Wiki Woensdag: Gekleurd vinyl

Toegevoegd op woensdag 16 januari 2013, 22:18
Laatste update woensdag 16 januari 2013, 22:18
Geschreven door Wouter

Wiki Woensdag: Gekleurd vinyl

Iedere woensdag kun je bij Rockblog terecht voor het antwoord op je meest prangende rock, vinyl of audio gerelateerde vragen. Op Wiki Woensdag
haalt recensent Wouter al zijn kennis uit de kast om de leukste, interessantste of eigenaardigste lezersvragen uit de wikiwoensdag@rockblog.nl mailbox te beantwoorden. 

De WikiWoensdag Vraag

Deze week behandelen we de ingezonden vraag van Bob. 

Beste Rockblog,

Nog niet zolang geleden kocht ik een LP van Metallica, uitgebracht op rood vinyl. 
Helaas bleek bij thuiskomst de geluidskwaliteit van de plaat erg tegen te vallen, terwijl het toch een splinternieuwe LP betrof.
Klinkt gekleurd vinyl per definitie minder dan zwart vinyl?"

 

Het Antwoord

Beste Bob,

Over het algemeen kun je inderdaad stellen dat gekleurd vinyl vaak minder klinkt. Het betreft hier in de meeste gevallen imitatie LP’s, welke niet door de platenmaatschappij of de band in kwestie zijn goedgekeurd. Deze zijn vervaardigd van goedkopere materialen en dit zorgt in veel gevallen voor een permanente achtergrondruis bij het afspelen. Ook klinken ze in vergelijking met zwart vinyl vaak schel, niet dynamisch en zijn ze soms regelrecht van de cd-opname overgezet.

Echte uitgaves van imitatie LP's onderscheiden

Op platenbeurzen en zelfs in reguliere platenzaken vind je tegenwoordig ook veel live bootlegs en speciale edities op gekleurd vinyl. Om officiële uitgaven, heruitgaven en imitatie LP’s goed te kunnen onderscheiden, kun je onder andere terecht op Discogs.com. Per album vind je hier een duidelijk overzicht van alle door de gebruikers gekochte versies, persingen en alle informatie om te kunnen bepalen welke je nu eigenlijk zelf gekocht hebt of wilt gaan kopen.

Overigens zijn er ook zeer professioneel geperste gekleurde en transparante LP’s, welke juist wel erg goed klinken en waar vaak extra aandacht aan is besteed. De speciale editie van The King of Limbs van Radiohead op doorzichtig vinyl bijvoorbeeld, klinkt zelfs beter dan de reguliere uitgave.

Het gewicht van het vinyl

Verder is het bij de aankoop van nieuwe LP's goed om te letten op het gewicht van het vinyl. Zo worden veel hedendaagse albums standaard uitgebracht op 180 grams vinyl. Hoewel er in dat soort gevallen vaak op de hoes aangegeven wordt dat het hier ‘audiofiel’ vinyl betreft, is het zeker niet alleen het gewicht van de persing dat bepalend is voor de geluidskwaliteit.

Originele platen klinken het best

Mijn eigen ervaring is dat over het algemeen de door de band en diens platenmaatschappij zelf uitgebrachte platen het beste klinken. Deze albums worden vaak van de originele mastertapes overgezet op vinyl en gefabriceerd door professionele vinyl perserijen. In de meeste gevallen betreft het hier de originele uitgaven en niet de later uitgebrachte reissues.


Jouw vraag laten beantwoorden op WikiWoensdag?

Je kunt jouw vraag laten beantwoorden door Wouter op WikiWoensdag door je vraag in te sturen naar wikiwoensdag@rockblog.nl

Gerelateerde muziek

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!