Glastonbury 2013 Preview: Vijftien acts in het zonnetje gezet

Toegevoegd op woensdag 26 juni 2013, 13:49
Laatste update woensdag 26 juni 2013, 14:08
Geschreven door Haiko

Op zondag 7 oktober was het zo ver, de voorverkoop voor Glastonbury 2013 ging van start. In een tijdsbestek van nog geen twee uur was het festival al compleet uitverkocht. 135.000 tickets gingen als warme broodjes over de toonbank en het speculeren over de line-up kon beginnen. Eind maart kwam het verlossende woord: The Rolling Stones, Arctic Monkeys en Mumford And Sons werden aangekondigd als de drie grootste namen van het festival. Zij zullen, samen met nog eens 200 acts, de komende vier dagen het boerenland van Worthy Farm omtoveren tot 350 hectare Heaven On Earth.

Vijftien acts in het zonnetje gezet

Tweehonderd optredens in vier dagen tijd, daarmee is er voor ieder wat wils op Glastonbury. Het betekent echter ook dat er lastige clashes in het programma zijn en er keuzes gemaakt moeten worden. Wij zetten in deze preview alvast vijftien acts op een rijtje die wij zeker niet willen missen.

Vrijdag 28 juni

Jake Bugg, Acoustic Tent, 15:30 uur.

Jake Bugg is pas negentien lentes jong, maar wie zijn vocalen hoort zou vermoeden dat hij regelrecht uit de seventies komt. Zijn debuutalbum kreeg de platina status in Groot Brittannië en sinds oktober 2012 kan iedereen het refrein van Lightning Bolt op zijn minst meeneuriën.

Miles Kane, 17:00 uur, John Peel Stage

The Colour Of The Trap, het eerste wapenfeit van Miles Kane, gooide in 2011 hoge ogen in binnen- en buitenland. Fans zullen weten dat deze songwriter drie jaar eerder met Alex Turner (Arctic Monkeys) onder de noemer The Last Shadow Puppets al eens een album uitbracht. Wij vermoeden dat Miles en Alex nog wel eens bij elkaar op het podium zouden kunnen opduiken komende vrijdag.

Bastille, John Peel Stage, 19:40 uur.

De mannen van Bastille hadden, net als alle andere festivalgangers, hun tickets voor Glastonbury in oktober al besteld. Die tickets hebben ze inmiddels al geretourneerd, want het Londense kwartet werd uitgenodigd om op de John Peel Stage te komen spelen. Daar zullen we veel materiaal van het debuutalbum Bad Blood gaan horen en de geel-blauw-gestreepte tent zal exploderen zodra monsterhit Pompeii klinkt.

Seasick Steve, West Holts Stage, 20:30.

's Werelds populairste ex-zwerver, Seasick Steve, is een graag geziene gast in Engeland. Met zijn eigenzinnige bluesrock en geestige anekdotes krijgt hij het publiek altijd op zijn hand. Ook dit jaar wordt het weer genieten wanneer Steve zijn fameuze one string guitar uit de kast haalt, een jongedame op het podium uitnodigt voor zijn ballads of simpelweg zijn ongestemde, versleten gitaar aan gort rockt. 

Arctic Monkeys, Pyramid Stage, 22:15

De Arctic Monkeys spelen een thuiswedstrijd op Glastonbury, maar dat neemt niet weg dat de formatie van Alex Turner de lat erg hoog legt. Als Turner terugkijkt op de afsluitende set van zijn band in 2007, vindt hij namelijk dat deze verre van perfect was. Aan hem dus de taak om met zijn Arctic Monkeys de verwachtingen waar te maken.

Zaterdag 29 juni

Noah And The Whale, Other Stage, 16:30 uur.

Noah And The Whale geniet nog niet van de immense populariteit waar veel van hun indievrienden wel van kunnen genieten. Opmerkelijk, want de vijf Londenaren hebben in mei hun vierde studio-album in vijf jaar tijd gelanceerd. Heart Of Nowhere werd door fans en critici goed ontvangen, maar de 'gouwe ouwe' single 5 Years Time zal hoogstwaarschijnlijk op de meeste bijval van het publiek kunnen rekenen.

Alabama Shakes, Other Stage, 18:00 uur.

Combineer bluesrock met soulvocalen en je hebt een heerlijke formule, zo bleek al eerder bij de doorbraak van bijvoorbeeld Rival Sons. Alabama Shakes doet daar nog een schepje bovenop door een vrouw aan het roer te laten: Brittany Howard. We kunnen nu al niet wachten tot de voetjes van de vloer gaan bij Hold On en Hang Loose.

The Rolling Stones, Pyramid Stage, 21:30 uur.

Drie shows doen de Rolling Stones dit jaar, waarvan twee in het Londense Hyde Park in juli en één exclusieve festivalshow op de zaterdagavond van Glastonbury. De rock 'n roll grootheden vieren hun vijftigjarig bestaan en gaan met een set van 135 minuten flink uitpakken op Glasto. Wie goed rondkijkt en een beetje mazzel heeft, kan Mick Jagger zelfs spotten op het festivalterrein van Worthy Farm, zo heeft het boegbeeld van de Stones zelf aangegeven. Hopelijk houdt de beste man nog voldoende energie over voor een spetterende show later die avond, gezien zijn leeftijd lijkt het ons verstandig dat Jagger wel even een powernapje doet na zijn wandeltocht.

Fat Boy Slim, Arcadia, 00:50 uur.

We wreven in onze handen toen we hoorden dat het prachtige Arcadia podium weer zou terugkeren naar Glastonbury. Vanwege de populariteit van het spectaculaire dansgebied, is de locatie in 2013 toegankelijker gemaakt en kunnen we onze borst zelfs nat maken voor een DJ Set van Fat Boy Slim in de nacht van zaterdag op zondag. Alsof dat nog niet genoeg is, staat er na Fat Boy Slim nog een nachtelijke surprise act geprogrammeerd.

Surprise Act, Arcadia, 02:00 uur.

Glastonbury staat bekend om zijn surprise acts. Zo werden we in 2011 getrakteerd op verrassingsoptredens van onder meer Radiohead en Pulp. Na Fat Boy Slim staat er iets speciaals op de planning bij het Arcadia podium en de geruchten doen de ronde dat de Franse electronicagoden van Daft Punk rond 2 uur 's nachts het stokje zullen gaan overnemen van Norman Cook.

Zondag 30 juni

Of Monsters And Men, Other Stage, 17:30 uur.

Toen het IJslandse folkpopensemble Of Monsters And Men vorig jaar wereldwijd hun eerste plaat My Head Is An Animal losliet, had het nooit kunnen dromen dat het in negen landen de toptien in zou stormen, in het thuisland dubbel platinum zou behalen en internationaal nog eens 3x goud en 4x platinum zou scoren. Een prestatie van formaat, die grotendeels te danken is aan zomerhit Little Talks.

Michael Kiwanuka, Park Stage, 17:30 uur.

Tegelijkertijd met Of Monsters And Men zal de nieuwe Otis Redding, Michael Kiwanuka, thuiskomen op Glastonbury. Vele zieltjes heeft hij al gewonnen met het weergaloze soulalbum Home Again, waaraan de titeltrack en tweede single I'm Getting Ready misschien wel de grootste bijdragen hebben geleverd.

Smashing Pumpkins, Other Stage, 20:20 uur.

Als de zonsondergang is ingezet, zullen de begintonen van Today menig bezoeker van Glastonbury in extase brengen. Al bevat The Smashing Pumpkins al jaren slechts één origineel bandlid, we hebben het natuurlijk wel over Billy Corgan. Corgan blijft drijvende kracht van de Pumpkins en met zijn karakteristieke nasale stem en explosieve gitaarsolo's weet hij nog altijd het perfecte Smashing Pumpkinsgevoel neer te zetten.

Phoenix, John Peel Stage, 22:15 uur.

Rijzende ster Phoenix heeft de eer om de John Peel Stage af te mogen sluiten op de zondagavond. De Franse heren leveren in hun thuisland al jaren toptienhits, maar maken pas sinds hun headline-slot op het Amerikaanse Coachella festival een echte wereldwijde doorbraak mee. Oude hits als If I Ever Feel Better en Lisztomania zullen ongetwijfeld de revue passeren, maar aangezien de huidige tour in het teken van de nieuwe plaat Bankrupt! staat, kunnen we nieuwe anthems als Entertainment en Trying To Be Cool ook aan de setlist toevoegen. Een must-see voor iedere liefhebber van alternatieve rocksongs die makkelijk op het gehoor liggen.

Charles Bradley, La Pussy Parlure Nouveau, 00:15 uur.

Charles Bradley maakt geen soul, Charles Bradley ís soul. In hart en nieren. Wie de documentaire The Soul Of America gezien heeft, weet dat de show van Bradley op Glastonbury rood omcirkeld hoort te staan in het programmaboekje; zo écht, oprecht en puur komen ze nog maar zelden. Dat Bradley pas op 65-jarige leeftijd zijn muzikale doorbraak beleefde, neemt niet weg dat hij jong en oud betovert met zijn liefdevolle songs. Iedere toeschouwer wordt opslag verliefd op Bradley en wordt een slachtoffer van zijn liefde.

Volg Glastonbury bij Rockblog

Speciaal voor deze editie van Glasto hebben we het Glastonbury 2013 Live Blog weer in het leven geroepen. Daar zullen we dagelijks een aantal updates, links, foto's, sfeerimpressies en mini-recensies plaatsen. Houd ons live blog dus goed in de gaten!

Glastonbury bij de BBC

Natuurlijk is de BBC ook dit jaar weer de officiële mediapartner van Glastonbury. Zij zullen op tv veel live-optredens en sfeerverslagen uitzenden via BBC2. Online is het festival te volgen bij ze via de speciale Glastonbury mini-site.

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!