Interview: Groezrock organisator Hans Maes

Toegevoegd op dinsdag 13 april 2010, 11:28
Laatste update dinsdag 13 april 2010, 13:07
Geschreven door Redactie
Bron: Rockblog

Interview: Groezrock organisator Hans Maes

We zijn nog maar in april en in een kleine twee weken start alweer een nieuwe editie van Groezrock. Groezrock 2010 is een Punk Rock, Hardcore Festival dat plaatsvindt in Meerhout, Belgie. Op deze editie valt het op dat een hele bende grote namen gestrikt zijn. O.a. Bad Religion, Sum 41, Pennywise, AFI, Lit, Hatebreed, Face To Face en vele andere. Klik hiernaast op Groezrock 2010 voor een compleet overzicht van alle info en namen van het festival.

Om deze editie te vieren, hebben we besloten Hans Maes (Mede organisator van Groezrock) te interviewen rond dit jaar en de volgende jaren. Hieronder kan je dus zeer leuke info vinden dat je al zal laten watertanden naar de twintigste editie die volgend jaar zal plaatsvinden.

Jullie hebben gekozen voor een genre dat je niet snel ergens anders terugvindt op een festival in België, wat is de reden achter de keuze van dit genre muziek voor Groezrock?


Toen wij destijds met groezrock begonnen, programmeerde we nog Belgische Pop/rock muziek. We merkten al snel dat hier niemand nog van wakker lag omdat de meeste mensen al de Belgische bands al wel eens gezien hadden op andere festivalletjes/culturele centra/jeugdhuizen en je had in Meerhout toen al een gevestigde waarde Apollo Rock die reeds duizende bezoekers naar Meerhout trok. Dringend nood aan verandering dus. Tot op een dag in 1995 we een tape van The Brotherhood Foundation in onze bus kregen. Nederlandse CrossoverHipHopMetalRapCore J. Deze band is mee de oorzaak geweest dat we vanaf 95/96 meer en meer het hardere genre zijn gaan opzoeken. De oudere generatie bestuursleden maakten wat plaats voor nieuwe frisse jongeren en wij luisteren toen allemaal naar punkrock/hardcore… Iedereen had thuis wel een Lost&Found catalogus liggen waaruit alles besteld werd.

Hebben jullie ooit gedacht aan het uitbreiden in muziekgenres? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?

Niet echt neen… we proberen gewoon in de lijn van groezrock te blijven en verder te werken zoals we nu bezig zijn. Hoofdzakelijk zal het toch vooral punkrock/hardcore zijn met alles wat daar ook maar ergens kan ondervallen. Om nu echt een goede verdeling te maken zoals bv : 15% punk, 15% poppy stuff, 15% reunie’s; 15% hardcore, 15% metalcore, 15%ska, … is niet echt mogelijk. Maar we proberen wel voor iedereen wat te programmeren.  In het verleden deden we al eens aan pop en rock, wat niet echt aansloeg.  Binnen het huidige genre zitten natuurlijk wel een massa verschillenden andere stijlen, en elk jaar zijn er wel nieuwe bands met nieuwe wendingen. Dat maakt het allemaal zo interessant.  Vorige jaar had je nog het hele scream/emo-verhaal, wat gevolgd werd door deathcore bands, nu is het weer crunkcore, en volgend jaar komt er wellicht weer iets nieuws aan, … of misschien een heropleving van de echte punkrock.

Hoe lang zijn jullie bezig om een affiche vol te krijgen voor een editie van Groezrock? Een héél jaar? En blijft het een uitdaging om dan weer elk jaar origineel te blijven?


Je mag toch stellen dat we met de organisatie zelf bijna een gans jaar mee bezig zijn. Programmatie gewijs zijn nu reeds de eerste gesprekken bezig voor volgend jaar (we vieren dan onze 20ste editie). Echt goed in gang schieten we rond eind augustus / begin september. We hopen meestal de line up volledig rond te hebben eind december / begin januari wat niet altijd zo evident is. Het ene jaar gaat het vastleggen van de bands al wat vlotter dan het andere jaar en we proberen toch altijd origineel uit de hoek te komen. Een combinatie van oudere bands met nieuwe hypes en gevestigde waarden is bij ons nog steeds een succesformule. Het is niet echt onze bedoeling om elk jaar beter en beter te doen, maar alleszins wel om het beste niveau terug opnieuw te halen, en tot op heden zijn we daar meer dan in geslaagd.

We hebben ergens opgevangen dat het boeken van Rancid maar niet lukt, waarom lukt dit ieder jaar niet om hen vast te leggen?


Simpel, omdat de band behoorlijk wispelturig is en niet veel de plas oversteekt. Dit jaar waren ze bijna bevestigd totdat ze op een bepaald moment toch besloten om helemaal niet te touren in europa. Misschien hebben ze vernomen dat we volgend jaar 20 jaar bestaan hé J

Blink-182 werd vorig jaar genoemd als mogelijke naam voor 2010. Wat is de reden dat ze niet komen?


Elk jaar worden er her en der verschillende namen de wereld ingestuurd door… ? Maar als je als zo’n band de keuze hebt om op groezrock te spelen in april of een hele reeks grote festivals tijdens de zomer gekoppeld aan de fees die ze dan kunnen vangen… tsja dan is de keuze meestal snel gemaakt hé.

Hoe verklaren jullie de enorme groei (in bezoekersaantallen en bekendheid) van Groezrock?

Enerzijds de gedrevenheid/energie van het dagdagelijkse bestuur. Anderzijds alle manieren van promo die we zo goed mogelijk proberen te benutten. Momenteel is er niet iets zoiets als groezrock in de BeNeLux (of toch niet op dat niveau). Er zijn wel 14 jaar aan vooraf gegaan om dit niveau te bereiken hé. Tis niet dat dit op 1 2 3 klaargespeeld is. En je bouwt natuurlijk een database met contacten op in al die jaren die je vrij snel kan aanspreken.

Tipje van de sluier: Welke bands zouden jullie graag voor volgend jaar vastleggen?

Rancid, Refused, Texas is The Reason, Yellowcard, Brand New, Killswitch Engage, The Devil Wears Prada, Descendents, The Gaslight Anthem … NoFx, Rise Against…opnieuw… bands genoeg die we nog niet gehad hebben

Wat is persoonlijk jouw hoogtepunt -qua optreden v/e band- in de historie van Groezrock tot nu toe?

De eerste keer dat Flogging Molly die hele tent mee aan het dansen kreeg, daar kwam je haar gewoon recht van staan… JE zag gewoon dat iedereen aan het mee-genieten & zingen was. Maar ook bands die in hun prille cariere zijn langs geweest, en dan nu terug op groezrock komen met hun bescheiden maar toch behoorlijke status. Als je dan merkt dat ook zij verschieten hoe het allemaal zo positief geëvolueerd is en hoe professioneel het allemaal geworden is, … das ook altijd heel tof om vast te stellen.

Hoe zie jij Groezrock over 5 jaar? (utopie, droom?)

Moeilijk te zeggen hé… op 5 jaar tijd kan er helaas veel gebeuren, komen er misschien weer nieuwe leden in het bestuur met andere toffe voorstellen. Heb in het verleden altijd al naar punkrock geluisterd, en kleinere shows met vrienden georganiseerd.  Je favoriete bands in je eigen dorp, we dachten dat het nooit kon… ondertussen is er al zoveel gebeurd dat alles in feite mogelijk is. Had in het verleden altijd gezegd dat als Fat Mike (godfather of punk) naar groezrock zou afzakken ik zelf een beetje gas ging terug nemen. Dat jaar speelde hij toen een eerste keer op groezrock met Me First & The Gimme Gimmes. Je hebt dan zoveel plezier aan groezrock en je begin de grenzen verder en verder te leggen, en het volgende doel was NoFx. Die hebben ondertussen ook reeds gespeeld en nu heb ik mijn zinnen gezet op Refused J. We zien wel waar het naar toe gaat.

Dit jaar hebben jullie ook op Facebook & Twitter bands bekendgemaakt met raadspelletjes, waarvan kwam dit idee? En gaan jullie dit nog gebruiken voor volgend jaar?


Gewoon naamdroppen, is ook maar naamdroppen hé… proberen altijd wel iets ludiek te verzinnen. Op die manier ga je de festivalbezoeker ook actief betrekken bij het hele gebeuren. Ze gaan wat research doen. Beginnen aan bands zelf te vragen of ze komen spelen op groezrock. Die bands zeggen dan, we weten van niets, maar als ze het ons vragen willen we zeker komen spelen. Dat zijn altijd leuke dingen om te horen/lezen uiteraard.  Sommige namen hebben ze al eens horen vliegen bij een voorafgaande clubshow, tis dan een kwestie of het allemaal past en klopt.  Misschien doen we volgend jaar wel iets met verborgen pagina’s op het internet of iets met filmpjes… wie zal het zeggen, eerst dit jaar afwerken !

Rockblog zal zelf ook aanwezig zijn op deze 19de editie van Groezrock. Zijn jullie ook aanwezig? Geef ons een seintje en kom maar eens langs! Je herkent ons aan de zwarte Rockblog-shirts!

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!