Wiki Woensdag: Mono releases

Toegevoegd op woensdag 13 maart 2013, 20:50
Laatste update woensdag 13 maart 2013, 20:50
Geschreven door Wouter

Wiki Woensdag: Mono releases

Iedere woensdag kun je bij Rockblog terecht voor het antwoord op je meest prangende rock, vinyl of audio gerelateerde vragen. Op Wiki Woensdag
haalt recensent Wouter al zijn kennis uit de kast om de leukste, interessantste of eigenaardigste lezersvragen
te beantwoorden.

De WikiWoensdag vraag

Deze week behandelen we de via Facebook binnengekomen vraag van Dick Swiers.

Beste Rockblog,

Waarom brengen sommige artiesten hun plaat ook in mono uit? Beans & Fatback bijvoorbeeld als ik het wel heb"
 

Waarom brengen sommige artiesten hun platen ook in mono uit?

Het Antwoord

Met de introductie van stereo opnametechnieken in de jaren '60 verdween mono al snel naar de achtergrond. Toch zijn er vandaag de dag nog steeds veel mensen die het eerlijke rauwe geluid van mono opnames prefereren boven stereo. Hoewel het de ruimtelijkheid en het detail van stereo mist, zijn platen in mono weer wat meer "in your face". Het is wat dat betreft vergelijkbaar met hedendaagse artiesten die liever hun album opnemen met analoge opname apparatuur, omdat deze een warmer en minder klinisch geluidsbeeld reproduceert. Een voorbeeld hiervan is het in 2011 verschenen album 'Wasting Light' van de Foo Fighters.

The Beatles

Ook zijn er veel oudere platen die pas op een later moment in het mixproces zijn overgezet naar stereo. The Beatles namen bijvoorbeeld tot vrij laat in hun carrière alles primair in mono op. Vanaf halverwege de jaren '60 kwamen er echter ook stereoversies van hun albums op de markt, al zijn deze technisch niet te vergelijken met de huidige standaard in stereoweergave. Vooral de vreemde geisoleerde manier van instrumentplaatsing valt op. Piano en gitaar in het rechterkanaal, drums in het linker en vocalen over beiden. Velen verkiezen dan ook de recentelijk opnieuw uitgebrachte mono albums van The Beatles, boven de gefabriceerde stereo versies.

Retro stijl

De reden dat er ook nu nog bands zijn die hun albums opnemen en uitbrengen in mono, is dus vooral een kweste van persoonlijke smaak en stijlkeuze. Er zijn momenteel erg veel artiesten die met hun plaat oude tijden willen doen herleven en wat werkt er dan beter dan die oude vertrouwde technieken weer van stal te halen.

Jouw vraag laten beantwoorden door Rockblog

Ook jij kunt jouw rock-, audio- of vinyl-gerelateerde vraag insturen en door ons laten beantwoorden op Wiki Woensdag. Dat kun je doen door een bericht achter te laten op onze facebook pagina of ons een tweet te sturen met hashtag #wikiwoensdag.

Gerelateerde muziek

Nieuws submit

Heb jij zelf een nieuwtje of gerucht gevonden en wil je dit delen met ons? Klik dan hier, kies voor nieuws submit en stuur het naar onze redactie.

Reacties

Volg Rockblog!