Voorbeschouwing Lowlands 2013

Toegevoegd op zaterdag 10 augustus 2013, 01:05
Laatste update zaterdag 10 augustus 2013, 01:38
Geschreven door Gregory

Tussen alle afzeggingen voor Pukkelpop door zouden we bijna vergeten dat er datzelfde weekend in Nederland een meer dan gelijkwaardig festival op het programma staat. Weer geen vuiltje aan de lucht in Biddinghuizen dit jaar. Traditiegetrouw uitverkocht voor er nog maar één naam bekend is, een toporganisatie en een line-up om u tegen te zeggen. Wij doorlopen met u maar al te graag even onze favoriete (minder) voor de hand liggende namen op de affiche van deze nu al geslaagde Lowlands 2013 editie.

Vrijdag

Dat singer-songwriter talent ook zonder wedstrijd wel komt bovendrijven bewijst Tim Vantol. Lowlands krijgt namelijk de eer geopend te worden door één van Nederland’s meest succesvolle folk export producten. Zet je wekker nu alvast al klaar voor deze Europese Chuck Ragan. Baard inbegrepen!

Als er één man is die helemaal geen introductie meer nodig heeft dan is het wel Seasick Steve. Diddley Bo dus als een Thunderbird je weg naar de Alpha waar je ongetwijfeld de Chiggers zult krijgen van de Seasick Boogie.

Met 'Opposites' brachten de Schotten van Biffy Clyro eerder dit jaar alweer een pareltje uit. Mede dankzij hun fantastische oeuvre en natuurlijk die onovertroffen live reputatie staan deze jongens trots te blinken als de absolute headliners van Reading & Leeds. Opwarmen doen ze alvast op Lowlands!

Ze worden nu al omschreven als de volgende Gaslight Anthem. Een beetje overdreven als je het ons vraagt, wij zijn namelijk veel gekker op deze kerels. The Menzingers brachten met hun 'On The Impossible Past' vorig jaar de absolute nummer één punk plaat uit. Benieuwd hoe die live klinkt? Kom het ontdekken op vrijdag, 19u10 in de Charlie.

Zaterdag

Hoewel een groene auto zowat het lelijkste kan zijn dat er bestaat vragen we u toch eventjes om verder te kijken dan de volgende band hun, in mijn ogen, minder gelukkig gekozen naam. Little Green Cars schopte het begin dit jaar nog tot de “15 bands die je zeker in de gaten moet houden in 2013” lijst van NME.

Een gezonde burenstrijd om uw aandacht op zaterdag. De Vlaamse klasbakken van Balthazar spelen namelijk op exact het zelfde tijdstip als “talent van eigen bodem” Mozes And The Firstborn. Een hartverscheurende keuze waar wij nog net iets meer tijd voor nodig hebben om over na te denken.

De eerste knoop is nog niet doorgehakt of daar is ons volgende dilemma al. Deze keer gaan we toch ons chauvinistisch hart eens laten spreken. De sympathieke Miles Kane haalt het wat ons betreft niet boven eeuwige sfeerband John Coffey. Hoor ik u daar al roepen “party machen?”

Wie wel in is voor een feestje zit geheid goed bij ontdekking van het jaar Twenty One Pilots. Dit rap rock synthpop duo heeft alles in huis om op een dag zelfs misschien wel Lowlands te headlinen. Gelooft u ons niet dan laten we graag hun nominatie in de categorie ‘artist to watch’ op de VMA’s voor hen spreken. 

Zondag

Als ik je vertel dat deze jongens al shows gegeven hebben terwijl ze ondersteboven aan een kroonluchter hingen dan heb ik vast je aandacht wel. Van alle bands op de affiche vandaag is The Bronx de act met de minste kans om teleur te stellen.

In één adem genoemd met grootheden als Dylan en The Arctic Monkeys. De negentienjarige Jake Bugg is misschien nog een beetje groen achter de oren maar staat toch al serieus zijn mannetje live. Steek zondag lekker two fingers up naar de rest van de line up en kom mee feesten met één van de allergrootste rock ’n roll talenten van deze generatie.

Meer Indie plezier iets later op de dag met Foals. De Britten konden de neutrale media niet overtuigen op Lollapalooza maar hebben met o.a. hitjes als My Number en Inhaler een arsenaal aan materiaal in huis om de critici op Lowlands wel de mond te snoeren.

Als je na drie dagen festival geen zin meer hebt in de iets meer serieuze teksten van Nick Cave dan kan je in de Lima terecht voor iets luchtigere tunes. Fiddler’s Green sluit deze alweer spetterende editie van Lowlands af met een allerlaatste bier fest! Schol!

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!