Wiki Woensdag: Platenspelers

Toegevoegd op woensdag 9 januari 2013, 21:01
Laatste update woensdag 9 januari 2013, 21:01
Geschreven door Wouter

Wiki Woensdag: Platenspelers

Iedere woensdag kun je bij Rockblog terecht voor het antwoord op je meest prangende rock, vinyl of audio gerelateerde vragen. Op Wiki Woensdag
haalt recensent Wouter al zijn kennis uit de kast om de leukste, interessantste of eigenaardigste lezersvragen uit de wikiwoensdag@rockblog.nl mailbox te beantwoorden. 

De WikiWoensdag Vraag

Deze week behandelen we de ingezonden vraag van Joris, hij is benieuwd naar het wel en wee van platenspelers.

Hey Rockblog,

Mijn vraag gaat over platenspelers. Ik ben fan van vinyl-platen, maar heb weinig ervaring met goede platenspelers.
Wat is belangrijk om te weten bij platenspelers? En welke zijn aan te raden?
Een vriend van me heeft een platenspeler met een ingebouwde speaker. Dit leek mij ideaal, omdat je dan
niet nog een speakerset nodig hebt. Echter lees ik hier online veel slechte verhalen over. Ook kan
ik ze nergens meer vinden in winkels en op het web. Oftewel, ik zit op een dwaalspoor.
Zou top zijn als jullie hier met wat tips kunnen helpen
. ”

Het Antwoord

Beste Joris,

Over het algemeen kun je platenspelers met ingebouwde luidsprekers het beste links laten liggen. Vaak hebben deze spelers een erg middelmatige geluidskwaliteit en zijn ze bijna volledig uit plastic onderdelen opgebouwd. Momenteel zijn er veel te vinden op sites als Marktplaats en via kleine webwinkeltjes die meeliften op de hernieuwde interesse voor vinyl. Ook USB draaitafels, waarmee je een platencollectie om kan zetten naar bijvoorbeeld mp3, zijn erg in trek. Als je deze apparaten echter kwalitatief vergelijkt met de draaitafels uit de hoogtijdagen van het vinyl, dan vallen ze telkens weer door de mand.

Voor relatief weinig geld kun je dus beter een 2e hands model uit de jaren '70 of '80 kopen. Een flink aantal merken zoals Technics, Denon, Dual, Thorens en Pioneer produceerde in die tijd bijna alleen maar hoogwaardige draaitafels. Zelfs een instapmodel Technics, welke je voor €20-€40 op sites als Marktplaats kunt vinden, speelt vaak al veel beter dan de gemiddelde USB draaitafel.

Waarop te letten bij aanschaf:

  • Headshell (hierin zijn het element en de naald gemonteerd) - als deze afneembaar is, kun je later nog kiezen voor een ander element / naald, waardoor je de geluidskwaliteit aanzienlijk kunt verbeteren
  • Contragewicht (het gewicht aan het eind van de arm) - hiermee kun je de naalddruk instellen, zo voorkom je dat je het vinyl beschadigd en gaat je naald langer mee
  • Gewicht van het draaiplateau - hoe meer gewicht het draaiplateau heeft, hoe stabieler de plaat speelt

Verder is het natuurlijk van belang dat alle bewegende delen van de platenspeler volledig intact zijn en hij goed op toeren draait. Mocht je versterker geen ‘phono’ ingang hebben, dan is het nog van belang om een losse voorversterker te kopen. Deze zijn al vanaf €15 te koop op diverse internetsites en klinken vaak al zeer goed. Als de speler al voorzien is van een element met naald, dan sowieso controleren of de naaldtip niet is afgebroken en of de naald zelf niet versleten is.

Uiteraard zijn er ook op de huidige markt nog kwalitatief zeer goede spelers te vinden. Vooral de draaitafels van Project en Denon kenmerken zich door een uitstekende prijs / kwaliteitsverhouding. Toch kun je uiteindelijk beter klein beginnen met een goedkope 2e hands van de eerder genoemde merken. Deze zijn enorm waardevast en mocht het type geluid niet helemaal je ding zijn, dan kun je erg gemakkelijk switchen of upgraden door er een nieuw element op te zetten.

Alvast veel luisterplezier gewenst!

Jouw vraag laten beantwoorden op WikiWoensdag?

Je kunt jouw vraag laten beantwoorden door Wouter op WikiWoensdag door je vraag in te sturen naar wikiwoensdag@rockblog.nl

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!