Jaarlijst 2012: Dirk

Toegevoegd op woensdag 26 december 2012, 16:13
Laatste update donderdag 27 december 2012, 13:54
Geschreven door Dirk

Jaarlijst 2012: Dirk

Traditiegetrouw sluiten we op Rockblog het jaar af met een overzicht van de muziek die ons dit jaar is opgevallen en bijgebleven. Omdat onze redacteuren, recensenten, reporters en fotografen een zeer uiteenlopende muzieksmaak hebben, verdelen we de lijstjes over zeven dagen. Zo geven we in deze laatste decemberweek ieder lijstje de aandacht die het verdient.

- check hier de jaarlijstjes van 2011 -

Dirk

Omdat Dirk niet alleen maar bezig met is scheurende gitaren, startte hij vorig jaar zijn eigen website: MuzikaleVibe. Daarmee heeft hij een plek gevonden voor de klanken uit alle uithoeken van zijn muzieksmaak. 

Voor Rockblog stelde Dirk een lijst samen met de tien beste rockplaten van dit jaar, dat deed hij ook al in voorgaande jaren (2010 en 2011). Hieronder vind je de drie albums die bovenaan Dirk's lijst zijn geëindigd, gevolgd door zijn complete jaarlijst. Ook vind je in die lijst de beschikbare luisterlinks voor spotify (groene bolletje) en winkelwagen-links voor fysieke exemplaren (blauwe bolletje).

Soundgarden - King Animal

Soundgarden - King Animal

Chris Cornell en consorten knallen er direct in met een waar feitje; Been Away To Long slaat duidelijk op de eigen formatie, aangezien het vorige studioalbum maarliefst uit 1996 stamt. Soundgarden wordt berekend tot een van de grote vier acts uit de grungescene, uit welk vaatje nog altijd getapt wordt.

Het oude gevoel is gebleven, waarmee de band plankgas door het album gaat. Soms een stapje terugnemend, waarbij het album niet garant staat voor een ‘nieuwe’ instant classic als Black Hole Sun. King Animal is alsnog werk waar Soundgarden trots op kan zijn, in tegenstelling tot de revival van menig generatiegenoot.

Torche - Harmonicraft

Torche - Harmonicraft

Misschien wel de onbekendste naam in mijn jaarlijst. Dit was overigens ook het geval toen ik het plaatje van Torche voorgeschoteld kreeg. Soms is er alleen artwork nodig om de interesse in de muziek te wekken, zo ook bij de mooie, fantasierijke cover van Harmonicraft.

Dit album krijgt als genre de titel sludgemetal mee, waardoor er al mensen af zullen haken. Degenen die echter verder kijken dan dit label, kunnen concluderen dat er zelfs een poppy, catchy element in nummers als Kicking zit.

Orange Goblin - A Eulogy For The Damned

Orange Goblin - A Eulogy For The DamnedDeze plaat stond vooraf niet op mijn lijstje ‘potentiële beste albums van 2012’. Misschien is het juist daarom dat Orange Goblin extra hoge ogen gooide met A Eulogy For The Damned. Aanvankelijk ook iets lager in de top 10, maar na de fabuleuze liveshow op Speedfest is ook deze plaat meegegroeid in mijn keuze, zelfs tot op de eerste plek.

In enkele weken heb ik deze grijzer gedraaid dan albums die al jaren op mijn iPod staan. Wanneer bij zowel de openingstrack Red Tide Rising als de afsluitende en tevens titeltrack van het album A Eulogy For The Damned de machtige riff erin knalt, geeft dat een episch en overwinnend gevoel. Een must have voor stonerfans, al hoef ik dat diegenen natuurlijk niet meer te vertellen.

De jaarlijst van Dirk

  1. Orange Goblin - A Eulogy For The Damned  
  2. Torche - Harmonicraft  
  3. Soundgarden - King Animal  
  4. Slash - Apocalyptic Love  
  5. Tenacious D - Rize Of The Fenix  
  6. Enter Shikari - A Flash Flood Of Colour  
  7. The Kyteman Orchestra - The Kyteman Orchestra  
  8. The Safety Fire - Grind The Ocean  
  9. Mumford & Sons - Babel  
  10. Van Halen - A Different Kind Of Truth  
     

Gerelateerde muziek

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!