 20:14
Laatste update maandag 30 juli 2012, 15:21
Geschreven door Dirk
Bron: Rockblog

Suikerrock, 26-07: Klassieke rock in de hete zon.

26, 27, 28 en 29 juli staat het Belgische plaatsje Tienen in het teken van het jaarlijks terugkerende Suikerrock festival. Dit erg diverse feestje heeft haar hoofdpodium op de knusse Grote Markt staan, onder toeziend oog van de grote kerk. Hiervoor heeft men een ticket nodig; de randanimaties en het tweede 'Maniacs' podium zijn gratis toegankelijk.

Rockblog on tour

Wij hebben het dit jaar iets anders aangepakt; we hebben de eerste 2 dagen -met daarop de meest rock-gerelateerde namen- van het festival gecheckt, maar hebben dit, dankzij Flanders Is A Festival, gecombineerd met een stedentripje in Brussel.

banner flanders is a festival

Dag 1: Stripfiguren, hitte en klassieke rock

Na een vlot verlopen treinreis naar Brussel en een vlugge check-in bij het hotel (Suikerrock heeft namelijk geen camping) is het de stad die ontdekt kan gaan worden. Hiervoor beginnen we met een lunch in het Comics Café, waar een levensgroot beeld van stripfiguur Kuifje voor de deur waakt. Dankzij de hitte is het niet aantrekkelijk de drukte op te zoeken, waarvoor de kleine straatjes vol kroegen ideaal zijn. Onder het genot van een van de vele bier-varianten is het goed vertoeven in de binnenstad.

Van de vele smaken, maten en soorten bier in de stad, is de sprong naar de plastic bekers op het festivalterrein zo gemaakt. Midden in Tienen, op de Grote Markt, staat het hoofdpodium van het festival. Hiervoor is plaats voor ruim 18.000 muziekliefhebbers, welke zich op de eerste dag nog maar in kleine getallen laten zien. Of dit ligt aan het weer, het feit dat het nog donderdag is of de aantrekkingskracht van de klassieke rock programmering laten we in het midden.

De aftrap van dit jaar is aan de mannen van Mojostar. Hoewel de catchy gitaar riffjes worden ondersteund door wat cliché teksten past de ruige blues prima bij het weer. Dit stokje wordt dan ook rap overgenomen door Luke Morley (Thunder) en Peter Shoulder (Winterville), beter bekend als formatie The Union. De blues- en hardrock heeft een flinke laag Led Zeppelin meegekregen en valt wederom goed in de smaak bij het aanwezige publiek.

Het eerste hoogtepunt komt van de heren van Triggerfinger. Ruben Block en consorten geven zoals gewoonlijk alles bij het optreden en zetten -ondanks de standaard grappen en vaste interactie- een stevige set neer. Absolute toppunt is het einde, waarbij de bekende cover van Lykke Li's I Follow Rivers gespeeld wordt. Hierbij heeft drummer Mario Goossens zijn plek achter de kit ingeruild voor lepels, kopjes en glazen voor het speciale effect.

Headliner vandaag zijn de bebaarde, bebrilde en strak in pak gestoken mannen van ZZ Top. Ondanks -of misschien juist wel door- de 40 jaar lange ervaring voelt de show niet speciaal aan. Ingestudeerde pasjes en opmerkingen maken het voor de niet-fan een lange rit. Een statische en erg routine show, waar muzikaal niks op af te dingen is en die voor de liefhebber een vermakkelijk geheel blijft, maar welke door de tijd ingehaald lijkt te zijn.

Terwijl DJ Dirk Stoop er nog een einde aan draait, loopt het plein vlot leeg. Het weer en de overgang van deze band naar plaatjesdraaier werkt niet optimaal. Ook wij begeven ons weer richting Brussel, alwaar wij ons bed opzoeken.

De review van Dag 2, met oa Status Quo en Alice Cooper, kan je hier vinden!

Gerelateerde muziek

Reacties

Volg Rockblog