Album Recensies

Review: DevilDriver - Beast

Toegevoegd op dinsdag 15 februari 2011, 10:59
Laatste update donderdag 21 juli 2011, 12:02
Geschreven door Haiko
Bron: Rockblog

Review: DevilDriver - Beast

Toen Dez Fafara in de herfst van het nu-metaltijdperk besloot een punt te zetten achter Coal Chamber, kwam het goed uit dat hij drie gasten van het coverbandje Area-51 tegen het lijf liep. Nadat Fafara klaar was met opnemen van Coal Chamber's "Dark Days", dook hij dan ook bijna direct met zijn nieuwe maten bij DevilDriver de studio in. Een jaar later kwam het titelloze debuutalbum uit. Nu, na acht jaar DevilDriver, ligt het vijfde album in de winkels: Beast.

Rockblog deelt uit! Win de complete DevilDriver discografie op CD, inclusief Beast! Lees de recensie en beantwoord de vraag onderaan deze pagina!

In de weken voorafgaand aan de release van het album, kwam de promotiemachine voor Beast flink op gang. Begin januari introduceerde de band zijn nieuwe single "Dead To Rights" aan het publiek, via een gratis download. Met de rauwe vocalen van Fafara, ondersteund door een pompend, opzwepend, drumtempo en een donker maar heftige gitaarriff was dit de perfecte inleiding voor het nieuwe album. Het is dan ook niet verwonderlijk dat "Dead To Rights" verkozen is tot openingstrack van Beast.  

In krap een uur tijd worden er naast "Dead To Rights" nog elf bikkelharde metalsongs op je afgeslingerd. Het bijna angstaanjagende "Bring The Fight (To The Floor)" doet denken aan de track "Fate Stepped In", dat in 2009 te horen was op het album Pray For Villains.

Nog geen vier minuten later is er heel even ruimte voor een adempauze, als het intro van "Hardened" wordt ingestart. Hartslag weer normaal? Mooi, stampen we weer lekker verder in deze protestmars der metalheads. De spanning stijgt, de gemoederen lopen hoog op en halverwege het nummer barst de bom. In your face!

Fafara maakt daarna duidelijk dat je beter geen ruzie met hem kan krijgen, je wil immers niet op zijn zwarte lijst belanden. Het is tijd voor een persoonlijk favorietje: "Shitlist". Een vleugje melodieuzer, een tikkeltje chaotischer en ook zeker niet in de laatste plaats een stuk dreigender; Dat is "Shitlist".

In het album zit een goede balans tussen snelle en trage metalsongs. "Talons Out" haalt het tempo weer iets naar beneden, waarna "You Make Me Sick" weer een versnellinkje hoger gaat. Het daarop volgende "Coldblooded", dat  deze maand online te beluisteren is, is wederom voorzien van een huiveringwekkend klinkende partij gitaren en een meeslepend refrein. DevilDriver gooit er zelfs nog een gitaarsolo tegenaan, als kers op de taart.

Het afsluitende werk op Beast trekt de lijn van de eerste zeven tracks goed door, met "Black Soul Choir" als hoogtepunt. Samen met het eerder genoemde "Shitlist" zijn dit de twee tracks die er het meest uitspringen.

Rauw, hard, angstaanjagend, opzwepend, energiek; Maak kennis met "Beast". 2011 metal season is now officially opened!

Twitter: Houd onze Twitter @rockblogdotnl goed in de gaten! Daar gaan we deze week speciaal voor onze trouwe volgers nog meer DevilDriver prijzen weggeven.

De win-actie is gesloten. De winnaar van de discografie is per email op de hoogte gesteld.

Reacties

Volg Rockblog