Nu te lezen: de Rockblog Jaarlijst 2013 van Mattias

Toegevoegd op donderdag 19 december 2013, 14:33
Laatste update donderdag 19 december 2013, 14:33
Geschreven door Redactie

Nu te lezen: de Rockblog Jaarlijst 2013 van Mattias

Het jaar is alweer bijna voorbij en dat betekent dat je weer kunt genieten van de jaarlijstjes van onze redactie. Tussen 9 en 26 december vind je dagelijks een jaarlijst van een van onze redacteuren, fotografen of recensenten. Hieronder lees je welke albums er dit jaar hoge ogen gooien in de jaarlijst van recensent Mattias.

3. Arcade Fire - Reflektor

Hoe maak je in hemelsnaam een opvolger voor een Grammy-winnend album dat als soundtrack voor een hele generatie jongeren kan worden beschouwd? Die vraag moet Win Butler zich meermaals gesteld hebben toen hij in Montréal zat te piekeren over hoe het toepasselijk getitelde 'Reflektor' moest klinken. Een reis naar Jamaica en James Murphy (LSD Soundsystem) brachten soelaas. Reflektor balanceert op het slappe koord tussen genialiteit en megalomanie, grijpt je bij je nekvel om je dan weer te laten wegdromen. Een groots album dat zich probeert te meten met iconen uit de popmuziek en daar vaak wonderwel in slaagt.

2. The National - Trouble Will Find Me

Het leest als een Griekse tragedie: kleine indieband maakt enkele sterke platen, krijgt erkenning in de vorm van publieksaandacht (lees: je single word stukgedraaid op de nationale radio) en besluit om zijn ziel te verkopen voor stadionanthems. Alle lof voor The National om dat tot in den treure herhaalde verhaaltje niet te volgen en alles waar ze sinds hun doorbraak 'Boxer' voor staan te bundelen in een warme, toegankelijke en herkenbare The National plaat die fans enkele van de sterkste nummers van de groep schenkt en de rest van de wereld ook zal bekeren. Is het morgen niet dan zeker binnen tien jaar, wanneer 'Sea Of Love', 'This Is The Last Time' en 'Pink Rabbits' tot het culturele erfgoed zullen behoren. Waar ze thuishoren.

1. Arctic Monkeys - AM

Je moet het maar doen: halverwege van de nillies als uithangbord van de postpunk-revival bestempeld worden, het snelst verkopende Britse debuutalbum ooit afleveren, de hype overleven en met behulp van Josh Homme langzaamaan volwassen worden. Alex Turner en de zijnen doen het met verve en leveren een meesterwerk af. AM bewijst dat rock nog lang niet afgeschreven is, dat de fusie tussen verleden (70's classic rock) en heden (de hip-hop beats van drummer Matt Helders) pure seks uitademt en dat vetkuiven en leren vestjes nooit afgeschreven zullen raken.
 
AM van Arctic Monkeys werd door ons uitgeroepen tot Indieplaat van het Jaar!

De complete jaarlijst van Mattias

1. Arctic Monkeys - AM / beluister / koop
2. The National - Trouble Will Find Me / beluister / koop
3. Arcade Fire - Reflektor / beluister / koop
4. Vampire Weekend - Modern Vampires Of The City / beluister / koop
5. Foals - Holy Fire / beluister / koop
6. Queens Of The Stone Age - Like Clockwork  / beluister / koop
7. Nick Cave and the Bad Seeds - Push The Sky Away / beluister / koop
8. Frank Turner - Tape Deck Heart / beluister / koop
9. Lord Huron - Time To Run / beluister / koop
10. Unknown Mortal Orchestra - II / beluister / koop
 
Een overzicht van alle jaarlijsten vind je hier.

Gerelateerde muziek

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!