Album Recensies

Review: The Drums - Portamento

Toegevoegd op donderdag 8 september 2011, 11:15
Laatste update zondag 18 september 2011, 18:55
Geschreven door Joep
Bron: Rockblog

Review: The Drums - Portamento

De altijd 'lastige tweede' bleek voor The Drums ook geen gemakkelijke klus. Een 'split' was nabij en het vertrek van de gitarist Adam Kessler was het gevolg. "Artistieke verschillen" werd gezegd. Feit is wel dat het na de, door de NME, gehypte Summertime! EP erg hard is gegaan met de band uit Brooklyn, New York. En dan komt dus één jaar na de release van de langspeler 'The Drums' de tweede plaat met als titel: Portamento...

Zomerse plaat voor de herfst
De altijd 'lastige tweede' bleek voor The Drums ook geen gemakkelijke klus. Een 'split' was nabij en het vertrek van de gitarist Adam Kessler was het gevolg. "Artistieke verschillen" werd gezegd. Feit is wel dat het na de, door de NME, gehypte Summertime! EP erg hard is gegaan met de band uit Brooklyn, New York. Let's Go Surfing werd in de indie-scene een enorme hit en werd ook opgepikt voor een autoreclame. En dan komt dus één jaar na de release van de langspeler 'The Drums' de tweede plaat met als titel: Portamento.

Vrolijke liedjes met een donker randje
The Drums maken zomerse surfpop die op het eerste gezicht allemaal erg vrolijk klinkt. Wanneer je echter wat dieper op de muziek ingaat, merk je de donkere scherpere randjes die de muziek toch net even wat interessanter maken. Dit is goed te merken in 'Searching For Heaven' dat vrijwel volledig gedragen wordt door synthesizers. Het geeft Portamento net even die variatie die het nodig heeft. Zo ook het licht dramatische 'In The Cold' waarin Jonathan Pierce zingt: "I just stood there in the cold. I know I won't see you again. I won't see you again." Terugkijkend op het vertrek van Adam Kessler of een ordinair liefdesliedje? Een hoogtepunt op het album.

Niets-aan-de-hand-sfeer
De muziek van The Drums is niet heel origineel. Bands als The Smiths, in mindere mate Franz Ferdinand, het minimalistische van Joy Division en natuurlijk de surfpop van The Beach Boys gingen deze band vooraf. Toch is het knap dat The Drums een hele herkenbare sound hebben ontwikkeld in de pakweg drie jaar dat ze nu muziek uitbrengen. Nummers als 'Days', 'Book Of Revelation' en single 'Money' hebben allemaal die The Drums-feeling. Rondom de gehele plaat hangt een gemoedelijke niets-aan-de-hand-sfeer en dat is opvallend gezien de pittige totstandkoming van Portamento. Zanger Jonathan Pierce weet als geen ander simpele herhalende teksten toch een emotionele lading mee te geven.

Conclusie
Portamento overtreft The Drums' debuutalbum op basis van variatie. Of dit album een nieuwe 'Let's Go Surfing' of 'Best Friend' voorbrengt is nog maar afwachten, maar over de breedte is dit een sterk album zonder echte uitschieters. Portamento past op het eerste gezicht meer bij het zomerseizoen, maar voldoet zeker ook door de sobere ondertoon aan de herfst en winter en vooruit... de lente.

The Drums staat op 14 september in Paradiso Amsterdam en een dag later op 15 september in Botanique Rotonde in Brussel.


Luister hieronder de single 'Money':

The Drums - Money

Reacties

Volg Rockblog