Metalen Bol 2013: Tien metal-albums waar wij het meest naar uitkijken

Toegevoegd op woensdag 9 januari 2013, 15:04
Laatste update donderdag 10 januari 2013, 10:54
Geschreven door Jeroen

Nu 2012 al weer enkele dagen achter ons ligt, mogen we gerust concluderen dat afgelopen jaar een mooi doch niet echt bijzonder metaljaar is geworden. De echt grote namen hielden zich stil en het metalminnend publiek moest het verleden jaar dan ook vooral doen met releases van de wat ‘kleinere’ bands.

Toch viel er in 2012 genoeg te genieten voor de liefhebber van harde overstuurde gitaren. Zo vielen er uitstekende releases te noteren van o.a. Deftones (album van het jaar volgens het gezamenlijke Rockblog journaille), Neurosis, Prong, Stone Sour, Amenra, Cult of Occult, Pallbearer, Converge, Baroness, Katatonia, High on Fire en Ufomammut.

2013 belooft wat dat betreft een beter jaar te worden. Wij van Rockblog nemen een kijkje in de metalen bol en voorspellen dat de grote namen in 2013 keihard gaan proberen terug te slaan. Zo wordt in 2013 nieuw plaatwerk verwacht van Black Sabbath, Anthrax, AC DC, Slayer, Megadeth, Judas Priest en Tool. De vraag is uiteraard of het al deze voornoemde bands gaat lukken om hun album nog in 2013 op de markt te brengen. Ervaring leert dat dit niet altijd wil lukken. Gelukkig zijn de voortekenen in veel gevallen gunstig. Wij van Rockblog selecteerden hieronder tien metal releases waar wij het meest naar uitkijken in 2013.

Black Sabbath

Na de gezondheidsproblemen van Black Sabbath riffmeister Tony Iommi (de kanker lijkt te zijn overwonnen) en de zakelijke problemen met drummer Bill Ward (die uiteindelijk leidden tot zijn opstappen), is de band mét enfant terrible Ozzy op vocalen volop bezig met de opnamen voor het nieuwe album. Het laatste album met Ozzy op zang ‘Never Say Die’ stamt alweer uit 1978. Het feit dat de band met überproducer Rick Rubin in de studio zit stemt ons hoopvol dat dit wel eens een knaller van een album kan worden.

Slayer

Ook van Slayer mogen we een nieuw album verwachten in 2013. Na het uitstekende ‘World Painted Blood’ zijn de verwachtingen hooggespannen en zal het ons benieuwen waar de heren Araya, Hanneman, King en Lombardo ditmaal mee op te proppen komen. Volgens King hoeven we geen gekke dingen te verwachten en zal het album in de lijn liggen van voorgaande albums. Als het zo’n knaller wordt als ‘World Painted Blood’ zijn wij en uiteraard ook de fans in ieder geval meer dan tevreden.

Megadeth

Dave Mustaine blijft een bezig baasje. Veel drukker dan z’n oude bandgenoten van Metallica in ieder geval, want waar nieuw plaatwerk van Mustaine’s oude liefde maar op zich laat wachten, daar mogen we dit jaar wel weer een nieuw Megadeth album verwachten. Naar Mustaine’s eigen zeggen kon dit wel eens een heel interessant album worden. Hoe en waarom vergeet hij hierbij te vermelden. Maar gezien de kwaliteit van voorgaande twee releases ‘Endgame’ en ‘Thirteen’ is onze interesse in ieder geval gewekt.

Opeth

Het elfde album van Opeth staat eveneens in de steigers. Het nieuwe album is de opvolger van het nogal wisselend ontvangen ‘The Devil’s Orchard’. Op dit album ‘verloochende’ de band haar death metal roots en werd de progressieve 70’s kant van de band belicht. Het is dan ook de vraag waar Mikael Åkerfeldt  en consorten ons nu weer mee zullen verrassen.

Alice in Chains

‘Black Gives Way to Blue’ uit 2009 was een van de meest opmerkelijke comebackplaten van de laatste paar jaren. De grungeband Alice in Chains was in 2002 immers haar boegbeeld Layne Staley kwijtgeraakt. Staley overleed als gevolg van overmatig drugsgebruik. De band verdween na het overlijden van Staley een tijdje van de radar en belangrijkste songwriter Jerry Cantrell ging solo. In 2005 keerde de band echter terug op het podium met nieuwe zanger William DuVall. Dit beviel zo goed dat dit uiteindelijk resulteerde in het meer dan uitstekende ‘Black Gives Way to Blue’. We zijn dan ook erg benieuwd of het nieuwe album net zo sterk is als haar voorganger.

Tool

Ook de geruchten dat er een nieuw Tool album zou verschijnen in 2013 worden alsmaar sterker. In 2007 verklaarden de heren van Tool nog doodleuk dat de fans niet nog eens vijf jaar hoefden te wachten op een nieuw album. Belofte maakt schuld zou je zeggen. Zo niet in het geval van Tool. 5 jaar zijn inmiddels verstreken en er is nog altijd geen nieuw album verschenen van de heren. Volgens meestertrommelaar Danny Carey zit het nieuwe album er nu toch wel echt aan te komen. Hij laat optekenen: The Tool thing is happening. Me, Adam and Justin are banging away, trying to get enough music to get Maynard in there, but there is no wine before it’s time.’ Laten we hopen dat het album nog in 2013 verschijnt, maar gezien de bandgeschiedenis heb ik er eerlijk gezegd een hard hoofd in.

The Dillinger Escape Plan

Een album dat er zeker zit aan te komen in 2013, is het nieuwe album van The Dillinger Escape Plan. Op Facebook postte de band onlangs dat het album bijna voltooid is en dat spoedig meer informatie wordt bekend gemaakt. Wij van Rockblog verwachten veel van de nieuwe The Dillinger Escape Plan. Op voorgaande albums wist de band als geen ander de snoeiharde math metal te combineren met mainstream popinvloeden.

Cult of Luna

Het nieuwe album van Cult of Luna heet ‘Vertikal’ en komt al in januari uit. Op de Rockblog burelen draait deze release inmiddels de nodige overuren en de recensie zal zeer binnenkort te lezen zijn op de website. Cult of Luna kan gezien worden als een van de mogelijke troonopvolgers van Neurosis. De band begon als pure kloon, maar kreeg per album meer een eigen gezicht. Na het voortreffelijke ‘Eternal Kingdom’ uit 2008 bleef het qua studioalbums even stil rond de band. Deze stilte wordt dit jaar met ‘Vertikal’ keihard verbroken.

The Ocean

Ook van The Ocean (een andere mogelijke troonopvolger van Neurosis) verschijnt later dit jaar nieuw studiomateriaal. The Ocean is een collectief muzikanten  rond songwriter Robin Staps dat al sinds 2000 aan de weg timmert. De band maakte vooral met het in 2007 verschenen ‘Precambrian’ indruk. Dit album is een regelrechte klassieker in het post metal genre en doet bijvoorbeeld niet onder voor het magnum opus van Neurosis ‘Through Silver in Blood’. Op het in 2010 verschenen tweeluik ‘Heliocentric’ en ‘Anthroprocentric’ zette de band deze goede lijn door. Het nieuwe album komt uit in april en zal te verkrijgen zijn in twee versies, namelijk één met en één zonder vocalen. Volgens bandleider Robin Staps was het album oorspronkelijk bedoeld als instrumentaal album, maar zijn er later vocalen aan toegevoegd. De band zal vervolgens ter promotie van het album op tour gaan met het hierboven genoemde Cult of Luna.  

Steven Wilson

Tot slot lichten we het nieuwe album ‘The Raven that Refused to Sing (and other Stories)’ van Steven Wilson er uit. Hoewel dit niet echt een metal album is, kijken toch veel metalliefhebbers uit naar dit album. Dit komt mede door het doorgaans wat stevigere werk wat we van Wilson’s band Porcupine Tree gewend zijn. Voorlopig (of misschien wel voor goed) heeft Wilson Porcupine Tree aan de wilgen gehangen en focust hij zich op zijn solocarrière. Zijn eerste twee soloalbums ‘Insurgentes’ en ‘Grace for Drowning’ waren van ongekende schoonheid en van Wilson’s derde album verwachten wij eigenlijk niet minder.  

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!