Album Recensies

The National - Trouble Will Find Me

Toegevoegd op woensdag 12 juni 2013, 16:48
Laatste update woensdag 12 juni 2013, 16:54
Geschreven door Jeroen
Bron: Rockblog

The National - Trouble Will Find Me

Waarom The National met het vorige album 'High Violet' (2010) een bescheiden doorbraak richting mainstream leek te forceren kan niemand verklaren, terecht is het wel. Matt Berninger (vocalen), tweeling Aaron (gitaar, keyboard) en Bryce Dessner (gitaar - heeft zelfs een mastergraad klassieke gitaar), en broers Scott (bas) en Bryan Devendorf (drums) zorgen immers al tien jaar voor een constante stroom van kwalitatief hoogwaardige albums. 

Op het eerste gehoor lijkt elk album van The National weinig vernieuwing toe te voegen aan het bestaande repertoire. Alle vertrouwde ingrediënten zijn er immers, die stem, het warme slagwerk, de ingetogen gitaren. Maar schijn bedriegt, de albums van The National geven hun schoonheid pas prijs na vele malen luisteren, zo ook dit zesde album, 'Trouble Will Find Me'. 'I Should Live in Salt', de openingstrack, komt langzaam op gang, het scherpe gitaartje tegen het einde is een voorbeeld van de subtiele details die het album afmaken. 'Demons' bouwt op naar een epische finale met strijkers en piano. 'Don't Swallow the Cap' is rusteloos voortstuwend slagwerk perfect in harmonie met Berningers ritmische vocalen. Het gitaargeluid van 'Fireproof' zou niet misstaan hebben op Stings '...Nothing Like the Sun', in mooi contrast met Berningers stem. 'Sea of Love' is een klassieke up-tempo The National-song, met die typische drumroffel. De tekst van 'Humiliation' verwijst naar 'L.A. Woman' en Guns 'n' Roses, de gitaar herinnert aan 'The Unforgettable Fire' van U2. Het pianogeluid in 'Pink Rabbits' is volledig in lijn met de rest van het album, donker, maar warm.

Wat Matt Berninger exact zingt, in zijn typerende mild-melancholische baritonstem, staat open voor interpretatie. Neem nu "I am secretly in love with everyone I grew up with" ('Demons'), of "I was a television version of a person with a broken heart" ('Pink Rabbits'), flarden tekst die afkomstig konden zijn van schrijver Douglas Coupland en die meteen bij de eerste keer luisteren blijven hangen, wat het ook moge betekenen. Op dit album ook muzikale bekentenissen: "And if you want to see me cry, play 'Let It Be' or 'Nevermind'" ('Don't Swallow the Cap') en "Bona Drag is still on" ('Pink Rabbits'). Ongetwijfeld gaan we 'Trouble Will Find Me' terugzien in de hogere regionen van veel albumjaarlijsten.

Later dit jaar volgt een documentaire over de band, 'Mistaken for Strangers', van de hand van Tom Berninger (jawel, Matt's broer).

recensie door Roel Janssen

Reacties

Volg Rockblog