Album Recensies

Les Djinns - Les Djinns

Toegevoegd op dinsdag 29 oktober 2013, 10:36
Laatste update dinsdag 29 oktober 2013, 10:40
Geschreven door Joep
Bron: Rockblog

Les Djinns - Les Djinns

Djinns zijn onzichtbare mytisch wezens die volgens de Koran bezit kunnen nemen van mensen maar bovendien ook de titel van het debuut van de gelijknamige band Les Djinns. Een aangename kennismaking met het Nederlandse viertal die een album presenteren waar je als luisteraar voortdurend op het verkeerde been gezet wordt.

Opener 'Midnight Riders' had zo maar op het debuut van het Nijmeegse De Staat kunnen staan: opzwepende drums, solerende gitaar en kalme, strenge vocalen van Ruud Versteden. De backing vocals doen weer aan dEUS denken. 'Midnight Riders' wordt vakkundig uitgebouwd tot een stuwend einde. Gelukkig krijgt deze song een sterk gevolg door de vooruitgesnelde single 'Shadows', een heerlijke late-night track met een bescheiden glansrol voor trompetist Ellen Vissers. Ook de zwoele gitaarpartij van Len David verdient niets anders dan lof. 'High' is vervolgens een vrij basic blues-stamper maar op 'The Unknown' presenteert Les Djinns zich weer vindingrijk met weirde orgel-partijen van Joris Schreurs en aanvullende koortjes. 'The Gun' en 'Ø' behoren tot typische bluesrock-tracks met overigens uitstekende vocalen van Ruud Versteden.

Als luisteraar word je voortdurend op het verkeerde been gezet. Het album lijkt na het sterke begin te verzanden in een weinig verrassende bluesplaat maar niets is minder waar. Donker en mysterieus is vervolgens de titeltrack met Franse woordknutseltjes en een opvallend Oosters tintje. Een nummer verder voert doodleuk weer een pakkend gitaarmelodietje de boventoon waarbij je jezelf halwerwege waant op een drukke koopmarkt. Afsluitende track 'Somewhere Between 1:00 and 3:00 AM' is zo nodig nog vreemder met een pulserende bas en vette industriële beat.

Zo lijkt Les Djinns óf niet te kunnen kiezen voor een duidelijke muzikale richting, óf zich als een ware kameleon te presenteren. Daarbij ligt het laatste voor de hand en is de conclusie niets anders dan dat Les Djinns een sterke en afwisselende debuutplaat is met werkelijk een ontelbare hoeveelheid invloeden. Hierdoor ontbreekt het nog wel een beetje aan het eigen smoelwerk maar dat nemen we graag voor lief. Zonder twijfel één van de verrassendste debuutplaten van eigen bodem van het jaar. 

In het kader van de consumentenvoorlichting dienen we ook nog even te melden dat de debuutplaat van Les Djinns fysiek verkrijgbaar is op LP (+CD) met prachtig artwork. Ook natuurlijk te downloaden op iTunes en te beluisteren op Spotify.

Reacties

Volg Rockblog