Album Recensies

Cult of Luna - Vertikal

Toegevoegd op dinsdag 22 januari 2013, 17:35
Laatste update dinsdag 22 januari 2013, 18:15
Geschreven door Jeroen
Bron: Rockblog

Cult of Luna - Vertikal

Vijf jaar hebben we moeten wachten op de opvolger van het goed ontvangen ‘Eternal Kingdom’. Met ‘Vertikal’ wordt dit lange wachten gelukkig meer dan rijkelijk beloond. Het Zweedse postmetalcollectief heeft met ‘Vertikal’ namelijk weer een dijk van een album gemaakt. Daar waar ‘Eternal Kingdom’ een geslaagde poging was om nieuwe wegen in te slaan, daar is ‘Vertikal’ meer een ‘ouderwets’ Cult of Luna album geworden. De muziek is donkerder en zwaarder dan op haar voorganger en qua sfeer grijpt de band terug naar hoogtepunten uit haar discografie als ‘Salvation’ en ‘Somewhere Along The Highway’.

Als inspiratiebron voor het album diende Fritz Lang’s film ‘Metropolis’ uit 1927. Belangrijke thema's in die film zijn de industrialisering van de samenleving en de vervreemding van de mens onderling. Deze thema's zijn terug te vinden in het minimalistische artwork en belangrijker nog goed terug te horen in de muziek. Meer dan voorheen maakt de band op dit album gebruik van elektronica. De sfeer die het gebruik van deze elektronica oproept sluit naadloos aan op voornoemde thema's. De soms langgerekte beats doen zelfs enigszins denken aan dubstep à la Burial. Maar daar waar de dubstepexperimenten van bijvoorbeeld Muse en Korn niet helemaal lekker uit de verf kwamen, daar werken ze bij Cult of Luna juist wel. De beats liggen er dan ook niet zo dik bovenop en zijn vakkundig verweven met het gebruikelijke gitaargeweld.

Het album lijkt met bijna 70 minuten wat aan de lange kant, maar verveelt gelukkig geen enkele seconde en laat zich mede dankzij het overkoepelende thema in een ruk beluisteren. Zonder de andere nummers tekort te willen doen, wil ik er toch kort twee nummers uitlichten. Namelijk het bijna 20 minuten durende ‘Vicarious Redemption’ en het 10 minuten durende ‘In Awe Of’. Beide nummers bevatten alle elementen die Cult of Luna zo goed maken; de hard zacht dynamiek, de getormenteerde zang, de massieve gitaarmuren, ze zijn allemaal aanwezig.

Met ‘Vertikal’ in de handen kunnen we in ieder geval concluderen dat het metalen jaar meer dan uitstekend is begonnen.

 

 

Reacties

Volg Rockblog