Live Recensies

Roadburn dag 1; Oude bekenden en de nieuwe generatie

Toegevoegd op vrijdag 13 april 2012, 15:35
Laatste update vrijdag 13 april 2012, 15:35
Geschreven door Dirk
Bron: Rockblog

Roadburn dag 1; Oude bekenden en de nieuwe generatie

Hoewel op woensdag al een pre-party in de Cul de Sac was -met de Nederlanders van Herder op het podium-, is de officiële start van Roadburn op donderdag. Vier dagen lang staan poptempel 013 en nieuwe locatie Het Patronaat in het teken van doom-, stoner- en psychedelicabands. Het festival is toonaangevend in de scéne en de tickets verkopen jaarlijks binnen een dag uit. Wij zijn erbij om live verslag te doen vanuit Tilburg; iedere middag zullen wij terugblikken op de vorige festivaldag.

Dag 1: Oude bekenden en de nieuwe generatie

De dag wordt rustig geopend door The Icarus Line, maar al snel krijgt de grote zaal zijn jaarlijkse vuurdoop met de harde klanken van d.USK/diSEMBOWELMENT en Agalloch. Wij pikken in Het Patronaat nog de laatste Johnny Cash-achtige klanken mee van de soloset van Swans frontman Michael Gira, voordat het stokje wordt overgedragen aan Red Fang. Dit kwartet maakt rechttoe rechtaan stonerrock, waarbij de veelal lange haren in het rond vliegen. Hoewel de band van de nieuwe generatie is, wordt het de laatste tijd vaak in een adem genoemd met bijvoorbeeld een Mastodon. Op de tour van laatstgenoemde is dan ook de support gedaan door Red Fang, waar wederom de redenen zichtbaar van worden op Roadburn.

Na deze dampende set gaan wij een kijkje nemen op het hoofdpodium, de grote zaal van 013. Hier staat de post-punk formatie van Killing Joke klaar voor een optreden. Qua genre is het misschien een rare keuze tussen de stoner en psychedelica, maar de status van de band is reden genoeg om een kijkje te gaan nemen. De industriële, doch dansbare muziek komt met vlagen neurotisch en dwangmatig over, waardoor zanger Coleman het publiek in zijn macht heeft. Enige vlekje op de show is het kinderachtige optreden van gitarist Walker, bij wie het geluid niet naar wens is en meerdere malen terecht wordt gewezen door zijn roadie.

Vervolgens is het de beurt aan Ulver om de main-stage te beklimmen. De band speelt een speciale set bestaande uit psychedelische covers uit de jaren '60, waarbij bijvoorbeeld een Jefferson Airplane nummer voorbij komt. De bekende nummers in een eigen jasje komen goed uit de verf, maar toch zijn wij even nieuwsgierig genoeg om bij Black Tusk te gaan kijken. Hier worden wij snel teleurgesteld want Stage01, voorheen de Batcave, zit stampvol.

Na de laatste klanken van Ulver en een korte ombouw is het tijd voor de headliner van dag 1; curator Voivod zal zijn eerste set spelen. Ondersteund door zelfgemaakte psychedelische plaatjes op de achtergrond, begint de Canadese band met het typerende eigen stijltje. De heavy speedmetal kent een progressieve en thrash kant, waar een kenmerkend eigen genre mee wordt gecreëerd. Het gehele gezelschap lijkt er veel zin in te hebben en staat glimlachend op het podium. Frontman 'Snake' springt met zijn 52 jaar nog als een jonge enthousiasteling rond, wat zichtbaar op het publiek overslaat. Een stevige eerste set van Voivod, die een dag later nogmaals komen spelen.

Hoewel er nog een afterparty is met Dj's, zit dag 1 van Roadburn er toch echt op. Een mooie kennismaking voor de festivalmaagden, maar een net zo'n mooie hereniging voor de vaste -veelal buitenlandse- bezoekers. Morgen een recensie over vrijdag de 13e, met onder andere optredens van Witch, Valient Thorr, Dopethrone en DOOM.

Reacties

Volg Rockblog