Pinkpop persconferentie 2012: alles wat je moet weten

Toegevoegd op woensdag 29 februari 2012, 22:06
Laatste update woensdag 29 februari 2012, 22:06
Geschreven door Sebastiaan

Pinkpop persconferentie 2012: alles wat je moet weten

Terwijl zo’n beetje alle Europese festivals al wekenlang pronken met bijna complete line-ups, wacht Jan Smeets rustig op de alom bekende persconferentie, alvorens hij de namen van ‘zijn Pinkpop’ prijsgeeft. Voordat het spektakel in de Paradiso in Amsterdam losbarst, kent Landgraaf slechts vijf vastgelegde bands: Bruce Springsteen & The E Street Band, The Cure, Soundgarden, Mumford & Sons en Major Tom.

Al wekenlang cirkelden de geruchten rond, van The Ting Tings, The Hives tot Linkin Park en Dropkick Murphys. Smeets houdt echter - zoals ieder jaar - de lippen stijf op elkaar en onthult pas op de veelbekeken persconferentie de namen die eind mei tijdens Pinksteren richting Landgraaf komen. Zoals vanouds neemt 3FM-dj Giel Beelen vandaag de presentatie onder handen en introduceert hij enkele bands die voor de aanwezige pers komen spelen.

Major Tom opent

Zo’n vijfhonderd verslaggevers, fotografen en prijswinnaars staan vanaf 12.00u klaar om muziekluisterend Nederland op de hoogte van de laatste ontwikkelingen te houden. Beelen opent de persconferentie met een videoterugblik op de vorige editie, waarin optredens als die van Foo Fighters, Kings of Leon, Coldplay en Elbow voorbijkomen. Vervolgens bijt Major Tom, de winnaar van de Nu of Nooit-wedstrijd, het spits af met twee nummers. De vergelijking met Radiohead wordt door Beelen snel gemaakt.

Linkin Park

Langs het podium staat Smeets met een handvol papieren te wachten op zijn moment of fame. Een blik op zijn programma verraadt dat Linkin Park de derde ontbrekende headliner van Pinkpop wordt. Hier maakten we op Twiter natuurlijk per direct melding van, wat door vele mensen werd geretweet. Een aardige primeur, voor ongeveer drie kwartier. Want na de  overhandiging van de Jan Smeets-award aan Festival Bruis onthult Eric Corton in een snelle video bijna alle namen die dit jaar op Pinkpop zullen optreden.

Het affiche

Pinkpop persconferentie 2012

Op zaterdag staan Kyuss Lives, Kasabian, Anouk (grote verrassing) en afsluiter The Cure op het hoofdpodium. De 3FM-stage is die dag rijk aan optredens van The Ting Tings, Asteroids Galaxy Tour en Major Tom. De Converse-stage kan die dag rekenen op de bands Will & the People, Afghan Whigs en Ben Howard.

Eerste Pinksterdag

Eerste Pinksterdag (zondag) staan Babylon Circus, Racoon, Kyteman Orchestra, Soundgarden en Linkin Park op de grootste bühne. Aan de overkant op de 3FM-stage gaan Keane, The Wombats en Mastodon het publiek proberen te vermaken. Bombay Bicycle Club, Sharon Jones & The Dap Kings en Chase & Status zullen de tent onveilig maken.

Pinkpopmaandag

De laatste dag staat natuurlijk geheel in het teken van Bruce Springsteen, maar ook Seasick Steve zal op het hoofdpodium veel bekijks trekken. Andere namen die op dat podium voorbijkomen zijn Gers Pardoel, The Specials en trekpleister Mumford & Sons. De 3FM-stage gaat het doen met Blood Red Shoes, Herbert Grönemeyer, The Hives en James Morisson. De Converse-stage zal op de laatste dag Serena Pryne, Paul Kalkbrenner en Chef'Special verwelkomen. Een flink aantal namen die we van te voren hadden voorspeld, al komen Seasick Steve, Anouk, Racoon en Kyteman toch als een verrassing.

Vraag en antwoord

Pinkpop persconferentie: Jan Smeets en Giel Beelen

Na de bekendmaking van het programma beantwoorden Giel Beelen en Jan Smeets enkele vragen van de pers. Op een vraag van Rockblog over het wegblijven van Neil Young vertelt Smeets: “We hebben ons best gedaan hem te strikken. Maar door problemen met Buffalo Springfield is het wéér niet gelukt. Ik gok volgend jaar op een optreden van hem.”  

Op een andere vraag over de vijf resterende namen, antwoordt hij kort: “We zijn er mee bezig. Rival Sons staat bijvoorbeeld op ons lijstje.

De persconferentie wordt afgesloten met een optreden van Gers Pardoel. Daarvoor brachten Serena Pryne en Kyteman enkele nummers ten gehore. Pinkpop wordt dit jaar gehouden van 26 tot en met 28 mei. De officiële kaartverkoop start zaterdag 3 maart 2012 om 10.00 via Ticket Service. Tickets gaan weg per dag, of als combiticket. Dagkaarten kosten 80 euro, weekendkaarten gaan voor 160 euro over de toonbank, beide exclusief 5 euro servicekosten.

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!