Preview: FortaRock

Toegevoegd op woensdag 30 mei 2012, 23:09
Laatste update donderdag 31 mei 2012, 12:10
Geschreven door Jeroen

Preview: FortaRock

Aankomende zaterdag vindt in het Nijmeegse Park Brakkenstein het metalfestival FortaRock plaats. Met 7.500 verkochte kaarten is er sprake van een uitverkocht huis. FortaRock vindt dit jaar voor de vierde maal plaats en heeft werkelijk een prachtig affiche. Met Anthrax en Slayer die acte de presence geven, heeft FortaRock zowaar twee bands van de big four weten te strikken. Slayer speelt overigens wel zonder Jeff Hanneman die nog herstellende is van een bacteriële infectie opgelopen door een spinnebeet. Zijn vervanger is echter niet de minste. Slayer neemt Gary Holt van Exodus mee op tour. Maar er is meer; 12 bands verdeeld over 2 podia. Wij van Rockblog blikken alvast vooruit en pikken er alvast een paar highlights uit.

Asphyx

Deze Nederlandse band staat samen met Gorefest en Pestilence aan de basis van de Nederlandse deathmetalscene en beschikt met Martin van Drunen over een zanger van internationale allure. Nou ja zanger, wat deze man zich bij elkaar rochelt en grunt grenst aan het onvoorstelbare. Begin dit jaar kwam het voortreffelijke album ‘Deathammer’ uit. Op dit album evenaart de band moeiteloos haar vorm ten tijde van klassiekers als ‘The Rack’ en ‘Last One on Earth’.

 

The Devin Townsend Project

Na ooit te zijn begonnen als jong broekie bij meestergitarist Steve Vai werkte Devin Townsend, ook wel gekscherend ‘the mad metal professor’ genoemd, zich al snel op binnen de metalwereld. Zeker zijn band Strapping Young Lad zal bij menig metalhead een belletje doen rinkelen. De maniakale metal met industrialinvloeden is van grote invloed geweest op menig jonge metalband. Ook onder eigen naam heeft Townsend het nodige werk uitgebracht, meestal iets rustiger van aard dan SYL, doch altijd even fraai. Zo kwam vorig jaar het fraaie tweeluik ‘Deconstruction’ en ‘Ghost’ uit. Waar ‘Ghost’ wordt gekenmerkt door akoestische gitaren en kabbelende beekjes, daar horen we op 'Deconstruction' de industrialinvloeden en het maniakale geluid van SYL weer terug. Wat we van Devin mogen verwachten zaterdag a.s. blijft een verrassing, maar dat het een feestje belooft te worden is een ding wat zeker is.

 

 

Meshuggah

Meshuggah uit Zweden is een metalband van uitersten. Jazz, tegendraadse ritmes, achtsnarige gitaren, polimetrische passages en 'the drumkit from hell' zijn zomaar wat termen die te binnen schieten wanneer je aan deze Zweden denkt. De band bracht begin dit jaar ‘Koloss’ uit waarop al deze voornoemde elementen terug te horen zijn. De band stond in 2009 ook al op de planken van FortaRock en zijn dit jaar terug.

 

 

 

Machine Head

Machine Head zal bij iedereen wel bekend zijn. De band gaf met debuut ‘Burn my Eyes’ begin jaren negentig iedereen in het op dat moment enigzins ingekakte metalwereldje een enorme schop onder zijn/haar kont. Het album met agressieve trashriffs, heerlijk meebrulbare refreinen en brute grooves is een regelrechte klassieker. Ook vandaag de dag staat dit album met al zijn monsterriffs nog regelrecht overeind. Machine Head heeft dit niveau op de albums daarna echter nooit meer kunnen evenaren. In 2003 sloeg de band echter een andere weg in; met ‘Through the Ashes of Empires’  werden de nummers langer en werd minder ingezet op groove. De band zette deze lijn voort met het uitstekende ‘The Blackening’ en het vorig jaar verschenen ‘Unto the Locust’. De band speelt nu weer op de toppen van haar kunnen en staat te boek als een van de beste livebands van dit moment.

 

Het volledige tijdschema van FortaRock vind je hier.  

 

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!