Album Recensies

Review: Fair to Midland - Arrows & Anchors

Toegevoegd op donderdag 21 juli 2011, 11:18
Laatste update donderdag 21 juli 2011, 12:00
Geschreven door Reno
Bron: Rockblog

Review: Fair to Midland - Arrows & Anchors

Er zijn soms van die bands die zich maar moeilijk laten omschrijven. Fair to Midland valt zonder twijfel in deze catagorie. Met de release van 'Fables From A Mayfly' in 2007 op het label van Serj Tankian (System of a Down) was het talent al hoorbaar. Het nieuwe album 'Arrows & Anchors' laat horen dat de band zich enorm heeft ontwikkeld en zichzelf dit keer muzikaal heeft overtroffen.

De Amerikanen worden regelmatig in het metal hokje geplaatst, maar daarmee doe je ze te kort. De explosieve en progressieve cocktail van rock en metal zet de luisteraar regelmatig op het verkeerde been. De breaks en tempowisselingen in bijvoorbeeld 'Whiskey & Ritalin' en 'Rikki Tikki Tavi' zijn zo nu en dan ongrijpbaar om vervolgens over te gaan in mooie melodien, fraaie zanglijnen en pakkende refreinen.

'A Loophole in Limbo' is een goed voorbeeld van deze veelzijdigheid samengevat in één enkele song, waarbij de akoestische gitaar de dynamiek versterkt. Diezelfde dynamiek wordt in 'Musical Chairs' weer op een heel andere manier ingevuld door het gebruik van heftige grunts. Naast deze uitbarsting van agressie zorgen de keyboards echter voor de perfecte balans in het nummer. In 'Bright Bulb & Sharp Tool' worden vervolgens de grenzen van het progrock genre succesvol verkend en 'The Greener Grass' neigt zelfs naar een heuse ballad.

Arrows & Anchors is geen makkelijke plaat. Om de muziek goed te doorgronden vraagt het meerdere luisterbeurten. De luisteraar die hier in investeert, wordt echter beet gepakt en niet meer los gelaten. De muziek op dit eigenzinnige album werkt al snel verslavend en bij iedere luisterbeurt komen nieuwe details boven drijven. Dit is zonder meer één van de meest boeiende releases van dit jaar.

9,5 / 10

Reacties

Volg Rockblog