Album Recensies

Review: Colossa - Born to Make a Sound

Toegevoegd op maandag 24 januari 2011, 12:24
Laatste update maandag 24 januari 2011, 12:35
Geschreven door Reno
Bron: Rockblog

Review: Colossa - Born to Make a Sound

Het is makkelijk om met een aantal vergelijkingen te komen, waarmee je Colossa in een hokje zou kunnen plaatsen; is het 't stevige broertje van The Black Keys of de Nederlandse variant op Queens of the Stone Age? Danko Jones invloeden bij het groovy 'Darling I Want You' of hoorbare Pearl Jam referenties bij het innemende 'Ride the Wave'? Maar die moeite kan eenieder eigenlijk worden bespaard, want de debuut plaat Born to Make a Sound laat vooral een band met eigen smoel horen.

De eerste langspeler, gestoken in een erg fraai vormgegeven digipack met smaakvol artwork, is direct een schot in de roos voor dit Nederlandse trio. De plaat valt direct op door zijn uitstekende composities. De songs steken erg goed in elkaar en bevatten naast een catchy refrein ook de nodige diepgang. Melodie en rauw rockend gaan vaak hand in hand, wat de plaat erg spannend en boeiend maakt.

'Gotta Do It All the way' is een heerlijke rocker die we al van de eerder in eigen beheer uitgebrachte EP kende. De overige songs zijn allemaal fonkel nieuw, waarbij nummers als 'Darling' en 'When the Lights Go Down' een puike voortstuwende drive kennen. Songs waarop de ritmesectie met bassist Bas Braam en drummer Dennis Meentz lekker los kunnen. In de wat rustigere songs laat vooral Remco Eijssen horen een uitstekende zanger met een voortreffelijk stemgeluid te zijn.

Colossa is bovenal een gitaarband en daar ligt ook een klein puntje van kritiek. Het geboden gitaarwerk is inventief en de riffs zitten hoorbaar erg goed in elkaar, maar de productie door Guido Aalbers is hier en daar wat vlak. Het (gitaar)geluid had net even wat ruiger en viezer gemogen in de momenten dat de band gas geeft. Dat was de dynamiek van het album zeker ten goede gekomen.

Wanneer je over de hele plaat al een, zeker voor Nederlandse begrippen, zeldzaam hoog niveau weet te halen, dan is het extra knap om er ook nog eens een paar songs positief uit te laten springen. Met de rockende titeltrack 'Born to Make a Sound' en het ingetogen maar erg fraaie 'Wake Up' laat Colossa ook nog eens horen over behoorlijk groeipotentieel te beschikken. Dit bandje gaat groot worden!

Colossa speelt ter promotie van het debuut album een drietal release shows:
Do 27 januari: Winston Kingdom, Amsterdam
Vr 28 januari: de Nieuwe Nor, Heerlen
Za 29 januari: Ekko, Utrecht

Reacties

Volg Rockblog