Check nu de Rockblog Jaarlijst 2013 van Sebastiaan

Toegevoegd op maandag 9 december 2013, 18:19
Laatste update dinsdag 10 december 2013, 18:54
Geschreven door Sebastiaan

Check nu de Rockblog Jaarlijst 2013 van Sebastiaan

Het jaar is alweer bijna voorbij en dat betekent dat je weer kunt genieten van de jaarlijstjes van onze redactie. Tussen 9 en 26 december vind je dagelijks een jaarlijst van een van onze redacteuren, fotografen of recensenten. De aftrap wordt dit jaar verzorgd door Sebastiaan, die vorig jaar onder meer Kyteman, Jack White en Anathema een plekje toebedeelde in zijn tien beste platen van het jaar. Hieronder lees je welke albums er dit jaar hoge ogen gooien.

3. Darkside - Psychic

Debuteren is lastig, maar voor Darkside gaat dat niet op. Met Psychic levert het Amerikaanse duo een van de beste debuutplaten af die sinds tijden gemaakt zijn. Onconventionele electronica is het devies, die veelal ondersteund wordt door complexe soundscapes en Floydiaanse gitaarriedeltjes van multi-instrumentalist Dave Herrington. Geen plaat die je op zet als er vrienden bij je over de vloer komen, maar wel eentje die je alleen in een donkere kamer luistert met hoofdtelefoon op het hoogste volume. Kippenvel.

2. Steven Wilson - The Raven That Refused to Sing

De mooiste gitaarsolo van het jaar staat op het laatste schijfje van Steven Wilson, de muzikale duizendpoot die werkelijk geen seconde stil staat in zijn muzikale carrière. In het derde nummer Drive Home, muzikaal weer ijzersterk gecomponeerd door deze fantastische progmuzikant, horen we hoe prachtig gitaren kunnen huilen. In de titeltrack liet Steven Wilson zich niet eerder zo kwetsbaar en geëmotioneerd horen. De lange nummers vervelen door de vele invloeden uit jazz, metal, soul en blues geen seconde. Een mengelmoes van het beste wat muziek te bieden heeft.

1. The National - Trouble Will Find Me

Voor de derde keer op rij levert The National het beste album van een jaar af. Na Boxter (2008) en High Violet (2010) schieten ze met Trouble Will Find Me weer in de roos. Dertien ingetogen liedjes waarbij de Amerikaanse indierockers weer laten horen dat ze tot een van de beste in hun genre behoren. De kenmerkende monotone (maar o zo prachtige) vocalen van Matt Berninger staan weer op de voorgrond, ondersteund door subtiel gitaarspel, complexe drums en sfeervolle ambientscapes. Een album om bij weg te dromen.

De complete jaarlijst van Sebastiaan

1. The National - Trouble Will Find Mebeluister / koop
2. Steven Wilson - The Raven That Refused to Sing / koop
3. Darkside - Psychic / beluister / koop
4. Jonathan Wilson - Fanfare / beluister / koop
5. Riverside - Shrine of New Generation Slaves / beluister / koop
6. James Blake – Overgrown / beluister / koop
7. Haken - The Mountain / beluister / koop
8. Nick Cave & The Bad Seeds - Push the Sky Away / beluister / koop
9. Flying Horseman - City Same City / beluister / koop
10. Queens of the Stone Age - …Like Clockwork / beluister / koop

Gerelateerde muziek

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!