Wiki Woensdag: CD vs Vinyl

Toegevoegd op woensdag 23 januari 2013, 22:26
Laatste update woensdag 23 januari 2013, 22:26
Geschreven door Wouter

Wiki Woensdag: CD vs Vinyl

Iedere woensdag kun je bij Rockblog terecht voor het antwoord op je meest prangende rock, vinyl of audio gerelateerde vragen. Op Wiki Woensdag
haalt recensent Wouter al zijn kennis uit de kast om de leukste, interessantste of eigenaardigste lezersvragen uit de wikiwoensdag@rockblog.nl mailbox te beantwoorden. 

De WikiWoensdag Vraag

Deze week behandelen we de ingezonden vraag van Mark. 

Beste Rockblog,

Al enige tijd vraag ik mij af hoe het kan dat vinyl ineens weer zo populair geworden is. De cd is toch op alle vlakken beter en praktischer in gebruik?
Ook heeft de opkomst van sites als Spotify en diensten als iTunes
die grote logge LP’s toch compleet overbodig gemaakt?"

 

Het Antwoord

Beste Mark,

De introductie van de cd begin jaren ’80 veranderde in zeer korte tijd de gehele muziekindustrie. Deze overigens Nederlandse uitvinding, werd direct beschouwd als de universele standaard voor digitale audioweergave. Door het geleidelijk invoeren van digitale opnametechnieken in vrijwel alle grote studio’s, veroverde de cd in sneltreinvaart de volledige markt en verdwenen de platenspelers geruisloos naar zolder.

De intrede van digitale audio bestanden en muziekdiensten als Spotify en iTunes, hebben het luisteren naar muziek steeds gebruiksvriendelijker gemaakt. Het is overal en altijd direct beschikbaar en vaak stukken goedkoper dan het kopen van een fysiek exemplaar. Het digitale tijdperk heeft een enorme hoeveelheid aan nieuwe mogelijkheden met zich meegebracht en gezorgd voor een enorme aanwas van nieuwe muziek. 

De grote stortvloed aan nieuwe releases elke maand is zo divers, dat er altijd wel iets moois tussen zit om weer aan je afspeellijst toe te voegen. Dit geleidelijke proces heeft de totale muziekbeleving enorm veranderd en meer alledaags gemaakt. Veel minder mensen luisteren nog aandachtig naar een heel album, juist omdat het zo gemakkelijk is om snel tussen tracks en artiesten te switchen. 

De tijd dat je een half jaar uitkeek naar de release van het nieuwe album van jouw favoriete band, is al lang voorbij. Vaak worden complete albums een maand voor release gelekt en hoor je de slechte kwaliteit mp3 bestanden voor het eerst op je waardeloos klinkende laptopspeakertjes.

Charme van vinyl

Het klinkt misschien een beetje ouderwets, maar de romantiek en de charme van vinyl zit hem juist in de algehele beleving. Naar een platenzaak gaan, die grote schitterende hoes met dat prachtige artwork zien en er dan thuis eens goed voor gaan zitten. Zelf merk ik dat ik dan veel aandachtiger en geconcentreerder naar het gehele album luister, en veel meer in muziek op kan gaan.

De meningen over de diverse formats en de geluidskwaliteit ervan zijn zeer uiteenlopend en erg persoonsgebonden. Feit is dat vinyl over het algemeen warmer klinkt, maar lang niet zo gedetailleerd is als een goed opgenomen cd. Ook is vinyl sterk onderhevig aan slijtage en zal een digitale opname daarentegen altijd hetzelfde blijven klinken. Toch klinkt een goede kwaliteit persing vaak levendiger en dynamischer dan een standaard cd. Echter, alles blijft afhankelijk van de kwaliteit van de audioapparatuur waarmee je luistert.

En verder is het natuurlijk gewoon een kwestie van smaak. Mocht je er nieuwsgierig naar zijn, dan raad ik je zeker aan om eens bij anderen te gaan luisteren en te kijken of vinyl iets voor je is. Misschien gaat er wel een hele nieuwe wereld voor je open!

 

 

Jouw vraag laten beantwoorden op WikiWoensdag?

Je kunt jouw vraag laten beantwoorden door Wouter op WikiWoensdag door je vraag in te sturen naar wikiwoensdag@rockblog.nl

 

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!