Album Recensies

Crippled Black Phoenix - Mankind (The Crafty Ape)

Toegevoegd op maandag 6 februari 2012, 16:31
Laatste update maandag 6 februari 2012, 16:38
Geschreven door Redactie
Bron: Rockblog

Crippled Black Phoenix - Mankind (The Crafty Ape)

'Mankind (The Crafty Ape)' is het nieuwe opus van Crippled Black Phoenix. CBP is een Engelse band die reeds sinds 2004 actief is en is toe aan het vijfde album. De groep bestaat o.a. uit voormalig leden van Electric Wizard, Iron Monkey en Mogwai. Spil van de groep is Justin Greaves (voormalig trommelaar van o.a. Electric Wizard en doom supergroep Teeth of the Lions Rule the Divine).

In tegenstelling tot bij zijn voormalige werkgevers is van doom amper sprake bij CBP. Wel is de muziek doorgaans zwaar en donker van toon. CBP maakt naar eigen zeggen freakfolk dan wel stonerprog en zeker voor de laatste term valt wel wat te zeggen. De nummers die ze vertolken worden door de bandleden ook wel ‘liefkozend’ endtime ballads genoemd.
 
Justin Greaves en co. komen op hun nieuwe werkje voor de dag met een bijna 90 minuten durend conceptalbum (dubbel-cd) over corruptie en ongerechtigheid. Zware kost dus, ook al gloort er volgens de band zelf wel licht aan de horizon. Het verhaal is onderverdeeld in 3 hoofdstukken, te weten A Thread, The Trap en The Blues of Man (dat inderdaad ook erg bluesy aandoet).
 
Het album gaat van start met het zware 'Nothing (We are…)' dat middels klokkengeluid overgaat in het 10 minuten durende 'The Heart of Every Country'. Dit nummer doet sterk denken aan Pink Floyd ten tijde van Meddle. 'Get Down And Live With It' opent vervolgens met een soort van tribal drumritme en een lekkere logge riff. Ook dit nummer klokt weer dik boven de 7 minuten. Naast deze langere nummers staan op dit album ook nog de nodige nummers die onder de 4 minuten klokken. Deze kortere nummers dienen veelal als korte intermezzo’s om de luisteraar enige rust te bieden. Luister bijvoorbeeld maar eens naar het akoestisch getokkel van amper 2 minuten durende ('Dig, Bury, Deny'). 
 
Een naam die bij het beluisteren van het album naast Pink Floyd eveneens door het hoofd schiet is Black Mountain. Evenals Black Mountain beschikt CBP naast een zanger over een zangeres, dit zorgt voor de nodige afwisseling. Luister maar eens naar 'Release the Clowns'. Een nummer met een heerlijke groove en prachtige samenzang. Daar waar nodig is wordt de stonerprog aangevuld met blazers en pianoklanken. O.a. in 'Born in a Hurricane' pakt dit zeer goed uit. Het album sluit af met 14 minuten durende, machtige en subliem getitelde 'Faced With Complete Failure, Utter Defiance Is the Only Response'. 
 
Concluderend kunnen we stellen dat 'Mankind (The Crafty Ape)' niet een album is dat je zo maar even opzet. Er gebeurt namelijk heel veel op dit album. Maar als je het geduld kunt opbrengen om eens rustig te gaan zitten voor deze plaat, kom je tot de conclusie dat we hier met een prachtige plaat te maken hebben die genre overstijgend goed is.

Review door Jeroen Voncken

 

Reacties

Volg Rockblog