Jaarlijst 2011: Haiko

Toegevoegd op vrijdag 16 december 2011, 13:29
Laatste update vrijdag 16 december 2011, 14:26
Geschreven door Haiko
Bron: Rockblog

Jaarlijst 2011: Haiko

Net als voorgaande jaren kun je in de decembermaand op Rockblog een kijkje nemen in de lijst van favoriete albums van de Rockbloggers. In de laatste weken van december presenteert een groot deel van het team zijn of haar persoonlijke tien topalbums van 2011. Deze jaarlijst-serie wordt afgesloten met de eindlijst, waarin de scores worden opgemaakt en de twintig best scorende albums extra aandacht krijgen. Het woord is vandaag aan Rockblog eindbaas Haiko.

Haiko

Wie mijn lijst van vorig jaar ernaast houdt (link), zal zien dat mijn keuze ook dit jaar weer gevallen is op een selectie van de iets duisterdere rocksmaken. Het ene album is toegankelijker dan het andere, maar wat mij betreft zijn het deze tien albums die voor mij het jaar 2011 definiƫren. Hieronder licht ik mijn top drie toe.

Red Fang - Murder the Mountains

Red Fang - Murder the MountainsZodra het logge intro van Malverde uit de speakers knalt, word je meteen diep in Murder the Mountains gezogen. Als vervolgens Wires het tempo wat opvoert en de glimlach niet meer van je gezicht te krijgen is, wil je niets anders dan de rest van het album absorberen.
 
Wat volgt zijn acht ongepolijste, authentieke stonertracks met rauwe vocalen en schurende riffs. Red Fang levert met Murder the Mountains een album af dat eens te meer bewijst dat stonnerrock anno 2011 nog lang niet dood is, ook al doet albumafsluiter Human Herd met de tekst 'This is the end and you know why' anders vermoeden.
 

Protest The Hero - Scurrilous

Protest the Hero - ScurrilousGelokt door de singles C'est La Vie en Hair-trigger begon ik aan het avontuur dat Scurrilous heet. De weergaloze samensmelting van progressieve metal met powermetal, in combinatie met de gevarieerde zang van Rody Walker zorgen er nog steeds voor dat het album me geen moment verveelt.
 
Naast de twee bovengenoemde singles, zet Protest the hero op Scurrilous nog acht nummers neer die stuk voor stuk een geheel eigen karakter hebben. 
 

Fair To Midland - Arrows and Anchors

Fair to Midland - Arrows and AnchorsVanaf de eerste klanken van Fables From A Mayfly... uit 2007, had Fair To Midland er in mijn persoon een fan bij. Toen ik de heren datzelfde jaar aan het werk zag op de Alternastage van Rock Am Ring, groeide mijn bewondering voor de band.
 
Vol verwachting heb ik uitgekeken naar de opvolger en na vier jaar zijn die verwachtingen ruimschoots waargemaakt met Arrows and Anchors. Met een flinke dosis muzikale creativiteit heeft Fair To Midland wederom een album neergezet dat uniek is in zijn soort. Pareltjes als Musical Chairs en afsluiter The Greener Grass betoveren je en laten je nooit meer los. Arrows and Anchors is zonder enige twijfel mijn album van het jaar.

De jaarlijst van Haiko

De complete top tien van Haiko vind je hieronder. Klik op de oranje albumtitels om ze gratis te beluisteren met spotify of op de blauwe bolletjes om ze te checken bij bol.com.

10. Trap Them - Darker Handcraft  
4. 40 Watt Sun - The Inside Room  

Gerelateerde muziek

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!