Album Recensies

Red Fang niet overtuigend op nieuw album Whales And Leeches

Toegevoegd op maandag 14 oktober 2013, 23:27
Laatste update maandag 14 oktober 2013, 23:27
Geschreven door Haiko
Bron: Rockblog

Red Fang niet overtuigend op nieuw album Whales And Leeches

Sinds de doorbraak van het stonerrockgezelschap Red Fang uit Portland, is de wereld van de stonerrock er een stukje vrolijker uit gaan zien. Wie de videoclip van Prehistoric Dog heeft gezien en in 2011 de ontwikkelingen rondom het alom geprezen Murder The Mountains heeft gevolgd, zal dat kunnen beamen. Zeker na het zien van de video’s van Hank Is Dead en Wires.

Muziek en humor gaan hand in hand bij Red Fang en dat is zowel de verkoopcijfers als het imago van de band ten goede gekomen. Tegelijkertijd heeft Murder The Mountains de lat erg hoog gelegd: de verwachtingen voor zijn opvolger zijn torenhoog en de onlangs vrijgegeven tracks Blood Like Cream en No Hope hebben daar alleen maar aan bijgedragen. De hamvraag is dan ook of Red Fang de verwachtingen kan inlossen en of men op het derde studio-album: Whales And Leeches datzelfde hoge niveau kan halen.

Stonerrocksnaren

Een vlot riffje met een rauw randje en een uptempo drumbeat vormen de hoofdelementen voor albumopener DOEN, waarin Red Fang direct laat zien dat het nog altijd de juiste stonerrocksnaren kan weten te raken. In sneltreinvaart worden we door het eerste deel van Whales And Leeches heengeblazen: de eerste zes nummers klokken gemiddeld drie minuten en zo’n hoog tempo vraagt om een ingecalculeerd rustmomentje.

Balans

Even later gaat het tempo iets omlaag en kunnen we even rustig ademhalen tijdens Dawn Rising. De balans op het eerste deel van het album wordt hiermee in ere hersteld, maar vanaf de eerste momenten van Failure klinkt Whales And Leeches voornamelijk vlak en oninteressant. Red Fang weet met de afsluitende vijf nummers geen enkel moment te overtuigen en verstoort daarmee de zo zorgvuldig uitgebalanceerde eerste helft.

Conclusie

Red Fang laat op Whales And Leeches zien dat het muzikaal gegroeid is in de twee jaar na de opnames van Murder The Mountains. Helaas resulteert de muzikale groei niet altijd in boeiend materiaal en kampt het album daardoor met een gebrek aan dynamiek. Zeker wanneer we het vergelijken met zijn voorganger. Dat wil niet meteen zeggen dat Whales And Leeches kwalitatief tekort schiet, maar jammer genoeg kan Red Fang op zijn nieuwste wapenfeit niet in dezelfde mate overtuigen als twee jaar terug op Murder The Mountains.

Hopelijk trakteren de stonerrockers ons nog op een paar lachwekkende videoclips van nieuwe singles, zodat we toch nog vrolijk kunnen terugdenken aan de goede oude Red Fang en we ze Whales And Leeches snel zullen vergeven.

Gerelateerde muziek

Reacties

Volg Rockblog