Review: White Lies - Ritual

Toegevoegd op donderdag 13 januari 2011, 12:18
Laatste update donderdag 13 januari 2011, 13:19
Geschreven door Alex
Bron: Rockblog

Review: White Lies - Ritual

Twee jaar geleden was het White Lies die de muziekwereld op zijn kop zette. Zelden is er een debuutalbum - To Lose My life -  zo goed ontvangen als dat van hun. Een zware taak rust dus op de schouders van de heren om die plaat te evenaren of zelfs te overtreffen. Een overeenkomst is er in ieder geval al, beide cd’s bevatten tien tracks.

Eind november kwam de eerste track van het nieuwe album 'Ritual' uit. Radiozender 3FM bombardeerde de track, Bigger Than Us, meteen tot 3FM Megahit. Maar… White Lies is geen band die direct hits maakt. Nummers van White Lies hebben tijd nodig. Zo ook bij Bigger Than Us. De eerste keer toen ik hem hoorde vond ik hem tegen het saaie aan. Nu, zo'n twee maanden later, vind ik het een van de betere nummers van 2010.

To Lose My Life, het vorige album, heeft vier singels opgeleverd. Alle vier de singels gaan over de dood. Dat de band van duister houdt, is sindsdien overduidelijk. Dit album begint, mede daarom, heel verrassend. Met een nummer dat 'Is Love' heet. Zou het dan echt? White Lies die een nummer over liefde maakt? Ja, het is ironisch maar wel de waarheid. Het nummer ligt ook nog eens lekker in het gehoor. Ik word er haast vrolijk van.

Holy Ghost, de zesde track op het album, springt eruit doordat het een wat harder nummer is. Wanneer je de intro van het nummer hoort, zou je zowat gaan denken dat Muse een nieuwe track heeft uitgebracht. Al vroeg in het nummer wordt het toch een echt White Lies nummer, echter wat sneller dan we van ze gewend zijn.

Het nummer Turn The Bells vind ik persoonlijk wat minder. Je hoort duidelijk dat ze hebben geëxperimenteerd met wat Electro. Om nog maar eens een vergelijking te maken: het zou zomaar een nummer van The Killers kunnen zijn. Op zich vind ik dat geen ramp, maar dan zet ik net zo lief een cd van The Killers op. Wellicht is dit zo een nummer van White Lies dat je wat vaker moet horen om hem te gaan waarderen.

Wie White Lies ooit een keer heeft zien optreden, weet dat zij van begin tot eind een geconcentreerde show weggeven. Die concentratie hoor je ook terug in elk nummer op de cd. Toch moet White Lies oppassen dat het niet 'altijd hetzelfde liedje' wordt. Dat zij te veel in perfectie doorslaan, wat uiteindelijk resulteert in een saai, cliché White Lies album.
Op dit album komen ze er volledig mee weg. Zoals eerder gezegd, White Lies is een band die je niet moet beoordelen op de nummers die je een paar keer gehoord hebt. White Lies heeft een beetje tijd nodig. Geef ze die tijd en ze veroveren je.

Vrijdag 14 januari is Ritual verkrijgbaar bij de plaatselijke platenboer.

Playlist:

1.Is Love
2.Strangers
3.Bigger Than Us
4.Peace & Quiet
5.Streetlights
6.Holy Ghost
7.Turn The Bells
8.The Power & The Glory
9.Bad Love
10.Come Down

Reacties

Volg Rockblog