Jaarlijst 2012: Tom

Toegevoegd op maandag 24 december 2012, 16:03
Laatste update zaterdag 29 december 2012, 17:43
Geschreven door Tom

Jaarlijst 2012: Tom

Traditiegetrouw sluiten we op Rockblog het jaar af met een overzicht van de muziek die ons dit jaar is opgevallen en bijgebleven. Omdat onze redacteuren, recensenten, reporters en fotografen een zeer uiteenlopende muzieksmaak hebben, verdelen we de lijstjes over zeven dagen. Zo geven we in deze laatste decemberweek ieder lijstje de aandacht die het verdient.

- check hier de jaarlijstjes van 2011 -

Tom

Voor het derde achtereenvolgende jaar is ook Tom weer van de partij met zijn tien favoriete albums van het jaar. In 2010 pronkten Eels en Broken Bells bovenaan zijn lijst. Vorig jaar voerden Gil Scott-Heron & Jamie XX en Love Inks de lijst aan en in beide jaren was er een topdrieplek voor The Black Keys weggelegd.

Hieronder vind je de drie albums die dit jaar op Tom het meeste indruk hebben gemaakt, gevolgd door zijn complete jaarlijst. Ook vind je in die lijst de beschikbare luisterlinks voor spotify (groene bolletje) en winkelwagen-links voor fysieke exemplaren (blauwe bolletje).

The XX – Coexist

The XX - Coexist
We hebben lang moeten wachten op het tweede album van The XX maar het was het wachten zeker waard. Het geluid vertoont veel gelijkenissen in met het debuut van The XX, maar op 'Sunset' laat Jamie XX zich horen zoals hij dat ook deed op 'We’re new here' met Gil Scott-Heron. The XX blijft met Coexist uniek maar levert iets in ten op zichtte van hun eerdere werk.

The Maccabees – Given To The Wild

The Maccabees - Given To The Wild

Begin dit jaar beschreef ik al de prachtige intro, dat zo gebruikt kan worden in een speelfilm. Vanaf het tweede nummer is direct de herkenbare sound van The Maccabees te horen; de eigenaardige stem van Orlando en de rustige opbouw van elk nummer. De start is erg ingetogen en intiem, maar even later volgt er een injectie van snelheid waardoor de nummers nog lang nagalmen in je hoofd.

Child, Pelican en Feel To Follow zijn de beste tracks van het album. De Londense band tourt momenteel met The Black Keys en begint in januari met de opname van hun vierde studioalbum.

Alt-J – An Awesome Wave

Alt-J - An Awesome WaveWat een album, wat een brede en vernieuwende sound, maar vooral: wat een debuut! Halverwege dit jaar werd me al snel duidelijk dat het album van dit Engelse kwartet heel hoog in mijn jaarlijst zou uitkomen. De variatie in de nummers als Matilda en Fitzpleasure leiden je van folk tot electronica; stijlen die normaal mijlenver uit elkaar staan, maar door Alt-J prachtig samengevoegd worden tot een van de sterkste debuut-albums ooit.

De jaarlijst van Tom

  1. Alt-J - An Awesome Wave  
  2. The Maccabees - Given To The Wild  
  3. The XX - Coexist  
  4. Pond - Beard, Wives, Denim  
  5. Ben Howard - Every Kingdom  
  6. Of Monsters and Men - My Head Is An Animal  
  7. Blackbird Blackbird - Boracay Planet  
  8. Two Door Cinema Club - Beacon  
  9. Soundgarden - King Animal  
  10. Isbells - Stoalin'  

 

Gerelateerde muziek

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!