Rock am Ring 2012, een verrassend kijkje achter de schermen

Toegevoegd op maandag 4 juni 2012, 18:43
Laatste update dinsdag 5 juni 2012, 10:36
Geschreven door Reno

Rock am Ring 2012, een verrassend kijkje achter de schermen

Zo'n 87.000 kaarten zijn er van de hand gedaan voor de 2012 editie van Rock am Ring welke afgelopen weekend heeft plaatsgevonden. Wat de aanwezige bezoekers op het enorme festivalterrein niet te zien krijgen, is de gigantische operatie die zich backstage afspeelt. Als je de medewerkers van de backstage, catering, security, organisatie, pers, radio en TV meetelt, dan kom je zomaar op 100.000 aanwezigen op het Duitse racecircuit.

Rockblog kreeg dit jaar een unieke kans van SWR 3 om een kijkje achter de schermen te nemen. De duitse media zender SWR 3 is verantwoordelijk voor al het broadcasten van beeld en geluid op radio, TV en internet. Tevens komen de beelden op de grote schermen bij de podia ook uit de regiewagens van SWR 3 (wil je weten wat er zich op de podia afspeelde dan kun je op onze recensie pagina terecht voor het verslag en de foto's van vrijdag, zaterdag en zondag).

SWR 3 achter de schermen

Op een zonnige vroege zaterdagmiddag staan we zomaar ineens aan de andere kant van het festival, Aan de achterkant van het Alterna Stage om precies te zijn. Hier heeft SWR haar 'kamp' opgeslagen. De rondleiding voor een handjevol journalisten wordt door de medewerkers van SWR 3 zelf verzorgd en geeft direct een mooi, inhoudelijk beeld van wat er zich allemaal afspeelt. Nadat de zender in het voorgaand jaar uitgebreid op de radio en TV kanalen verslag deed, verzorgt het dit jaar ook de livestreams van de meeste acts via internet. Online volgen op deze manier wereldwijd miljoenen mensen via de kanalen van SWR 3 het hele Rock am Ring evenement.

videoSRW3

Materiaal

Het materiaal wat hier bij gebruikt wordt is indrukwekkend; twee aanwezige video trailers (waarvan de duurste zo'n 12 miljoen euro kost), een bus voor de radio uitzending, een bus voor de internet redactie en een Engelse dubbeldekker waar onder meer de interviews met bands plaatsvinden. Daarnaast liggen er kilometers glasvezelkabel om overal van het enorme terein in HD kwaliteit beeld en geluid te verzamelen. Daarbij wordt ook gewerkt met speciale 'draadloze' camera's om meer flexibiliteit te creƫren. Deze beelden worden ontvangen door de enorme zendmast backstage. Hier wordt nog even fijntjes tussen neus en lippen opgemerkt dat dit niet de volledig uitrusting is waar men mee had willen werken. Er is wat materiaal geleend (onder andere van de ARD), omdat er reeds heel wat spullen van SWR in Oekraine en Polen aanwezig zijn voor het aanstaande EK voetbal.

Radio

Na een kijkje in de uitgebreide video trailer (ja, die van 12 miljoen inderdaad!) stappen we een paar meter verder de veel kleinere radio studio binnen. We vallen live midden in de radio uitzending van DJ Anneta Politi. De radio DJ is er niet van onder de indruk en ondanks dat ze live uitzending aan het maken is, staat ze ons vriendelijk te woord om wat vragen te beantwoorden. Er wordt gedurende heel het festival 24 uur per dag uitgezonden en daarvoor zit aardig ervaren personeel achter de knoppen. (nu we bij Rockblog toch weten hoe er radio wordt gemaakt, gaf Haiko op de terugweg naar huis op zondagnacht een interview aan 3FM met zijn verslag over Rock am Ring. Je vindt het fragment hier op 0.41 minuten).

videoSWR3

Metallica

Metallica is een van de acts welke toestemming heeft gegeven voor het uitzenden van heel het optreden. De SWR 3 programmachef Thomas Jung vertelt ons dat vreemd genoeg Metallica zo'n beetje de makkelijkste band is om de rechten van te verkrijgen. Elk jaar geeft het flink wat problemen met diverse bands over uitzendrechten en artiesten die eerst het materiaal willen goedkeuren. Heel dit spel begint al in januari als de eerste acts bekend zijn gemaakt door de Rock am Ring organisatie. In het geval van Metallica waren twee telefoontjes en een fax naar Los Angeles voldoende om het voor elkaar te krijgen. Sterker nog; Metallica gebruikte dezelfde beelden van SWR 3 om ook op haar eigen website de show te broadcasten.

De stream werd in 123 verschillende landen bekeken door in totaal tien miljoen mensen. Hieronder kun je de hele Metallica Rock am Ring show nog eens op je gemak terug kijken:

Gerelateerde muziek

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!