Jaarlijst 2012: Sebastiaan

Toegevoegd op zondag 30 december 2012, 14:37
Laatste update zondag 30 december 2012, 14:37
Geschreven door Sebastiaan

Jaarlijst 2012: Sebastiaan

De laatste dag van de persoonlijke jaarlijstjes is aangebroken, morgen vind je De Eindlijst met de twintig beste rock-albums volgens Rockblog op onze website. 

Traditiegetrouw sluiten we op Rockblog het jaar af met een overzicht van de muziek die ons dit jaar is opgevallen en bijgebleven. Omdat onze redacteuren, recensenten, reporters en fotografen een zeer uiteenlopende muzieksmaak hebben, verdelen we de lijstjes over zeven dagen. Zo geven we in deze laatste decemberweek ieder lijstje de aandacht die het verdient.

- check hier alle gepubliceerde Rockblog jaarlijsten van dit jaar en hier de lijstjes van 2011. -

Sebastiaan

Noem een willekeurig onderwerp en Sebastiaan heeft er gegarandeerd een mening over. Daarom schrijft hij niet alleen over muziek, maar ook over films en games. Voor Rockblog stelde Sebastiaan een lijst met zijn tien favoriete albums samen, een jaarlijst die gekenmerkt wordt door diversiteit en een zeer brede muzieksmaak.

Hieronder vind je zijn topdrie gevolgd door de complete jaarlijst met (indien beschikbaar) luisterlinks voor spotify (groene bolletje) en winkelwagen-links voor fysieke exemplaren (blauwe bolletje).

3. Anathema - Weather Systems

Anathema - Weather Systems

Met Weather Systems levert Anathema alweer zijn negende studioalbum af. Met meeslepende en melancholische composities laat het Britse vijftal zien waarom het één van de beste progressieve rockbands van het moment is.

Begon Anathema in 1990 nog als een integere doom-metalband, sinds 'Alternative 4' uit 1998 is die muzikale horizon behoorlijk verbreed. En dat is maar goed ook.

2. Soen - Cognitive

Soen - Cognitive

Voor velen een onbekende in de lijst, en dat is begrijpelijk. Soen is pas net van de grond, een supergroep opgericht door Opeth-drummer Martin Lopez. Zijn zoektocht naar ervaren krachten heeft geleid tot een fenomenaal progdebuut (Cognitive) die zijn weerga niet kent. We horen rustig gitaarwerk, onregelmatige Afrikaanse percussie,  sfeervolle synthesizers. Dit is progressieve metal ten voeten uit.

1. Deftones - Koi No Yokan

Deftones - Koi No Yokan

Met kop en schouders steekt Koi No Yokan van Deftones ver boven de concurrentie uit. In het vierentwintigjarig bestaan van de Amerikaanse nu-metalband is dit misschien wel het beste wat ze hebben afgeleverd.

Sfeer voert hier de boventoon, dankzij de vaak dromerige zang van Chino Moreno en de briljante opbouw van gitarist Stephen Carpenter, die in het huzarenstukje Rosemary het beste uit zichzelf halen. Stevig is Deftones wederom, met opener Swerve City en het dreunende Poltergeist die uit de speakers knallen.

De jaarlijst van Sebastiaan

  1. Deftones - Koi No Yokan  
  2. Soen - Cognitive  
  3. Anathema - Weather Systems 
  4. The Kyteman Orchestra - The Kyteman Orchestra   
  5. Grizzly Bear - Shields   
  6. Stone Sour - House Of Gold And Bones (Part One)  
  7. Ben Howard - Every Kingdom  
  8. Alt-J - An Awesome Wave  
  9. Jack White - Blunderbuss  
  10. Soundgarden - King Animal  

Gerelateerde muziek

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!