Danko Jones special: Lees het interview, win kaarten voor de Melkweg!

Toegevoegd op dinsdag 26 oktober 2010, 13:15
Laatste update woensdag 3 november 2010, 11:03
Geschreven door Haiko
Bron: Rockblog

Danko Jones special: Lees het interview, win kaarten voor de Melkweg!

De naam Danko Jones zal velen niet onbekend in de oren klinken. Zeker voor de festivalgangers was er de afgelopen jaren geen ontkomen aan de Canadese rocker. Wij spraken Danko en zijn bassist JC en vroegen ze het hemd van het lijf. Danko speelt in november onder meer in de Melkweg en daar kan jij bij zijn! Lees het interview en doe mee aan de prijsvraag!

Hoe zag het afgelopen jaar er eigenlijk uit?


Danko: “Het was een tof jaar! We hebben een clubtoer gedaan in de lente en verder wat festivals in de zomer. Eigenlijk was vorig jaar een jaar dat in het teken stond van het maken van Below The Belt.”

De band weet niet van ophouden als het gaat om touren. Clubshows in binnen- en buitenland, gevolgd door meerder festivaltours en dan ook nog een album maken.

Hoe vinden ze eigenlijk de tijd om nieuwe nummers te schrijven?

Danko: “Wanneer er tijd is om te schrijven, schrijven we. Wanneer het tijd is om te toeren, toeren we. Als we een optreden hebben, willen wij die dag niet aan nieuwe nummers denken, dan is het voor ons van belang alleen te focussen op de show.

We hebben het album in delen geschreven. In totaal zijn we er zes maanden mee bezig geweest. Daarna zijn we afgereisd naar Brazilië om de plaat in vier weken op te nemen.

Welk nummer is de beste illustratie van Below The Belt?

Danko: “Ik kan er geen één kiezen. ..  Magic Snake, Full Of Regret en Active Vulcanoes zijn mijn drie favoriete tracks. Maar het gaat ons niet om één nummer, het gaat om het hele album. We zijn niet het type band dat een potentiële hit neerzet en de rest van het album moet opvullen met B-tracks. We maken liever een album vol nummers die vet zijn om live te spelen. Wij, de bandleden, hadden een track in gedachte om een videoclip van te maken, de platenmaatschappij koos voor een ander nummer. De major kreeg zijn zin maar ach, we don’t care.

Als we zelf naar het album kijken, dan kunnen we niet anders dan het eens zijn met Danko. De nummers zijn stuk voor stuk fantastisch materiaal om live te spelen, met Active Vulcanoes, Full Of Regret, I Think Bad Thoughts en Had Enough als absolute uitschieters. Laten dit nou net de tracks zijn die de band de afgelopen tijd erg veel ten gehore brengt op zowel de podia alsook op de festivals.

Heeft de band ook nummers die ze graag of liever niet live spelen?

Danko: “Tijdens de nummers die iedereen kent krijg je de meeste respons dat is natuurlijk het gaafste om te zien als je op het podium staat. Voor ons is het leuker om nieuw materiaal te spelen. Puur omdat het nieuw is en we het nog niet vaak gespeeld hebben. En het is dan een uitdaging om het publiek erin mee te krijgen. ” 

Nummers die je vaak speelt, worden minder leuk om te spelen. Wanneer dat het geval is dan spelen we die een paar shows niet en zodra je die dan weer wel speelt, voelt zo een nummer weer als nieuw aan. Ik ben er heilig van overtuigd dat Metallica het ondertussen zat is om iedere keer Enter Sandman te moeten spelen. Maar op het moment dat je het speelt dan wordt wel het hele publiek gek. Dus misschien moeten wij dan maar Enter Sandman gaan spelen haha!

Door de jaren heen speelde Danko Jones op nagenoeg ieder rockfestival in Europa. De mannen waren te zien op onder meer Lowlands, Pinkpop, Pukkelpop en Sziget.

Hebben ze een favoriet festival?

Danko: “Ik vind Lowlands en Pinkpop leuk. Nederlandse festivals zijn altijd leuk om te spelen. Je speelt er eerst een show voor een enthousiast publiek en omdat de line-up goed is heb je het backstage ook naar je zin. Je komt dan of vrienden die in een andere band spelen tegen, of je komt bands tegen waar je zelf fan van bent. Zo heb ik op Pinkpop een keer de bandleden van Audioslave ontmoet, erg vet! We hebben ook ooit een keer op Bospop gespeeld, daar trad ook ZZ Top op. Tijdens ons optreden stond Billy Gibbons foto’s te maken van ons. Wanneer je dat ziet besef je je opeens dat bands waar je zelf fan van bent dat zij in sommige gevallen ook fan van jou zijn, erg surrealistisch.

Dit jaar was de derde keer op rij dat de band te zien was op het Sziget festival in Hongarije.

Danko over Sziget: “De eerste keer dat we er speelden toen stonden we in een tent.  Voor ons speelde een verschrikkelijke band waar geen mens op af kwam. Toen we ons gingen voorbereiden op onze show waren we een beetje in mineur gestemd dus. Maar toen we het podium opkwamen om op te treden, stond de tent bomvol. Dat gaf een enorme kick.

Toen we afgelopen jaar optraden en we zagen het programma van de rest van de dag op de mainstage viel onze mond wel even open, Faith No More en The Offspring moesten na ons optreden. We zijn de hele dag op het festival gebleven en het was top.

Wat me ook nog bijstaat van het festival is het weer. Wat is het daar warm zeg…

Tijdens een optreden van Danko Jones ontkom je niet aan zijn dagelijkse portie zelfverheerlijking. Je moet er tegen kunnen. De band maakt recht-toe-recht-aan rockmuziek, daarbij worden live uiteraard regelmatig foutjes gemaakt.

Danko over fouten maken: “Eigenlijk maak ik veel te veel fouten op het podium. Ook zonder dat ik het door heb. Dat ik tijdens het nummer gewoon een heel couplet vergeet en zomaar een ander couplet begin te zingen zonder dat ik het doorheb. Gelukkig heb ik een goeie band om me heen die dat kan opvangen. Ik denk niet dat het publiek het heel erg vindt om een foutje in een optreden te zien. Wij zijn mensen en mensen maken fouten. Er zitten natuurlijk wel grenzen aan. Je moet geen ongemakkelijke stiltes in het publiek krijgen of nog erger, boe geroep.

We vragen Danko of hij vindt dat Rockstar de leukste baan op aarde is.

Danko: “Ik denk niet dat wij echte rocksterren zijn. Bij rockster zie je toch iemand voor je die tien miljoen platen heeft verkocht en in een groot huis woont. Ik noem mezelf liever rockdude. Maar aan de andere kant, wanneer we morgen tien miljoen platen verkopen dan ben ik de eerste die mezelf rockster ga noemen. Ik ben toch van een andere generatie, tegenwoordig verkoop je niet meer miljoenen platen maar wordt er gedownload. Op die manier kan je niet meer zien hoe populair je bent als band. Een manier om het een beetje te kunnen meten is het aantal views op YouTube. Zo is First Date al meer dan een miljoen keer bekeken. Aan de andere kant, wanneer we morgen tien miljoen platen verkopen dan ben ik de eerste die mezelf rockster ga noemen.”

We schuiven Danko de BBC-lijst met 'Gitaarhelden Van De Laatste Dertig Jaar' voor zijn neus.

Danko: “Zulke lijsten hebben het altijd fout. Ze zijn er alleen gemaakt om andere muzikanten pissig te maken. John Frusciante op één…? Johnny Marr op vier!? Waar is Billy Gibbons? Er staan wat namen tussen waarvan ik me afvraag wat die er tussen doen. Noel Gallagher? Er staan totaal geen metaldudes tussen, die absoluut het respect verdienen wat ze nu niet krijgen. Zo een lijst had ik niet verwacht van de BBC.

We vragen hem wie hij zou zijn als hij voor één dag iemand anders in de muziek industrie zou mogen zijn. Iemand uit die lijst?

Danko: “Nee, dan zou ik Tommy Lee willen zijn in de jaren ’80. Niet op het moment dat hij op tour is met Motley Crue maar gewoon thuis is. Waarom? Zodat ik de hele dag met Heather Locklear naar bed zou kunnen, maar absoluut niet in de tijd dat hij met Pamela Anderson ging!

We blijven bij de rare vragen stellen, dus vragen we Danko: Wat is de raarste vraag die een fan je ooit heeft gesteld?

Danko: “Wat mijn favoriete kleur is. En als ik een dier zou zijn, welk dier dat dan zou zijn. Maar ja, zo zijn Canadezen nou eenmaal. Die stellen rare vragen.

Tot slot vragen we Danko om zijn toekomstvisie. Hoe denkt hij dat Danko Jones er over vijf jaar uitziet?

Danko: “We willen worden wat elke band wilt zijn; de grootste band ter wereld. Of dat nou vijf jaar duurt of niet, dat is wat elke band wil worden of zijn, als ze ontkennen dat ze dat willen zijn dan liegen ze.


Danko Jones komt in november weer terug naar Nederland en België. Hij zal te zien zijn in de Trix (Antwerpen), de Melkweg (Amsterdam) en in de Effenaar. Wij geven op 3 november 2x2 kaarten weg voor het concert in de Melkweg.

Wil jij gratis naar het optreden van rockdude Danko in de Melkweg? Beantwoord dan de volgende vraag over het interview:

Danko heeft het graag over zijn eigen rockhelden. In het interview noemt hij er dan ook een aantal.

Wie van zijn rockhelden noemt Danko meerder malen in dit interview?

UPDATE @ 3 november: De prijsvraag is gesloten, de winnaars zijn per email op de hoogte gesteld. Bedankt voor het meedoen!

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!