Bekijk en beluister nu de jaarlijst 2013 van Jeroen

Toegevoegd op vrijdag 27 december 2013, 19:38
Laatste update vrijdag 27 december 2013, 20:28
Geschreven door Jeroen

Bekijk en beluister nu de jaarlijst 2013 van Jeroen

Het jaar is alweer bijna voorbij en dat betekent dat je weer kunt genieten van de jaarlijstjes van onze redactie. Tussen 9 en 31 december vind je dagelijks een jaarlijst van een van onze redacteuren, fotografen of recensenten. Vandaag is het de beurt aan Jeroen. Welke albums zijn toptien haalden, lees je hieronder.

3. Nick Cave and the Bad Seeds – Push the Sky Away

Met ‘Push the Sky Away’ heeft Nick Cave na al het Grinderman geweld weer eens een redelijk rustig en introvert album gemaakt. Een rustig maar zeker geen minder spannend album. Integendeel zelfs, ‘Push the Sky Away’ is een album dat langzaam bezit van je neemt en zich onder de huid nestelt. Cave fluistert, bezweert, troost en predikt als vanouds en The Bad Seeds weten, met een glansrol voor violist Warren Ellis, ook zonder Mick Harvey te imponeren. Luister maar eens naar ‘Jubilee Street’ met zijn euforische finale en je begrijpt wat ik bedoel.  

2. Jonathan Wilson – Fanfare

Het gebeurt zelden. Maar zo heel af en toe loop je tijdens een concertbezoek tegen een voorprogramma aan dat de hoofdact van die avond doet vergeten. Jonathan Wilson deed dat eind 2011 nog net niet. Wel wist Jonathan Wilson mij die avond meer dan aangenaam te verrassen en was ik zeer onder de indruk van de lang uitgesponnen nummers met heerlijke Floydiaanse gitaarsolo's, mellow zang en zoemende orgeltjes. Ik heb toen ook direct het album 'Gentle Spirit' aangeschaft. Een album dat langzaam uitgroeide tot een van mijn favoriete albums van 2011. Nu twee jaar later ligt de opvolger 'Fanfare' in de schappen. En net als ‘Gentle Spirit’ is 'Fanfare' een zeer intrigerende plaat geworden, die bij iedere luisterbeurt groeit en waarbij je telkens weer nieuwe mooie dingen ontdekt.

1. Steven Wilson – The Raven that Refused to Sing

‘The Raven that Refused to Sing’ is ondertussen alweer de derde soloplaat van progressieve duizendpoot Steven Wilson. En wat voor een! ‘The Raven that Refused to Sing’ is misschien wel het beste wat Wilson ooit aan plaat toevertrouwde. En dat is gezien het imposante oeuvre van de man (met o.a. Porcupine Tree, Blackfield, No-Man) een prestatie van jewelste. De nummers, de instrumentatie, de solo’s, het concept, de teksten, de productie, het artwork, noem het maar het op, alles klopt. ‘The Raven that Refused to Sing’ is dan ook met recht mijn plaat van het jaar.

De complete jaarlijst van Jeroen

1. Steven Wilson – The Raven that Refused to Sing / koop 

2. Jonathan Wilson – Fanfare / beluister / koop/  

3. Nick Cave and The Bad Seeds – Push the Sky Away / beluister / koop 

4. The Dillinger Escape Plan – One of us is the Killer / beluister / koop    

5. Ulver – Messe I.X-VI.X / beluister / koop 

6. Ulcerate – Vermis

7. Ayreon – The Theory of Everything

8. The Ocean – Pelagial / beluister / koop 

9. Jason Isbell – Southeastern

10. Mannheim – Super-empowered 

Gerelateerde muziek

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!