Live Recensies

Jungle By Night @ Paradiso 18-04

Toegevoegd op zondag 22 april 2012, 16:31
Laatste update maandag 23 april 2012, 11:07
Geschreven door Sebastiaan
Bron: Rockblog

Jungle By Night @ Paradiso 18-04

Voor de tweede maal vanavond staat afrobeatcollectief Jungle By Night in de Paradiso. Eind vorig jaar speelden de Amsterdammers samen met Seun Kuti en Egypt 80. Nu staat de negenkoppige funkband alleen op ‘de poptempel van Nederland’ en wel om Hidden, de langverwachte debuutcd, te presenteren. Vorig jaar gaf Jungle By Night maar liefst tachtig optredens op onder andere North Sea Jazz, Festival Mundial en Lowlands, maar de verwachting is dat daar met de eerste plaat de overtreffende trap bij komt kijken.

Het duurde voor Jungle By Night twee jaar alvorens ze Hidden officieel konden afronden. De gelijknamige EP – die de luisteraar toch nog veertig minuten meeneemt in een reis van jazz naar afrobeat, funk, dub en rock - bleek een perfecte voorbode op de plaat die nu overal in de winkelrekken ligt. En dat voor een stel jonge knapen in de de leeftijd van 16 tot 22 jaar, die elkaar kennen van school, van de straat en van dezelfde gezinnen.

Die samenhorigheid is één van Jungle By Nights wapenfeiten voor het feit dat ze zich hebben verworven tot een onvervalste liveband. De show in de Paradiso is energiek, ademt plezier uit en is bovenal één groot feest met op steenworp afstand dansende en rondspringende tieners, voornamelijk meisjes. Tevens doet de band aan heuse verkleedpartijen om zich van andere jazz-en funkbands te onderscheiden. Zo verschijnt er in de intro een dansende aap op het podium, die even later drummer Sonny Groeneveld blijkt te zijn.

Ook de resterende bandleden weten van wanten. De bebrilde Younes Tool draagt een soort van indianengewaad terwijl hij zijn basgitaarspel in toom houdt. In vergelijking met eerdere shows krijgt de bassist een groter podium om zijn ingenieuze solo’s ten gehore te brengen, geheel in de trend van basfunk helden als Bootsy Collins en Larry Graham. Dergelijke momenten heeft de show meer. Trompettisten Pieter van Exter en Tenor Sax schotelen het publiek om de haverklap aantrekkelijke ritmes en de melodieën voor. De aanwezigen smullen en eten als tamme aapjes uit de hand van de band. Bijzonder is dat de band stuk voor stuk elkaar wil laten stralen. Wanneer iemand een solo speelt is de volledige aandacht op diegene gericht.

De show is echter niet perfect. Gino Groeneveld overstemt met zijn harde percussiewerk vaak de andere instrumenten en is derhalve te vaak aanwezig. Weliswaar draagt zijn spel bij aan het dynamische livegeluid van de band, toch zouden we in het vervolg zien dat de Amsterdammer wat meer pas op de plaats doet. Verder klinkt de funk in sommige nummers wat te gepolijst en mist het de scherpe randjes. Rauwe jazz ontbreekt, waardoor de show op bepaalde momenten inkakt. Daarnaast: wie is nu eigenlijk de frontman van Jungle By Night? De band mist een leider. Eentje die het publiek van begin tot eind weet te vermaken.

Toch zijn dit slechts kleine kanttekeningen op een verder swingend optreden. Zelf omschrijft de band zijn muziek als een mix van van afrobeat uit Nigeria en jazz uit Ethiopie, gespeeld met een westers laagje. Hoe of wat het heet of waar het vandaan komt maakt in het geval van Jungle By Night niet uit. Zonder grotesk effectbejag blijven de heren vanavond in Paradiso meer dan een uur boeien met geslaagde tempowisselingen, uitmuntende blazers en groovy melodieën. Stilstaan is geen optie.

Reacties

Volg Rockblog