Live Recensies

Hammerfall @ 013 17-11

Toegevoegd op woensdag 23 november 2011, 12:54
Laatste update woensdag 23 november 2011, 13:24
Geschreven door Redactie
Bron: Rockblog

Hammerfall @ 013 17-11

Voor de absolute power metal fans is poppodium 013 in Tilburg donderdag 17 november de ‘place to be’. Het Zweedse Hammerfall geeft hier hun enige Nederlandse show van hun “European Outbreak tour”, ter promotie van het album “Infected” dat dit jaar verschenen is. Het album zorgde voor verdeelde reacties aangezien de band een wat moderner geluid laat horen. Neemt niet weg dan Hammerfall nog altijd power metal met een hoofdletter P speelt en gezien de opkomst heeft Hammerfall nog steeds een hele grote groep trouwe fans, aangevuld met nieuwe fans.

Maar eerst wordt de avond voorafgegaan door drie supportbands. Death Distruction, het ‘side project’ van Hammerfall bassist Fredrik Larsson, mag vanavond de aftrap verrichten. Geen power metal maar een death metal sound wat waarschijnlijk ook de reden is, dat de meeste bezoekers deze band links laten liggen. Een beetje onterecht want met veel podiumervaring wordt een energieke show neergezet.

Daarna is het de beurt aan Amaranthe met maar liefst 3 zangers in de gelederen. En dat is te horen; veel zang (clean en screams) in combinatie met een stevig melodieuze power metal sound. Zangeres Elize Ryd neemt door haar looks een voorname hoofdrol op zich. De sound van de band wordt echter interessant gemaakt door de screams van Andreas Solveström. Doordat de muziek gemakkelijk in het gehoor ligt doet het wat commercieel aan. Het matige geluid is een minpuntje bij dit optreden.

Vicious Rumors is op het laatst aan de line-up toegevoegd als vervanger voor Riot. Vicious Rumors is de legendarische US power metal band uit eind jaren 80 en vooral bekend van hun geweldige album Digital Dictator uit ‘88. Na een paar matige albums in de negentiger jaren lijkt de band weer op de goede weg te zijn met het nieuwe album “Razorback Killer”. De overtuigende set van deze ervaren heren zorgt ervoor dat het publiek laat zich lekker laat opwarmen voor de hoofdact.

Hammerfall heeft voor de gelegenheid een gigantische stellage op het podium gezet met duizenden ledlampjes. Bij aanvang van de show wordt zaal in overdadig bloedrood licht gezet. De eerste geluiden maken direct duidelijk dat het publiek een heerlijke bombastische avond te wachten staat. Het openingsnummer van het laatste album, “Patient Zero”, is ook het openingsnummer van de set. De show is energiek en de setlist wordt afgewisseld met nieuw werk en de vele klassiekers van Hammerfall, die het publiek dan ook luidkeels meezingt. Ook de power ballad mag niet ontbreken, maar haalt op het eind toch nog de vaart uit de show. Het publiek laat zich echter helemaal meeslepen met de melodieuze feel good metal van Hammerfall. Zanger Joacim Cans weet ook heel goed hoe hij het publiek moet bespelen; “Let the hammer…, FALL!!!

Hammerfall laat zien dat ze nog steeds een spectaculaire show kunnen neerzetten met aandacht voor het grote gebaar, een goede lichtshow en visuals via de ledlampjes-stellage. De modernisering heeft Hammerfall goed gedaan en ze gaan goed met de tijd mee zonder hun klassieke sound te verloochenen. 

Review door Ben Willemsen

De foto's van deze avond zijn hier te zien

 

 

Reacties

Volg Rockblog