Album Recensies

Beady Eye - BE

Toegevoegd op maandag 10 juni 2013, 11:30
Laatste update dinsdag 11 juni 2013, 19:08
Geschreven door Mattias
Bron: Rockblog

Beady Eye - BE

Blaffende honden bijten niet

Beady Eye frontman Liam Gallagher liet in een interview met Q optekenen dat hij gaat rentenieren indien het nieuwe album van zijn post-Oasis band flopt. Voorganger Different Gear, Still Speeding moest zich in 2011 tevreden stellen in de schaduw van grote broer Noel en zijn High Flying Birds.
Wat brengt Beady Eye op zijn nieuwe album dat daar verandering in moet brengen? Meer van hetzelfde stellen we na enkele luisterbeurten vast.

Dat Liam Gallagher niet om een straffe uitspraak verlegen zit is niets nieuws. De grootste mond van het Verenigd Koninkrijk weet verdomd goed hoe hij aandacht moet trekken en doet dat vaak met zoveel humor dat het niet eens stoort. Hier een klein overzicht van uitspraken die hij deed in aanloop naar de nieuwe Beady Eye:

Over een eventuele Oasisreünie: "Fuck Oasis as far as I’m concerned and fuck Noel Gallagher."
Over BE: "It's rock 'n' roll but it's fired out into space. If you're into drugs you'll like it. it's pretty druggy."
Over 'Get Lucky' van Daft Punk: "I'd write that in a fucking hour. I don't know what the fuss is about, you know what I mean?"
Over One Direction: "One Direction are Beady Eye's biggest competition"

Wie dingen belooft moet die die ook waarmaken. Daar gaat het mis. Enkel op opener 'Flick Of The Flinger' en nieuwe single 'Second Bite Of The Apple' grijpen de mannen van Manchester naar de keel. Het is onversneden britpop op zijn best, uit de tijd dat de Stone Roses nog relevant waren als festivalheadliner.
Helaas bestaat het grootste deel van het album, meer bepaald de tweede helft, haast louter uit akoestische nummers. Bij die nummers wordt het grootste gebrek van de groep pijnlijk duidelijk: ze missen een goede songschrijver. Liam mag dan wel één van de beste frontmannen van zijn generatie zijn, hij kan niet evenveel ziel in zijn nummers leggen zoals zijn broer dat kan.  'Soon Come Tomorrow' vormt daarbij een welgekomen uitzondering: beklijvende tussenkomsten van de bandleden en een tekst die uitnodigt tot aanstekerzwaaien.

We kunnen er niet omheen dat BE enkele goede momenten kent. Alleen is het jammer dat deze teniet worden gedaan door te veel opvulmateriaal. Wij hadden liever een jaar langer gewacht op een plaat waarop het niveau van de singles wordt aangehouden. Nu blijven we teveel op onze honger zitten. Blaffen kunnen ze bij Beady Eye als de beste, nu zich enkel nog leren vastbijten in onze ziel.

Uitschieters: 'Flick Of The Finger', 'Second Bite Of The Apple', 'Soon Come Tomorrow'

Beady Eye speelt op 5 augustus op de Lokerse Feesten

Gerelateerde muziek

Reacties

Volg Rockblog