Live Recensies

Unknown Pleasures @ Effenaar Eindhoven

Toegevoegd op donderdag 2 juni 2011, 17:25
Laatste update donderdag 2 juni 2011, 17:25
Geschreven door Joep
Bron: Rockblog

Unknown Pleasures @ Effenaar Eindhoven

Op het eerste gezicht lijkt het een gemakkelijke manier om geld te verdienen: een tribute aan Joy Division met slechts één oud bandlid. Maar al snel is het duidelijk dat er vanavond wat bijzonders staat te gebeuren. Peter Hook, de geluidsbepalende bassist van Joy Division, speelt samen met zijn band The Lightning een tribute aan het album 'Unknown Pleasures' uit het jaar 1979. Voor veel bezoekers is het toch een bijzonder stukje nostalgie wat zich vanavond gaat afspelen in de Effenaar. Dit valt te merken want de gemiddelde leeftijd zit ruim boven de 35 jaar.

De avond begint met een informatieve film van een kwartier over Joy Division maar vooral ook over Peter Hook en de carriere na Joy Division met onder andere New Order. De film mist een duidelijke lijn en lijkt van de hak op de tak te springen. Dit heeft er vooral ook mee te maken dat het het geluid slecht is en de stemmen daardoor moeilijk te verstaan zijn. Zonde, want dit had een prachtige inleiding kunnen zijn van een nostalgische avond.

Vrijwel direct na het einde van de film komt Peter Hook inclusief band het podium op. De tweede bassist heeft een Manchester United shirt van Van Der Sar aan, symphatiek! Er wordt verrassend geopend met 'No Love Lost' gevolgd door 'Leaders Of Men'. Wat direct opvalt is dat de sound vrij dicht bij de vertrouwde sound van Joy Division komt en bovenal zeer strak en goed op elkaar ingespeeld is. Peter Hook klinkt soms zelfs wel een beetje als Ian Curtis. De karakteristieke dansbewegingen van de zanger heeft Hook niet overgenomen maar eigen moves heeft hij wel. Druk zwaaiend met zijn rechterarm lijkt hij soms mensen persoonlijk toe te zingen.  Na 'Digital' wordt volledig integraal de plaat 'Unknown Pleasures' gespeeld van opener 'Disorder' tot afsluiter 'I Remember Nothing'. Peter Hook doet niet aan de thank you's na een nummer en zegt zelfs tot de toegift geen woord tegen het publiek. Heeft hij het wel naar zijn zin? is de vraag die sommigen zich waarschijnlijk stilzwijgend afvragen. Stoort het? Nee, de nummers worden vol bezieling gespeeld en dat lijkt genoeg waardering te krijgen.

Gelukkig is er nog een toegift. Daar lijkt er een last van de schouders van Hook afgevallen te zijn want hij spreekt met het publiek, lacht en maakt grapjes. Het publiek wordt nog maar eens getrakteerd op vijf nummers waaronder het energiek gespeelde 'Ice Age'. De band weet hoe ze moeten afsluiten want de laatste twee nummers zijn: 'Transmission' en 'Love Will Tear Us Apart'. Wat een slotakkoord! Peter Hook vraagt nog: Tot in december? Want dan treden ze nogmaals op maar dan met het album 'Closer'. Voor de liefhebbers van Joy Division een must!

Setlist:
1.  No Love Lost
2.  Leaders Of Men
3.  Glass
4.  Digital
5.  Disorder
6.  Day Of The Lords
7.  Candidate
8.  Insight
9.  New Dawn Fades
10. She's Lost Control
11. Shadowplay
12. Wilderness
13. Interzone
14. I Remember Nothing

Encore:
15. Ice Age
16. Warsaw
17. Failures
18. Transmission
19. Love Will Tear Us Apart

vul hier uw naam of bedrijfsnaam in

Reacties

Volg Rockblog